Tesla Color 419 - zlobí ovládání hlasitosti
Moderátor: Moderátoři
Tesla Color 419 - zlobí ovládání hlasitosti
Je to podle mne dělané na to, že tímto potenciometrem nastavíš jednou základní hlasitost po zapnutí TV a pak to už ovládáš dálkovým ovládáním. Takže to podle mne není chyba, ale vlastnost. Pokud se to používá výhradně bez DO, pak jedině dát k potenciometru rezistor, resp. to rozdělit na potenciometr a rezistor, aby ses nedostal nad určitou hlasitost (je to prvotní nápad).
Tak snad aspoň odkaz na datasheet TDA2030 (vzor A2030)
http://pdf1.alldatasheet.co.kr/datashee ... A2030.html pro posouzení, zda to v tom TVP odpovídá (schéma co mám ke Color 416 je i pro 419, ale těžko soudit, čím se to modulárně liší).
Detekce ZMF je provedena IO IC2 - MDA4281 a NF signál z tohoto IO
je vyveden z vývodu č./11/.A R trimrem 4K7 se zde dá nastavit
*ROZSAH* regulace hlasitosti...maximální hlasitost,kterou můžeš nastavit
potenciometrem regulace zvuku.Samotný průběh regulace je dán
použitým potenciometrem,jeho charakteristikou,je rozdíl mezi a G a N.
takže velikost hlasitosti se nastaví na modulu OMF a průběh - plynulost
regulace je dána vlastním potenciometrem.
Když už se opravuje televizor,aby hrál,měly by se používat nové,originál náhradní díly..někdo je *šetřílek*,vykuchá kdejaký vrak a pak se diví,že to nejde,jak by mělo.Něco jiného je, když je snaha *probudit* k životu
nějakou *stařenku*,kde cena součástky přesahuje vlastní cenu TV,
tam už se *fantazii* meze nekladou...
Nový potenciometr *4K7/N* stojí cca 15 Kč,dá se koupit i s krátkou osičkou,tak tady snad už by neměl být žádný problém.
taky občas *zařvala..ale předchozí uvedené taky platí.
Podobný problém býval u Oravana .U COLOR 424,COLOR 110 ST,tam
zase krásně hučel zvuk a taky stačilo propojit poťáčky...
je z pozinkovaného plechu,vlastní potenciometr aluminiový/jak ta lžička !!/
a časem mezi plechem kostry a vlastním tělesem uvolněného potenciometru vzniká odpor přechodový,kde pak dochází ke špatnému
kontaktu a právě změna uzemnění potenciometru zvuku má za následek
náhlé zvýšení hlasitosti při otáčení potenciometrem !! Nemusí být žádné lano,staší drátku kousek,propojit kostry a je to OK.Někdy se právě tyto obě závady spojí,kdy je chrastící /vynechávající/ potenciometr a k tomu ještě špatné zemnění...je to nenáročná ,krásná práce,lepší než nějaké
vysazovačky na desce s SMD součástkami...dávno,dávno již tomu.