Problém s příjmem TV - někde je rušení - kde a co to ruší?
Moderátor: Moderátoři
Náhodou jsem si nechal na stole puštěný spektr.analyzátor pro SAT a všiml jsem si nějakého signálu ,který takhle vysílal ...
R.
-
D.i.n.g.o
Koax je naprosto vpořádku a to i spoje šrouby atd. - nejsem diletant delší dobu do elektroniky dělám. A rozhodně si na zapojení všeho co dělám dávám záležet.
Jestli si pořídili sousedi domů něco nového nevim, ale vzhledem k tomu že to tady je skoro samej důchodce, tak pochybuju.
Zesliovač byl u antény, nyní jsem udělal změnu a v anténě zustal jen symetrizační člen a zesík mám doma abych mohl snadněji pátrat po příčině.
Tam může hrát roli nehomogenita pole - buď je ta první stíněná proti rušení plechovou střechou a druhá ne, případně je ta druhá v místě, kde je zesilovač přebuzený vršky synchronizačních impulsů TV signálu, který sice je silný, ale třeba pro odrazy nepoužitelný. V tom případě bych zkusil zesilovač, třeba i částečně selektivní*), "do vedení" pár metrů od antény a do ní dal jen symetrizační člen, roli může hrát i spojení konstrukce antény se zemí, zejména, když je vedle ní za stěnou nějaký špatně odrušený síťový zdroj atd.
- Rušení je synchronní se sítí nebo se snímkovým kmitočtem? Často pomůže víc snímek z obrazovky televize, než osciloskopu.
- Po odpojení karty v počítači (odpojit anténní kabel!) - rušení existuje?
- Po odpojení zdroje počítače ze sítě (vytáhnout šňůru) - rušení trvá?
- Co ti brání použít aktivní rozbočovač a jet jen na jednu anténu?
Na tyto otázky jsem tu ještě nenašel odpověď.
Jinak připomenu Českého zjištění: nehomogenita pole je u nás taková, že místy na stejnou anténu není příjem možný, ačkoliv o pár metrů vedle se všechny programy s úspěchem přijímají.
*) částečně selektivním míním zesilovač určený pro příjem 2-5 kanálů, třeba takový, jako na konci tohoto seznamu ( http://www.ivo-pt.cz/analogove-pozemni- ... -b1.22.htm ) předladěný pro ně z fabriky. On je vlastně pro ně jen optimalizovaný, to potlačení ostatních není zas tak výrazné, proto se zdráhám tomu říkat "selektivní".
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Hill píše:
Jinak připomenu Českého zjištění: nehomogenita pole je u nás taková, že místy na stejnou anténu není příjem možný, ačkoliv o pár metrů vedle se všechny programy s úspěchem přijímají.
Toto se mi přesně stalo před léty,když jsem kamarádovi napojoval antény.U zabetonovaného sloupku,kde bylo bezproblémové uchycení dřevěné tyče s anténami,byl signál nepoužitelný,strašně zrnitý.Posunuli jsme tyč pouze o 1m od sloupku a signál "jak fotka".Tudiž jsme museli vykopat jámu,dát zpěry na tyč,aby se nevyvrátila a tím se problém se zlým signálem vyřešil.
-
D.i.n.g.o
Anténa je na dřevěné tyči na trámu.
A pohnout s anténou nemůžu - krátký kabel.
Co to tady zkouším, tak je úplně jedno jestli je vypnutý počítač a to i ze zdi nebo ne - výsledek stejný.
Jak moc se ovlivní signál, když dám ty antény 1m od sebe?
Vyměnit krátký kabel za delší nebo použít dobrodiní F-spojky snad není takový problém.
Ale stejně bych napřed přešel spoje na anténě: kontakt prvků a předzesilovače na fázovací vedení, přeladil pásmo, jestli tam není nějaký silný signál na kanálu, který nepřijímáš (to pak znamená, že si s ním zesilovač neví rady a odnesou to ostatní programy mimo jednoho dvou, na jejichž kanály není anténa tak citlivá).
Nepostavili ti tam někde tak do 2 km vzdálenosti nějakou velkou železobetonovou obludu? Pak by mohlo pomoci přendat anténu o metr dva tři dozadu nebo dopředu.
Hodně lze ale vyčíst z televizního obrazu. Když můžeš fotit z osciloskopu, už tu mohl být TV obraz a třeba bylo vše jasné.
jestli máš ten zesilovač až skoro u televize tak se vůbec nedivím, že Ti to nejde, nejenže zesilovač zesiluje šum a rušení a nevykryje ztráty ve vedení, ale zároveň Ti s televizí pěkně kmitá....viz vzpomínaný Český....D.i.n.g.o píše:Zesliovač byl u antény, nyní jsem udělal změnu a v anténě zustal jen symetrizační člen a zesík mám doma abych mohl snadněji pátrat po příčině.
D.i.n.g.o píše:Navrhnout si zes nedokážu, až tak tomu nehovím. Na netu se potuluje spousta schémet ke všemu možnýmu, bohužel poznat mezi nima něco kvalitního a hlavně funkčního ovšem lze težko, proto se ptám.
V tom případě, Teroz, Teson, Ivo a další...zesilovač co nejblíž k anténě a co nejdál od TV....
-
D.i.n.g.o
Tímto to považuju za vyřešené.
A du si dát pivo.
PS: dík všem za rady, i když většinu věcí jsem vyzkoušel už před těmi radami.
PS2: doufám, že to pomůže i někomu jinému, kdo bude řešit něco podobného.