Počítadlo
Moderátor: Moderátoři
rkozeluh píše:Čau,
to by se muselo řešit vratným čítačem s přednastavením.
dal by se tam jeden 74ls193, což je binární čítač Up/Down
Na nastavovacích vstupech bys nastavil 1100 (12) a hradlem NAND 7400 bys kontroloval až to dojde k 0011 (3) protože až to skočí na tu trojku, tak by ses pomocí aktivace nahrávacího vstupu Load vrátil zase k 12, no a výstup by byl pomocí jedné 7-segmentovky přímo 4-C...
Podle mne by na to stačil jeden čtyřbitový čítač vpřed s nastavením, na výstupech 4 invertory, teprve za nimi dekodér, a může čítat klidně nahoru od:
3 = 0011b - invertuje se na 1100b, což je 0Ch = 12 dec
4 = 0100b - invertuje se na 1011b, což je 0Bh = 11 dec
5 = 0101b - invertuje se na 1010b, což je 0Ah = 10 dec
atd...
9 = 1001b - invertuje se na 0110b, což je 06h = 6 dec
atd...
11 = 1011b - invertuje se na 0100b, což je 04h = 4 dec
12 = 1100b - invertuje se na 0011b, což je 03h = 3 dec
Dosažením stavu 1101b spácháš nastavení čítače na stav 0011b.
Je to sice poněkud čuňárna, čítat na jednu stranu a zobrazovat na druhou, ale displeji to je jedno a ta načítaná data stejně nebudeš zpracovávat v ničem jiném. A když, tak za invertory budou přesně odpovídat zadání.
Je to variace na mnohé finty z dob, kdy chytřejších integráků bylo málo.
Bez ohledu na to, že praktický význam čítání od 12 do 4 mi nějak uniká.
No a vznikne mi počítadlo od 12 do 4. Mne išlo hlavne o to ako to zobraziť na 7segmentovke keďže mam dvojciferné číslo no zatiaľ to vyzerá stále na tú 74LS247...len už vidím tie komentáre profáka...
Neviem skúšal som už dosť varianty ale nič nepomáhalo...ako skúšal som to v multisime...nevieš náhodou poradiť ako to zapojiť?
zkusil bych to takto . Je to z dvanácti na 4 . Při ladění bych nejprve zajistil těch 5V na svorkách dříve a až potom společně . Je to bastl .
- Přílohy
-
počitadlo1.PNG- (11.51 KiB) Staženo 97 x
- Přílohy
-
citac12_4.gif- (11.37 KiB) Staženo 95 x
ešte taká otázka možem vpohode zmiešavať TTL s CMOSom?
a druhá otázka...čo vlastne znamená to HC, LS, HCT?
a vďaka že mi doprajete získavanie praxe
rychlostní, teplotní a technolgické verze 74xx logiky už tu na EB byly vysvětlovány dřív, stačí se podívat.
Dorques píše::) nabudúce budem refreshovať stránku každých 5 minút...ale vyskúšal som zapojiť bez obvodu čo má vratiť späť a svieti 1 a 2...čiže tipujem že mám zle potiahnuté vývody s NANDou...no nič mám ešte hodinu na to...
ešte taká otázka možem vpohode zmiešavať TTL s CMOSom?
a druhá otázka...čo vlastne znamená to HC, LS, HCT?
a vďaka že mi doprajete získavanie praxe...len keby to aspoň bola úloha u ktorej uvidím uplatnenie..
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=25474
Uplatnění je v tom, že se naučíš udělat čítač se zkráceným cyklem. To že pak v praxi budeš potřebovat třeba cyklus 2-7 místo 12-4 je celkem nepodstatné.