Pomoc s návrhem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
caven

#16 Příspěvek od caven »

tak jelikož já tam mám bočník a honotě 50mOhm tak mám 0,5V na 10A -> budu násobit pouze 5,12x, kde při zapojení neinvertujícího zesilovače dostanu odpor ve ZV 45k3 a odpor který uzemňuje invertující vstup mi vyšwl 11k, zesílení je tedy 5,118, což by odpovídalo. Z čehož mi, ale vyšlo že minimální krok bude 2,56mV což je i minimální krok AD převodník -> že setiny ampéru určitě neudržím na stálé hodnotě, bude mi to pořád lítat. Pokud se tedy nepletu
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od radekrd »

Nebo se dá, když je k dispozici ten procesor, aby se nenudil, převést úbytek na bočníku na napětí proti zemi, např. takto (místo spínačů se použijí spínače FET) viz obr. Pak může být bočník vpodstatě na libovolném potenciálu. Dokonce lze měřící modul napájet ze stejného vinutí jako zbytek zdroje. Podmínkou funkce je propojení zemí měřícího modulu a obvodu v němž se měří proud.
Přílohy
lsh.jpg
(33.13 KiB) Staženo 65 x
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Ragnol »

Andrea píše:VPP2 neznám, vím jen kdo to učí a tak si dovedu představit o čem to asi je.

Caven je na mikroprocesorový části. Já chodím na analogovo-digitální a nějakou dokumentaci o tom předmětu má zde kdyby ses chtěla podívat co tam děláme :) http://home.zcu.cz/~cermakk/vpp_projekty.pdf

Je to určený pro začátečníky a i tak ty hodiny tak vypadaj :) A ono je docela vtipný když člověk z prumky nedokáže vypočítat předřadnej odpor pro led a jen blbě u tabule čumí. Já docela ty čermáka oceňuju , že má snahu pracovat s lidma co jsou totálně neposkrvněný :)
caven

#19 Příspěvek od caven »

ano jsem na mikroprocesorový části ;) Předředný odpor pro led jsem schopen spočítat :D

dnes bych sem ještě hodil definitivní schéma, nebo alespon něco co by se tomu mohlo blížit...
Andrea

#20 Příspěvek od Andrea »

caven píše:tak jelikož já tam mám bočník a honotě 50mOhm tak mám 0,5V na 10A -> budu násobit pouze 5,12x, kde při zapojení neinvertujícího zesilovače dostanu odpor ve ZV 45k3 a odpor který uzemňuje invertující vstup mi vyšwl 11k, zesílení je tedy 5,118, což by odpovídalo. Z čehož mi, ale vyšlo že minimální krok bude 2,56mV což je i minimální krok AD převodník -> že setiny ampéru určitě neudržím na stálé hodnotě, bude mi to pořád lítat. Pokud se tedy nepletu

No s 10-bitovým převodníkem je to docela logické, že.
caven

#21 Příspěvek od caven »

Může to schéma být tedy takhle ??
Přílohy
verze1.pdf
(43.57 KiB) Staženo 81 x
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

caven píše:Může to schéma být tedy takhle ??

Jestli nevadí, že při 10A bude na výstupu o 0,5V méně než bude ukazovat voltmetr, tak jo.
caven

#23 Příspěvek od caven »

když budu měřit napětí za bočníkem ?
Spíš by to mělo být zapojené takto.
Přílohy
verze1.pdf
(43.38 KiB) Staženo 80 x
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Ragnol »

caven píše:ano jsem na mikroprocesorový části ;) Předředný odpor pro led jsem schopen spočítat :D

dnes bych sem ještě hodil definitivní schéma, nebo alespon něco co by se tomu mohlo blížit...

Vím kde jsi .. a to že spočítáš odpor pro led vím taky , to byla reakce na jiný lidi co tam choděj :) Jinak nevím proč ale nějak mi furt nesedí to spínaní těch displejů napřímo pomocí pinu AVR .. ale to už jsme řešili přes Roberta po icq :)
caven

#25 Příspěvek od caven »

Ragnol píše:
caven píše:ano jsem na mikroprocesorový části ;) Předředný odpor pro led jsem schopen spočítat :D

Vím kde jsi .. a to že spočítáš odpor pro led vím taky , to byla reakce na jiný lidi co tam choděj :) Jinak nevím proč ale nějak mi furt nesedí to spínaní těch displejů napřímo pomocí pinu AVR .. ale to už jsme řešili přes Roberta po icq :)

áá tak už vím o koho jde ;)
cermak

#26 Příspěvek od cermak »

Myslim, ze kolega Bartl chce merit napeti pred bocnikem a za nim a proud dopocitat z rozdilu...

Co se tyce te neposkvrnenosti (uf, to je slovo), tak jsem si predstavoval, ze na predmet vpp2 pujdou prevazne lidi z gymplu - na posledni hodine se mi zdalo, ze se dobra polovina lidi nudila, kdyz jsem popisoval tranzistor pres hrusticky a jablicka... :P
Andrea

#27 Příspěvek od Andrea »

caven píše:když budu měřit napětí za bočníkem ?
Spíš by to mělo být zapojené takto.

Nee. Ty převodníky měří vůči zemi. Takže zem by měla být tam co je AMPERMETR-1.
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Ragnol »

cermak píše:Myslim, ze kolega Bartl chce merit napeti pred bocnikem a za nim a proud dopocitat z rozdilu...

Co se tyce te neposkvrnenosti (uf, to je slovo), tak jsem si predstavoval, ze na predmet vpp2 pujdou prevazne lidi z gymplu - na posledni hodine se mi zdalo, ze se dobra polovina lidi nudila, kdyz jsem popisoval tranzistor pres hrusticky a jablicka... :P

Problém je , že většině lidí z gymplu a i z prumek nejde o to se naučit pracovat s elektronikou, ale dostat papír a jít někam dělat za těžký prachy :) A nejlíp někam do kanclu kde seděj a nemusej rukou hrábnout .)
caven

#29 Příspěvek od caven »

Ragnol píše:
cermak píše:Myslim, ze kolega Bartl chce merit napeti pred bocnikem a za nim a proud dopocitat z rozdilu...

Problém je , že většině lidí z gymplu a i z prumek nejde o to se naučit pracovat s elektronikou, ale dostat papír a jít někam dělat za těžký prachy :) A nejlíp někam do kanclu kde seděj a nemusej rukou hrábnout .)

Tak mezi takové lidi asi nepatří většina uživatelů tohoto fóra
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Ragnol »

caven píše:
Ragnol píše:

Tak mezi takové lidi asi nepatří většina uživatelů tohoto fóra

naštěstí :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“