Jak se měří stabilizační dioda???
Moderátor: Moderátoři
- goliasinek
Jak se měří stabilizační dioda???
A zjistuji se takto vsechny typy diod??
Diodu zapojíš ke zdroji přes odpor třeba 2K2 ke zdroji 30V. Dioda katodou (proužkem) směrem k plusu.
Pokud je to zenera, tak přímo na ní naměříš napětí. To napětí se s proudem trochu mění a má povolený katalogový rozptyl. Na BZY005,1 naměříš něco mezi 4,8 a 5,4V. Při přepólování na ní bude cca 0,7V.
Na obyčejné křemíkové diodě je tak možno naměřit v propustném směru cca 0,7V, na schotky diodě méně než 0,5V a na germaniové cca 0,2V.
V nepropustném směru dobré diody nevedou, takže se na nich objeví plné napětí použitého zdroje.
Jen pro měření germaniových diod je dobré nepoužívat napětí zdroje větší než 20V.
- Přílohy
-
mereni_ZD.GIF- (3.25 KiB) Staženo 576 x
ano a pak je ještě jeden typ diod, na jedné nenaměříš vůbec nic a na druhé plné napětí. Obě jsou takzvaně "vadné".jasin píše:Pro měření samotné diody do ní musíš pustit nějaký proud. Proud musíš omezit na takovou velikost, jakou dioda snese. Obvykle se používá 1 až 10 mA.
Diodu zapojíš ke zdroji přes odpor třeba 2K2 ke zdroji 30V. Dioda katodou (proužkem) směrem k plusu.
Pokud je to zenera, tak přímo na ní naměříš napětí. To napětí se s proudem trochu mění a má povolený katalogový rozptyl. Na BZY005,1 naměříš něco mezi 4,8 a 5,4V. Při přepólování na ní bude cca 0,7V.
Na obyčejné křemíkové diodě je tak možno naměřit v propustném směru cca 0,7V, na schotky diodě méně než 0,5V a na germaniové cca 0,2V.
V nepropustném směru dobré diody nevedou, takže se na nich objeví plné napětí použitého zdroje.
Jen pro měření germaniových diod je dobré nepoužívat napětí zdroje větší než 20V.
- goliasinek
a na dvou stabilizačních diodach kolisa napeti z 12V na 8V,atd.A kdyz jsem přehodil hroty tak to same.
A diode FR104 to same.mi to v jednom smeru kolisa napeti z 12V na 8V take kdyz prehodim hroty tak sem iukazuje 30V,18,10V.
Je toto kolisani napeti normalni,ale u jinych diod mi to takto neukazuje
goliasinek píše:diky vsem za prispevky.Ted jsem meril diody v DVD ORAVA,které nejde zapnout.
a na dvou stabilizačních diodach kolisa napeti z 12V na 8V,atd.A kdyz jsem přehodil hroty tak to same.
A diode FR104 to same.mi to v jednom smeru kolisa napeti z 12V na 8V take kdyz prehodim hroty tak sem iukazuje 30V,18,10V.
Je toto kolisani napeti normalni,ale u jinych diod mi to takto neukazuje
Pevne dúfam, že ich nemeriaš zapojene v obvode, ale asi dúfam zle.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele: