podařilo se mi odpálit disk díky hrátkám s napájením externího boxu.
Odnasla to snad jen jedna nebo dvě součástky na spodní spodní desce s integrovanými obvody. Součástka začně smrdět a čoudit v místě viz. obrázek. A cín se v tom místě snad i rozteče.
Problém jsem začal řešit na pc.poradna.net. Ne, že bych jim nedůvěřoval, ale přece jen tady je větší koncentrace elektrotechniků.
Téměř identický problém jsem nyní našel i na forum.hddguru.com (můj příspěvek začíná ZDE)
Nicméně, co se týče technické angličtiny, si nejsem příliš jistý v kramflecích, ale myslím, že se to dotyčnému podařilo opravit. Otázka je také, co to je přesně za součástky a kde je sehnat (v Brně). Byla tam řeč, že to vzali z nějaké základní desky.
Fórum jsem pročetl jen zběžně a určitě ho podrobněji pročtu, ale chtěl jsem se tu zeptat již teď, jestli s tím nemá někdo zkušenosti. Prý je to docela častá věc, co se opravuje.
Chtěl bych taky nejdřív koupit nový identický disk a celou desku vyměnit. Disk bych si pak chtěl nechat i jako záložní, takže ty peníze bych tak jako tak utratil. Ale zde jsem se dočetl, že to nemusí zabrat.
Zde ještě jeden odkaz, který pochází z poradnyPCB swap on a Samsung HD501LJ -- howto?
Z toho článku jsem vyčet, že součástka je zřejmě supresorová dioda. Neboli Transient voltage suppression diode (TVS). Říkají, že ji lze vyměnit, nebo zcela odstranit.
Díky moc za rady a komentáře.