napájení drátků ke konektoru sluchátek Koss plug-in

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dedman

napájení drátků ke konektoru sluchátek Koss plug-in

#1 Příspěvek od Dedman »

Zdravím. Moc vás prosím o radu. Po čase mi přestali fungovat sluchátka, protože intenzivním užíváním došlo k tomu, že se přerušilo spojení drátků s konektorem. Já se rozhodl, že si drátky opět přepájím, aby vše bylo jak má...jenže nevím kam který drátek mám napjet :-( Potřeboval bych najít nějké schéma nebo něco...
Děkuju moc za radu..Kdyztak muzu poslat foto mailem.
DKL

#2 Příspěvek od DKL »

Předpokládám že jsou vodiče izolovány barevným pájitelným lakem. Měl bys tedy mít tři oddělené a pocínované konce. Vezmi tužkový anebo mikrotužkový článek a najdi ty dva vývody které po připojení na póly článku (na polaritě nezáleží) způsobí praskání v obou sluchátkách naráz. Drát který ti nyní zbyl je společný a patří na kostru konektoru (to je ta část která tvoří doraz při zasunutí konektoru). Nyní připoj jeden pól článku na již identifikovanou kostru a druhý na jeden ze "živých" drátů. Ten drát který způsobuje praskání v levém sluchátku patří na čepičku konektoru - levý kanál. No a zbývající je samozřejmě pravý kanál, prostřední vývod - "prstýnek" konektoru.
nxn

#3 Příspěvek od nxn »

No když se to tak vezme tak 4...GND obou sluchátek se spojují až v JACKu (většinou)
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
ivan116

#4 Příspěvek od ivan116 »

Co tak sa skusit zaregistrovat ,a vyuzivat KOSS dozivotna zaruka.
Ja mam zaregistrovane dvoje sluchatka od KOSSa,ale zatial nemam skusenosti s vyuzitim tejto ponuky. :)
DKL

#5 Příspěvek od DKL »

Vidíš, to mi nedošlo že by mohla být obě sluchátka vyvedena zvlášť. Napsal jem to asi až moc polopatisticky a na tuhle možnost jsem úplně zapomněl.
V případě že jsou dráty celkem čtyři tak je třeba nedřív identifikovat vývody jednotlivých sluchátek a potom vyzkoušet polaritu aby se po přiložení napětí z článku membrány obou pohybovaly stejným směrem a poté spojit třeba mínusové vodiče do jednoho. To může být celkem problém - s ohledem na provedení sluchátka nemusí být membrána vůbec viditelná. Potom jedině stanovit polaritu zkusmo při poslechu monofonního signálu.
keemo

#6 Příspěvek od keemo »

zvacsa to byva tak ze GND je rovnakej farby-priesvitny lak,lavy je zeleny a pravy cerveny,ale uz som sa stretol aj s tym ze na jednom stupli bol GND biely a na druhom zeleno cerveny...
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Samozrejme treba ten lak na koncoch odstranit, napr. opalit plamenom.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od workhard »

Většinou bývá ten lak pájitelný,takže ho není nutno odstraňovat.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Dedman

#9 Příspěvek od Dedman »

Moc dekuju, ale zatim jsem to stejne nevyresil... Kdyz ten konektor zapojim do prehravace a pak zkousim kontakt dratku, je to hluche, at delam co delam..Ani zapraskani, nic. Jinak jsem to zkusil vyfotit aspon mobilem..ale kvalita mizerna. Jinak jsou tam vazne 4 dratky. Dva klasicky a jeden zelenej a druhej cervenej.
Celozivotni zaruku jsem neresil, protoze ty sluchatka stali asi petikilo a tam je nejaky pausalni poplatek pri vyuziti te zaruky nejaky 300, coz si uz radsi koupim novy...jsou to ty Koss The Plug. Ale zase jsem je nehchtel jen tak vyhodit, jsem se chtel pokusit o zachranu :-)
Jsem hledal nejaky schemata nebo neco...a nikde nic.
Moc vam dekuju za pomoc..
Mejte se zatim.
Přílohy
IMG_0020.JPG
(232.65 KiB) Staženo 97 x
DKL

#10 Příspěvek od DKL »

Na té fotce to není moc vidět, ale ty vodiče jsou pokryty izolací - pájitelným lakem. Takže je nejdřív pocínuj. A opravdu to vypadá že ty dva bezbarvé budou kostra, tedy spojené dohromady.
keemo

#11 Příspěvek od keemo »

Skor ten lak jemne opalit zapalovacom,nikdy sa mi ho nepodarilo pajkou zlikvidovat...opalit,ocistit,a potom vela kolofonie.
silio

#12 Příspěvek od silio »

Ja ten lak zvyknem na konci vodičov jemne oškrabkať nožom a na pocínovanie použivam takú kvapalinu (dal mi ju kamoš,neviem ako sa to volá),úžasne potom chytá cín a nemusím nič prehrievať,hlavne sa mi to osvedčilo pri sluchátkových konektoroch,radi sa zvykli prehriať a nataviť.
Bezfarebný vodič je zem.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“