Panasonic RX-ES27S - Anténa

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Panasonic RX-ES27S - Anténa

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Nevíte někdo, jakou má délku originál anténa na CD/radiomagnetofonu PANASONIC RX-ES27S ve vytaženém stavu? - když jsem tam dal 120cm dlouhý teleskop, tak bylo slyšet v rozsahu FM AM stanice (mnou dodaná anténa příliš dlouhá).
jopein

#2 Příspěvek od jopein »

Na SONY CFD-S36L jsem naměřil 61 cm
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Délka antény na to nemůže mít vliv, kdybys do FM vstupu kterej je přizpůsobenej na teleskop pustil třeba signál z rozvodu tak se zahltí a bude detekovat i AM stanice ale délka teleskopu může ovlivnit příjem slabších stanic ale nemůže ti tam hrát AM, buď se tam něco rozjelo nebo to někdo uďál ručně. Taky jsem měl případ že ne nepřepínalo AM/FM ale jely obě normy do sebe.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Prave ze nektery tunery jsou na to strasne haklivy. Nechci to kuchat, protoze jsem to dostal na opravu jen kvuli tomu teleskopu. Pajsl je jeste v zaruce (a na uzivatelem prelomenou antenu se zaruka nevstahuje).

U nekterych radii jsem zjistil , ze delka teleskopicke anteny je presne "ladena" vstupnim obvodem vedoucim do VKV jednotky. Vstupni noha svabu treba TA7358AP je pripojena pres kondik na paralelni LC obvod, a pak pres dalsi kondik na teleskop. (zde je optimalni delka 75 cm ve vytazenym stavu). Jenze - nekdy je do serie s tim kondikem, co vede na teleskop zapojena dalsi civka, ktera "zkracuje" mechanickou delku teleskopu. Kdyz se pak na takovou jednotku pripoji delsi antena, a radio je napajeno ze site, tak se pak v prijmu VKV rusive projevuji silne AM stanice
Kdybych to radio rozdelal, tak by nebyl problem ten vstup na tu antenu naladit..
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Délka antény může být laděná jedině tím že je lamda/4. což odpovídá 100Mhz právě těch 75cm.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

A prave ta L/4 muze byt bud nezkracovana (75CM), nebo zkracovana bud civkou v serii s zaricem ( nektery prutové anteny k CB radiostanicim), nebo stocenim zarice do sroubovice - "pendreky" k rucnim radiostanicim na VKV,nebo UHF.
Návštěvník

#7 Příspěvek od Návštěvník »

S délkou antény přece můžeš jednoduše experimentovat jejím úplným vytažením anebo nevytažením na plnou délku a při tom sledovat zda-li to má nějaký vliv na popsaný jev. Na dálku bych řekl, že jde o vadu ve vst. jednotce.
Pokud by se jednalo o přebuzení, dalo by to snad eliminovat právě nevytažením antény. Mám obdobný model, starší typ RX-ES20 a mohu říci, že ve srovnání s jinými nevyniká zvláštní citlivostí, takže možnost přebuzení nehrozí.
Tomikt

#8 Příspěvek od Tomikt »

Anonym píše:S délkou antény přece můžeš jednoduše experimentovat jejím úplným vytažením anebo nevytažením na plnou délku a při tom sledovat zda-li to má nějaký vliv na popsaný jev. Na dálku bych řekl, že jde o vadu ve vst. jednotce.
Pokud by se jednalo o přebuzení, dalo by to snad eliminovat právě nevytažením antény. Mám obdobný model, starší typ RX-ES20 a mohu říci, že ve srovnání s jinými nevyniká zvláštní citlivostí, takže možnost přebuzení nehrozí.

prosimte , vim ze po dlouhe dobe, ale muzes mi napsat jaky k tom rx-es20 patri dalkovy ovladac ? bohuzel ho nemam..., nebo kde bych sehnal nahradu, diky moc.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“