Omezení proudu u L4960 a pod.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Tazz

Omezení proudu u L4960 a pod.

#1 Příspěvek od Tazz »

Dobrý den, mám dotaz. Lze nějak jednoduš omezit proud spínaných obvodů jako je L4960, LM2576 a pod? Většinou u nich lze regulovat napětí, ale nelze přímo na obvodu regulovat proud. Alespoň to není v datasheetech. :( Jak by fungovalo, kdybych na výstup na kladné větvi zapojil NPN s odporem v bázi, nebo jen LM317v zapojení jako zdroj proudu? Myslím tím, že bych vstupní napětí snížil spínaným zdrojem tak abych měl dostatečné napětí pro zátěž i pro 317 a proud pak nastavit tranzistorem, nebo 317. Mělo by to napájet LED proudem asi 1,4A.
Předem díky
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Je to jen tip. Mezi zátěž a zem dát odpor třeba 0,1 ohm. Proud zátěží 1,4 A vyrobí úbytek 0,14 V. Teď je potřeba zesilovač 5,1/0,14 = 36,4x , a jeho výstup vést na vstup chybového signálu. Co to udělá se stabilitou celého zapojení netuším (no, možná trochu tuším).
Zirafka

#3 Příspěvek od Zirafka »

A co to zkusit zapojit jako zdroj proudu? Je to obdoba toho, jak se zapojuje LM317 což je také regulátor napětí...
Tazz

#4 Příspěvek od Tazz »

Jako zdroj proudu? To je to co bych potřeboval, jenže jsem nikde nenašel jak se to dělá. Všude je zapojení, kde se dá nastavovat napětí, ale proud je udáván vždy jen maximální.Proto mě napadlo, že snížím vstupní napětí právě LM2576 a proud pak něčím, u čeho znám zapojení jako zdroje proudu. Jde o to, že potřebuju napájet LED 1,4A. A na to jsem našel jen dvě možnosti. Tu kterou tu řešíme a pak obvod MC34063, který je levný, ale umí zase jen proud do 750mA. V datasheetu je sice zapojení s externím prvkem, ale zase žádné vzorce pro výpočet. Je mi jasné, že výstupní proud z toho NPN bude bázový proud x zesílení, ale nevím jak vypočítat ten odpor co jde na zem. Asi to vyzkouším experimentálně.
Taky je tam nevýhoda, že pokud bude mít tranzistor velké zesílení, tak musím na bázi dostat co nejmenší proud, tím se mi ale zvíší hodnota Rsc a budou na něm velké ztráty.
Omlouvám se za zmatený popis, ale snnějak vydedukujete, co jsem tím chtěl říct. :) Promiňte mi neznalost. Pomalu se zákony elektřiny teprve prokousávám..
Přílohy
MC34063.JPG
(19.53 KiB) Staženo 176 x
LM2576.JPG
(12.18 KiB) Staženo 232 x
cafenet

#5 Příspěvek od cafenet »

Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“