Dvě trafa

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Nebster
Kontaktovat uživatele:

Dvě trafa

#1 Příspěvek od Nebster »

Zdravím,
mám doma dvě trafa 230/27,2 V 1,5 A a potřeboval bych je spojit tak at jsou schopny dodat proud 3A.

Pokud by někdo věděl jak nato dejte vědět, mě napadlo, že bych výstup z každého trafa vyfiltroval a usměrl a potom spojil paralelně, ale nvím jestli bude výstupní proud větší (alespoň dvojnásobný).

Předem dík ;)
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Ano spojíš je za směrněním . Filtrační kondy budou již společné . Proudy se sečtou .
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

BOBOBO píše:Ano spojíš je za usměrněním . Filtrační kondy budou již společné . Proudy se sečtou .
breta1

#4 Příspěvek od breta1 »

Takto
Přílohy
2 trafa.PNG
(3.38 KiB) Staženo 132 x
Nebster
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nebster »

Jo přesně takto jsem to myslel. diky moc
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od otakarv »

Když jsou trafa úplně stejná,proč je nespojit hned paralelně a až pak zapojit gretz?
Ušetříš 4Ks diod.
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

To by fakt musela byt uplne stejna. Ani o zavit vic na primaru, nedej boze na sekundaru, nevim, jestli to nekdo zaruci.
Mustek stoji kolik?
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od otakarv »

breta1 píše:To by fakt musela byt uplne stejna. Ani o zavit vic na primaru, nedej boze na sekundaru, nevim, jestli to nekdo zaruci.
Mustek stoji kolik?

Viděl jsem někde takto spojená trafa(tovární vyroba),momentálně nemohu najít.Dal jsem tu pouze tip,že to jde i takto řešit.Samozřejmně,že můstek je za pakatel,takže není o čem diskutovat. :wink:
Nebster
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Nebster »

no ono já mám doma celkem dost můstku navíc takže to pro mě není problem jestli je tam o jeden víc nebo mín to je už detail, důležité je že bude větší proud
mtajovsky

#10 Příspěvek od mtajovsky »

Tak jsem si vzpoměl na poučku ze střední školy (základy elektrotechniky):

"transformátory mohou pracovat na výstupu paralelně, jestliže mají stejné napětí naprázdno (převod), počet fází a hodinový úhel".

Tohle se vysvětluje komplexně na 3f trafech, aby se vysvětlil i ten hodinový úhel. U silnoproudu se nějak automaticky předpokládá, že drahé trafo není bez zátěže, a tak malé odchylky v napětí naprázdno nebudou doprovázeny vyrovnávacími proudy, nýbrž jen malým rozdílem v zatížení traf.

Takže pokud ta trafa budou jmenovitě zatížena, a úbytek napětí na jejich vnitřní impedanci bude větší nebo roven rozdílu v jejich napětí naprázdno, mohou se spojit přímo, a případný vyrovnávací proud nepřesáhne velikost při jmenovitém zatížení. Ve většině případů u dobrých traf průmyslově vyráběných jako jeden typ je to splněno.
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

Neříkalo se tam ještě něco o napětích nakrátko?
nxn

#12 Příspěvek od nxn »

No nám zase říkali nikdy takto nespojovat...když spojit tak jedině za usměrněním...protože nikdy 2 trafa nejsou úplně stejná
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
zouzel1

#13 Příspěvek od zouzel1 »

Andrea píše:Neříkalo se tam ještě něco o napětích nakrátko?

Ano, to je taky podmínka paralelní spolupráce traf...žoužel
jandu

#14 Příspěvek od jandu »

breta1 píše:To by fakt musela byt uplne stejna. Ani o zavit vic na primaru, nedej boze na sekundaru, nevim, jestli to nekdo zaruci.
Mustek stoji kolik?

Prevádzkujem reg.zdroj kde mám na trafe dve vinutia 12V/1,8A -jedno originál, druhé som si navinul na miesto odstráneného vinutia 237V/0,017A. Pravdaže som sa presne nestrafil, moje je o 0,25V vyššie. Vinutia sú prepínané:
-paralelne pre 12V/3,6A
-do série pre 24/1,8A
Vinutia pracujú do jedného mostíka a ani pri paralelnom zapojení sa naprázdno nezahrievajú. Viem, učí sa, že vinutia musia byť rovnaké, ale ... zapojil som to vedome a funguje mi to už dlhšiu dobu bez problému. Samozrejme všetko závisí na ďalších parametroch a nie vždy to pracuje bez následkov.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od zdenoeddie »

jandu píše:
Mustek stoji kolik?

Prevádzkujem reg.zdroj kde mám na trafe dve vinutia 12V/1,8A -jedno originál, druhé som si navinul na miesto odstráneného vinutia 237V/0,017A. Pravdaže som sa presne nestrafil, moje je o 0,25V vyššie. Vinutia sú prepínané:
-paralelne pre 12V/3,6A
-do série pre 24/1,8A
Vinutia pracujú do jedného mostíka a ani pri paralelnom zapojení sa naprázdno nezahrievajú. Viem, učí sa, že vinutia musia byť rovnaké, ale ... zapojil som to vedome a funguje mi to už dlhšiu dobu bez problému. Samozrejme všetko závisí na ďalších parametroch a nie vždy to pracuje bez následkov.

ja som nedavno robil maly zdroj, a kedze som mal len 2x12V/250mA a som potreboval aspon 0,4A tak som to praskol paralelne este pred mostikom, a zatial ziadny problem.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“