"Digitální" anténa

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#31 Příspěvek od Hill »

breta1 píše:Jasne, s tim prevracenim spektra jsem to napsal naopak, omlouvam se, ale ciste teoreticky, kdyby ten STB ignoroval to cislo kanalu a umel na VHF 8 Mhz, vadi mu ci nevadi prevracene spektrum?
Nebo lepe takhle - z kanalu 21 udelame prvnim konvertorem kanal 12 s prevracenym spektrem a druhym konvertorem to posadime zpatky na kanal 21 bez prevraceni spektra. Co na to SETTOPBOX?
Vim, ze to co tady melu, nema prakticky vyznam, ale ptam se jen ze zvedavosti.

Jestli se máš trefit do kanálu a ne mimo, uvědom si, že žádná nosná ani modulační produkty nebudou na svém místě (co bylo na dolním konci kanálu, bude na horním) a už ladění STB je nenajde a nezarastruje. Prostě to chodit nebude.
konosuke

#32 Příspěvek od konosuke »

kvalitní antény ISKRA TELA pro digitál TV rovněž zde:

http://www.kovintrade.cz/divize3.php?lang=cz&prod=iskra

(DTT, logaritmicko-periodické, širokopásmové a pokojové, FM, SAT, přenos dat...)
Přílohy
anteny-1.jpg
(177.46 KiB) Staženo 119 x
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
RadekB

#33 Příspěvek od RadekB »

BOBOBO píše:Mám prosbu . Jelikož mi určitě zůstanou chodící telky bez digi příjmu , mohl by mi někdo dát vyzkoušený typ STB , který umí těch 8MHz . Rád bych je pořídil i další rodině . Děkuji .

Starsi modely Strongu - rada tusim 5000.

Ale stejne je to o prdu, pouzit kvalitni zesilovace, vymenit zasuvky a neni problem ani s 30 let starymi koaxy. Minuly tyden dokoncena bytovka v Brne, 82bytu, kabely ponechany puvodni, vymena zasuvek, utlum na K59 sice v radu desitek dB (i pres 50) ale prijem bezproblemovy i na konci vedeni, zkouseno na 20 UZK i se STB, jinak jen mereno na meraku.
Hill
Administrátor

#34 Příspěvek od Hill »

Pokud jsou ty koaxy pod omítkou, v trubkách nebo lištách, obvykle jsou po 20 letech ještě použitelné i pro rozvod digitálního signálu, i když za cenu vyššího útlumu na horním konci pásma.
Jde o výměnu zelených koaxiálů hlavně venku a většinou i tam, kde na ně mohlo denní světlo. Takže i ve vestibulech vchodů.
I když byly použité dvouplášťové, deklarované jako venkovní, mají popraskaný vnější plášť a opletení je zčernalé a jeho průsak je značný, takže zejména v blízkosti vysílače to může způsobit degradaci signálu příjmem přímo do kabelu a vymizení některých kanálů vlivem součtu různě fázově natočeného signálu. Vyzkoušeno na analogu a vodorovných rozvodech ve sklepích paneláku, vzdálenost asi 36km od vysílače s horizontální polarizací - v různě vzdálených stoupačkách od rozbočovače měly různé programy rozdíl v úrovních na zásuvce i větší, než 20dB, zatím, co zbylé byly v pořádku. Takže Nova na K11 chodila všude, Prima na K45 také, ale někde chyběla ČT1 na K23, jinde ČT2 na K40. Po výměně zeleného koaxiálu za bílý bylo po problému.
Jestli jde jen o místní výskyt vysoké intenzity pole nebo o pravidlo, jsem nezjistil, protože všude tam, kde už dříve byla instalována nová STA bez konverze do III.pásma, se rovnou měnily i rozvody k rozbočným skříním.
V každém případě bude nutné to kvalifikovaně posoudit jednotlivě pro každou STA, protože na mnoha místech naší země, kde dobrý signál na jedné střeše zdaleka neznamená stejně dobrý signál na střeše sousední, platí pravidlo, že tu neplatí skoro žádné pravidlo s výjimkou trpělivosti, měření a instalace, jejíž podstatnou složkou je značná zkušenost technika.
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Ne nadarmo se říká, že anténařina = duchařina. Ne snad proto, že by anténáři jen honili duchy (i to se muselo občas dělat, vhodným natočením antény mimo ideální přijmový úhel se rušivý odraz, způsobující "duch" na obrazovce, posunul do úhlu vůči anténě, kdy spadal do "minima" a přes lehce sníženou intenzitu signálu, dohnatelnou zpravidla zesilovačem, se obraz vyčistil, takže byl objektivně lepší než při přímém nasměrování antény), ale právě tahle Hillem popsaná nehomogenita pole byla příčinou toho, že stavba antény byla hodně často spíš prací věšteckou, než konstruktérskou...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#36 Příspěvek od BOBOBO »

To RadekB , prosím Tě jsem jako zimnice . Tušíš nebo víš ? Díky .
RadekB

#37 Příspěvek od RadekB »

BOBOBO píše:To RadekB , prosím Tě jsem jako zimnice . Tušíš nebo víš ? Díky .

Vim, zkousel jsem to na nem s menici od Alcadu
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “