K hovnu - že je důležitej, tvrdí akorát Mr.Dkosoft, pro opravdovou kontrolu z FÚ nebo od nejrůznějších "protipirátských" institucí je důležitý doklad o nákupu, potvrzený prodejcem. Spousta softů, pro korektní funkci vázaných na S/N a registraci na webu výrobce, žádnou nálepku nepožaduje - zato když máte dokázat legální nabytí, potřebujete FAKTURU a VÝPIS Z ÚČTU (doklad o převodu) nebo ÚČTENKU...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Dodal bych jen to, že jedním z dokladů o nabytí může být faktura nebo daňový doklad za hotové (jestli fakturu zaplatíš, tak na to nemá vliv), ale také smlouva a vše musí být s údaji o předávajícím (prodávajícím), přebírajícím (kupujícím) a s informacemi o tom softwaru. Asi těžko kupující prokáže autorské nabytí Windows XP bez konkrétního identifikovatelného čísla.
Mimochodem, ten OEM štítek je tam nalepený jen proto, aby ho opravněný uživatel nemusel za 2-3 roky hledat někde v regále a protože jeho nalepení je povinností dodavatele hardwaru. A proto je na něm také nějaké to číslo, např. Product Key, aby měl smysl ho tam lepit. Takže každému vycházi z toho to, že má hodonotu vlastně jen pro aktivaci případně i registraci softwaru. Štítek jako takový z kontroly na legální software nemusí zajímat, je to pro ně jen orientace, kde je OEM verze něčeho (s podporou dodavatele PC) a kde je ostrá (plná) verze s podporou výrobce softwaru.
A jak si mám teda vyložit to, co je napsáno třeba na licenční kartě Eagla? Zejména věty "This Certificate proves that you are a legal user of accompanying software." a "...indicates that the software is legally purchased, genuine Cadsoft software."
Jiný doklad o koupi už v tuto chvíli nemám, takže ho používám nelegálně?
Hi ih, tos podala hezky. Zkus přesvědčit pána z kontrolního, že je to tvoje a že jsi to nevybrala někde z koše. Já osobně bych ti věřil, že to máš legálně, ale našim úřadům bych nevěřil, že uhnou od autorského zákona o ten kousek. Ten kousek bych bral to, že tam není žádné čáislo kromě toho telefonního a jejich PSČ. Nebo jak dokážeš nějakému sedlákovi, že to co máš někde na PC, tak pasuje k tomu, co jsi tady dala ?
Podle mě ti k tomu ještě něco chybí.
V tom to právě je - pro finančáky je potřeba doklad o zaplacení, "antipirátům" stačí ten certifikát - který ale můžeš úplně klidně získat i jako "čórku" spolu s instalačním CD atd... Je to prostě všecko byrokracie, správně, kdo kupuje soft z druhé ruky, by měl v rámci koupě sepsat prodejní/kupní smlouvu, ve které by prodávající uvedl všechny náležitosti - a mezi nimi i způsob, jakým ON nabyl danou kopii softu, uvést, že veškerá práva, související se zaregistrovanou verzí, převádí na osobu pana XY (kupujícího) jako protihodnotu za zaplacenou kupní cenu a ten by měl pak po předložení této smlouvy mít možnost od výrobce softu "přeregistrovat" dané S/N na sebe - stejně tak, jako i auto z druhé ruky může kliďánko jezdit do značkového servisu a setkává se tam s úplně stejnou péčí a stejnými ND, jako auto vlastněné "prvním majitelem". Bohužel, teorie a skutečnost jsou veeeelmi rozdílné věci...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
p32 píše:Hi ih, tos podala hezky. Zkus přesvědčit pána z kontrolního, že je to tvoje a že jsi to nevybrala někde z koše. Já osobně bych ti věřil, že to máš legálně, ale našim úřadům bych nevěřil, že uhnou od autorského zákona o ten kousek. Ten kousek bych bral to, že tam není žádné čáislo kromě toho telefonního a jejich PSČ. Nebo jak dokážeš nějakému sedlákovi, že to co máš někde na PC, tak pasuje k tomu, co jsi tady dala ? Podle mě ti k tomu ještě něco chybí.
A co mi k tomu chybí? V tom smazaném okénku je kromě sériového čísla a instalačního kódu moje jméno a adresa.
Edit: A co je vlastně finančákům do legálnosti softwaru, nemají náhodou kontrolovat účetnictví a daně? Pokud někdo zaúčtuje sw tak samozřejmě doklad potřebuje, ale pokud ho v účetnictví nemá? Není to pak věc spíš Policie ČR? Jeden člověk z PČR z oboru sw kriminality sem chodí, tak pokud by se k tomu vyjádřil, bylo by to fajn.
p32 píše:Hi ih, tos podala hezky. Zkus přesvědčit pána z kontrolního, že je to tvoje a že jsi to nevybrala někde z koše. Já osobně bych ti věřil, že to máš legálně, ale našim úřadům bych nevěřil, že uhnou od autorského zákona o ten kousek. Ten kousek bych bral to, že tam není žádné čáislo kromě toho telefonního a jejich PSČ. Nebo jak dokážeš nějakému sedlákovi, že to co máš někde na PC, tak pasuje k tomu, co jsi tady dala ? Podle mě ti k tomu ještě něco chybí.
