ESR merač
Moderátor: Moderátoři
Vé svém rozhořčení mícháš věci a podsouváš mi, co jsem nenapsal.Quest píše:To PavelFF
Nikde jsem nepsal že ESRměřič od Zajíce skončil v koši, a také to určitě neznamená že jej neumíme používat jak píšeš. Není na tom žádná věda, nemusíš poučovat o paralelních odporech atd, ale vzhledem k tomu, že ESR je pouze jedním z několika hlavních parametrů kondenzátoru, a tento přístroj nic jiného neumí, dá se bez něj lehce obejít, vzhledem k jeho častému selhání při setkání s opravdu nemocným kondenzátorem (ne jenom na ESR) pak opravdu to není zázračný přístroj, jak jej někteří vychvalují. TO BYLO HLAVNÍ MYŠLENKOU ! Svoji výhodu má, v jednoduchosti použití, ale jak jsem napsal, v 50% práci neurychlí ! A jestliže někomu dělá potíže vyletovat elyt, byť třeba oboustranně zapájený, tak ať si probere spíše počátky a principy pájení a k tomu potřebné nástroje. Jestli to někdo morduje pistolkou, tak se nedivím, že pro něho je takový přístroj nenahraditelný, protože mu někdy ušetří zbytečně zničený pl. spoj.
viz poznámka: "To myslíš vážně?"
Správně píšeš, při dostatku odborných znalostí atd.. atd... dodávám, že není tento přístroj zas tak nepostradatelný. Můj multimetr si nedovolil za pět let tolik selhání, jako tento přístroj za hodinu. Promiň, každý máme jiný přístup.
PS. A ještě nakonec se musím zastat Zajícova ESR, je určitě alespoň mnohem menší než ten Tvůj s měřákem, a navíc ten měřák, raději jej použiji v nějakém zdroji nebo nabíječce ze šuplíkových zásob. Na ESR stačí 10LED.
To nikdo netvrdil, ani já ne, takže nevím, proč to tady uvádíš.Nikde jsem nepsal že ESRměřič od Zajíce skončil v koši,...
tebe jsem nepoučoval, ale cabernet to evidentně potřebuje, to by se tak neptal.....Není na tom žádná věda, nemusíš poučovat o paralelních odporech atd,....
A když kondenzátor vyletuješ a zjistíš, že nemá svod a má vyhovující kapacitu a ještě další parametry, jak zjistíš, jestli nemá zvýšené ESR?...ale vzhledem k tomu, že ESR je pouze jedním z několika hlavních parametrů kondenzátoru, a tento přístroj nic jiného neumí, dá se bez něj lehce obejít, vzhledem k jeho častému selhání při setkání s opravdu nemocným kondenzátorem (ne jenom na ESR)...
Jaké selhání si dovolil měřič ESR? Udělal chybu ve vyhodnocení ESR? Neudělal. Budeš vyčítat ampérmetru, že stojí za prd, protože naprosto selhává při měření napětí? Budeš vyčítat měřiči kapacity, že neumí měřit indukčnost? Kdybys nechal Zajícův měřič umýt nádobí a drhnout schody, to bys teprve zažil zklamání, jaký je to drek. Chápeš už konečně?...Můj multimetr si nedovolil za pět let tolik selhání, jako tento přístroj za hodinu....
Nechápu, proč se zastáváš Zajícova měřáku, když jsem se ho celou dobu zastával jáPS. A ještě nakonec se musím zastat Zajícova ESR, je určitě alespoň mnohem menší než ten Tvůj s měřákem, a navíc ten měřák, raději jej použiji v nějakém zdroji nebo nabíječce ze šuplíkových zásob. Na ESR stačí 10LED.
Shoduji se s tebou v tom, že přístroj není všemocný ani zázračný a ani já to netvrdil.
Je prostředkem k rychlému zjištění, že kondenzátor NENÍ DOBRÝ. Není schopen určit, zda je kondenzátor dobrý.
- Quest
Jinak máš v ostatním samozřejmě pravdu.
Je fajn, keď má človek dobrý pocit z dokonale zgenerálkovaného zariadenia, nad ktorým strávil mnoho hodín. Avšak v prvom rade by ho táto námaha mala aj uživiť, za nadšenie a pocit si totiž moc nekúpi...
Podle mne ale používat takové měřidlo (vlastní citlivost 100mA pro plnou výchylku) jinde než v nabíječce autobaterií je zhovadilost...
A kutilmile - nelituju tě
Akorát k tomu budeš potřebovat převodní tabulku. Stupnice je z pricipu nelineární a navíc nulovému odporu odpovídá maximání výchylka měřidla. Nějak si to nedovedu s digitální stupnicí představit.ivanko18 píše:Tak nakoniec som tam dal digital s 7006 a funguje to super.Vrele odpurucim namiesto rucicky ked nieje poruke
- r1a2s3t4o5
- Kontaktovat uživatele:
prechadzal som toto forum a nasiel par rieseni ESR metra, avsak na internete som nasiel dost zaujimavu schemu.
http://www.ludens.cl/Electron/esr/esr.html
ma 1 hacik, je tam treba vyrobit male trafko so specifickym jadrom na 100kHz Amidon EA-77-188:
je to 10W 2x E
permeabilita 2000
Al=1290mH/1000turns
Neviete nahodou kde sa daju zohnat jadra na transformatory. Idealne by to bolo v Prahe ale nemam problem to objednat. Bojim sa ze ta zasielka bude stat viac ako to jadierko.
-
Návštěvník
- r1a2s3t4o5
- Kontaktovat uživatele: