Jak na teplotní spínač aquabaru?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Serifus

Jak na teplotní spínač aquabaru?

#1 Příspěvek od Serifus »

Zdravím! U aquabaru mi odešel mechanický termostat na chlazení vody. Aquabar je takový ten přístroj, jak se tam cpou ty velký barely vody, kdyby někdo nevěděl...

Chtěl bych zmíněný termostat nahradit elektronicky. Jde o spínání fáze 230 V do vinutí motoru. Tuším, že je bez vstupního kondenzátoru (je to nějaká čínská výroba celej ten přístroj :roll: ). Napadlo mě jako snímač použít negativní termistor. S rostoucí teplotou by tedy klesal odpor a to by se dalo využít v zapojení s triakem, aby šly obě půlvlny.

Problém je v tom, že nevím co s hysterezí. Kompresor by nebyl rád, kdyby se neustále zapínal... :x

Chtěl bych, aby kompresor chlazení sepnul, pokud teplota vody vyleze nad cca 12 °C a vypnul při cca 8 °C. Nějaká schémata mě napadla, ale vždy to nějak ztroskotalo.

Nevíte prosím někdo, jak na to? Díky předem. :wink:
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Pro takovouto hysterezi by Ti mohlo stačit REGO , je-li možno ho nějak teplovodivě přidělat na hydraulický systém .
Jindra2

#3 Příspěvek od Jindra2 »

Třeba něco takového, hysterezi nastavíš R8, teplotní rozsah R4, P, R5.
Jindra
Přílohy
Termostat.jpg
(34.1 KiB) Staženo 140 x
Serifus

#4 Příspěvek od Serifus »

BOBOBO píše:Pro takovouto hysterezi by Ti mohlo stačit REGO , je-li možno ho nějak teplovodivě přidělat na hydraulický systém .

To si nedokážu představit, jak bych to tam jako dělal.. Jinak dík za nápad.
Serifus

#5 Příspěvek od Serifus »

Jindra2 píše:Třeba něco takového, hysterezi nastavíš R8, teplotní rozsah R4, P, R5.
Jindra

Díky. Ale příjde mi to krapet složitější. Nešlo by udělat něco přímo na větvi 230 V bez nutnosti trafa na 12? Je tam dost omezenej prostor... :cry:
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

No vyndáš vlastní termostat a ten třeba jen přimotáš na trubky ,
Serifus

#7 Příspěvek od Serifus »

BOBOBO píše:No vyndáš vlastní termostat a ten třeba jen přimotáš na trubky ,

Mno to jo... Ale REGO je drahej, jako kráva :roll:
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Pozor ! Neplést si s programovým regulátorem . Toto je hranatá škatulka používaná hlavně s foukacími akukamny . A v ní je termostat jako v žehličce , ale od 5°C do 30°C . Takže Ty tu škatulku , co někteří lidé vyhazují , že je šeredná a dávají hezčí novou , rozděláš a tu vlastní soustavu bimetalu využiješ k regulaci teploty vody . ?!?!?! Nyní jsem se díval na jednoho prodejce . Opravdu šílená cena bimetal 520,- . Pokud máš známého profielektrikáře , tak ten bude mít nejspíš starý kus . To Ti nevadí , na bimetalu se nemá co pokazit . A ani prasklý ktryt Ti nevadí .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“