A co mi k tomu chybí? V tom smazaném okénku je kromě sériového čísla a instalačního kódu moje jméno a adresa.
Edit: A co je vlastně finančákům do legálnosti softwaru, nemají náhodou kontrolovat účetnictví a daně? Pokud někdo zaúčtuje sw tak samozřejmě doklad potřebuje, ale pokud ho v účetnictví nemá? Není to pak věc spíš Policie ČR? Jeden člověk z PČR z oboru sw kriminality sem chodí, tak pokud by se k tomu vyjádřil, bylo by to fajn.
Když se bavíte o fakturách a prodejkách, jak je to podle českého zákona o účetnictví s dobou archivování? Musím mít doklad o zakoupení účetního programu z roku 1992 dodnes?
Jak je to s povinnostmi které mi jako uživateli sw předepisují zákony státu California nebo Kuala Lumpur? Mám se považovat za povinného je dodržovat? A jak je to se sw, který je fyzicky v mém držení (nachází se na některém HDD v mém bytě), který byl na HDD který jsem koupil z bazaru (včera, ještě jsem ho neformátoval) a v PC, který mi domů přinesla kamarádka, která si během následujícího půlroku bude přát PC vyčistit a modernizovat?
Já se nechtěl nikoho dotknout Andreo. Policie je jen na zjištění a zajištění něčeho jako trestných činů, ale nevím jak to mají doopravdy (někdy chytají i je). Finanční úřad projednává právě škodu zvanou daňový únik a na to dojel i jeden velkej mafiózo. Tím bych si dovolil naznačit, že i neoprávněně držený software pro "jen" domácí využití je vlastně daňový únik, protože z něho nemohla být odvedena DPH při řádném nákupu. Software můžeš získat také bezplatným převodem, ale musíš na to mít platný doklad o nabytí od koho, komu a co se všemi potřebnými podrobnostmi. Zajímavé je, že za úplatu to lze pouze s OEM verzemi k dodávanému hardwaru s kterým to bylo nabyté nebo k němu dokoupené a s plnými verzemi jen od těch, kteří mají na prodej softwaru živnostenské oprávnění. Jinak mohou být právní problémy a člověk o nich v klidu ani neví.
Řekl bych ale, že snad největší problémy by měly být logicky se softwarem, který slouží k dalšímu podnikání a není nabyt oficiálně žádným způsobem (za úplatu nebo zdarma).
Crifodo píše:Když se bavíte o fakturách a prodejkách, jak je to podle českého zákona o účetnictví s dobou archivování? Musím mít doklad o zakoupení účetního programu z roku 1992 dodnes? Jak je to s povinnostmi které mi jako uživateli sw předepisují zákony státu California nebo Kuala Lumpur? Mám se považovat za povinného je dodržovat? A jak je to se sw, který je fyzicky v mém držení (nachází se na některém HDD v mém bytě), který byl na HDD který jsem koupil z bazaru (včera, ještě jsem ho neformátoval) a v PC, který mi domů přinesla kamarádka, která si během následujícího půlroku bude přát PC vyčistit a modernizovat?
Jsem dneska moc ukecanej, tak se omlouvám. Nevím to přesně, ale normální účetnictví asi po dobu 5 let (nebo 3 roky) a plátce DPH 8 let. Do toho ale nespadá nákup dle autorského zákona - tam to je myslím 80 let ale to teď taky nevím přesně (prostě moc let ). Dá se to určitě najít i s úpravami na internetu.
no a když to koupím od kamaráda - on nic opakovaně neprodává, takže nepotřebuje žádný papír a už vůbec ne odvádět daně...
když to mám doma, tak je to koupené, to že nemám paragon nemůže znamenat, že jsem zloděj
u spousty sw, obzvlášť MS, je věc velesložitě okecávána (a tady jsou ty odvolávky na US zákony) že věc vlastně nemůže být na dalšího vlastníka převedena bez souhlasu držitele práv k licenci atd., blablabla...
Myslím že se tady rozplizlo uplatňování práva, i autorského, do nedefinovaného stavu kdy ani jedna ze stran nemůže zaručit čistý a jednotný výklad zákonů. Tak se to všelijak flikuje a kdo může, řeší to z pozice moci.
Zatím nejsme součástú USA takže u nás platí naše zákony a MS si může kafrat jen do výše shody s našimi zákony. Také bych řekl, že nákup od kamaráda domů pro sebe může být všem kontrolním orgánům zcela ukradenej, protože nejsou tak blbí aby si neuvědomili, že neprokážou ani důvod k domovní prohlídce natož nějakou ztrátu autorského práva. K žádné ztrátě nedochází, ale naopak k dobrovolnému samostatnému vzdělávání občanů bez dotací státu - ten je narve zase jen těm potřebným.