výkon po usměrnění
Moderátor: Moderátoři
-
anýz
výkon po usměrnění
A kutilmile - nelituju tě
-
anýz
To Ekkar: Když tam bude slušná filtrace, zvlnění třeba 0,5V při 30V výstupu, pak proud z trafa poteče jen po zlomek periody, kdy napětí trafa převýší napětí kondu. Při zátěži se ta doba bude prodlužovat ( protože bude klesat nap. kondu) ale stejně budou proudy daleko od sinusu a tím pádem budou dělat paseku, protože ztráty v mědi rostou s kvadrátem proudu.
-
anýz
Mám trafo třeba 100W. Když ho plně na těch 100W zatížím odporem, něco se mi ztratí v činném odporu trafa, řekněme tak 10W, a to se ohřeje na max. přípustnou teplotu. Teď výstup usměrním a vyfiltruji a budu chtít taky 100W. Na SS straně bude Iss = Istř = Ief, dál bude platit, že hodnota středního proudu bude stejná na výstupu trafa i na ss výstupu. Beru 1,4xmenší proud, protože ss napětí je vyšší.
Ale ! efektivní hodnota proudu ve vinutí trafa bude, vzhledem k špičkovému, nesin. tvaru daleko vyšší a způsobí vyšší ohřev trafa a to se mi buď spálí, nebo budu muset snížit odběr. To mám v praxi vyzkoušené, jen jsem to zatím přesněji neměřil.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Pro tyto účely (zjištění zvlnění a zjištění efektivního proudu trafem) je nejjednodušší použít nějaký software. Já mám pro účely zjišťování zvlnění připravený subor kde pouze změním napětí trafa, vnitřní odpor, kapacitu kondenzátoru a zatěžovací odpor a během několika vteřin mám přesnou hodnotu zvlnění a efektivního proudu.
Výsledky simulací jsou ověřeny v praxi a jsou přesné (například trafo s tyristorovým předregulátorem, stejnosměrný odběr Istř=2A a proud trafem Ief=43A).