Čerpadlo z Tatramat (220V na 24V).

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Gabca
Kontaktovat uživatele:

Čerpadlo z Tatramat (220V na 24V).

#1 Příspěvek od Gabca »

Zdravim !!!
Potřeboval bych poradit s motórkem z čerpadla z pračky (tuším Tatramat).
Originálem je na 220V a já bych ho potřeboval převinout (upravit) na 24V.Šlo by to ?
Nevim co je to za typ (asynchroní,..........,...........,apod.......).
Předem díky za jakoukoliv radu.
Lukáš.
Hill
Administrátor

jojo

#2 Příspěvek od Hill »

je to asynchronní jednopólový motorek se stíněnými póly, t.j. s vytvořením točivého pole pomocí zkratovacích prstenců. Protože tyto prstence byly u většiny Tatramatek z hliníku, motoráři při převíjení nadávají dost nevybíravě.
Ten motorek, když už jde přemotat spálený, jde i na jiná napětí.
V Semilech pod nádražím (zhruba uprostřed mezi Nádražní a Žižkovou) měly Kovozávody motorárnu, jestli tam ještě je, nevím, ale máš to blíž. Určitě tam bude poblíž někdo, kdo to ještě umí
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud mas ten motorek po ruce, tak se podivej, jestli je to typ s jedinou civkou na boku. Pokud jo, tak je tento motorek na previnuti primo predurcen. Cast statorovych plechu, na ktere je navlecena civka jde vyrazit,protoze v te casti jsou samostatne plechy ve tvaru I. Nejvetsi problem je zjistit, kolik zavitu jakyho dratu tam navinout. Kdysi jsem experimentoval s jednim cerpadlem z nejaky pracky, ktera mela motor podobny konstrukce,ale byl synchronni. Uspesne se mi ho podarilo adaptovat na 12V stejnosmernych za pomoci elektroniky z trochu vykonnejsiho ventilatoru. Vinuti mi pocital jeden kamos.
Gabca
Kontaktovat uživatele:

čerpadlo Tatramat

#4 Příspěvek od Gabca »

Všem vám moc díky,do Semil to mam co by dup.Mrknu se tam ještě to tam pořád je.
A kdyby jste někdo přišel na ten vzorec,nebo něco podle něčeho to převinout,tak mi dejte vědět-zkusil bych to sám.Každopádně se ale v Semilech optám.
Zatím se mějte Lukáš.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#5 Příspěvek od kutilmil »

odmotaj s tých závitov ked aj skusmo cca by tam mala ostat asi jedna tretima mozno menej
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Kutimile, už tu borovičku nepij!
Nebo si fakt myslíš, že to za 4,5 roku je ještě aktuální, když už se tazatel od té doby neozval?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Carel

#7 Příspěvek od Carel »

Možná tak dlouho nad tím Kutimil přemýšlel :D Ne,dělám si legraci.Asi něco hledal a náhodou na toto vlákno narazil a nedalo mu to.Také mě to někdy napadlo,na starší vlákna odpovědět,ale jak píše EKKAR,asi už to není aktuální i když pro někoho,kdo něco hledá pod.se to může hodit.To odmotání laicky by mohlo jít,ale co s tím průřezem vodiče?Tabulky a spočítat.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“