Předloha pro foto-dps

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rkozeluh

Předloha pro foto-dps

#1 Příspěvek od rkozeluh »

Máte nějaké opravdu funkční postupy, jak vyrobit předlohu pro výrobu DPS fotocestou?
Jancis1

#2 Příspěvek od Jancis1 »

Táto téma je na nete preberaná už milión krát. Mne sa javí najjednoduchšie pre mňa vyrobenie predlohy na pauzák. Mám obyčajnú starú atramentovú tlačiareň HP 845c, nepoužívam ani originálnu náplň. Jediný problém je že ten pauzák musím nalepiť po kraji na obyčajný papier, lebo tlačiareň mi ho krčila a krčil sa aj samotný pauzák, kvôli tomu že nastavujem na väčšie množstvo atramentu, nastavujem tlačiareň na priesvitnú fóliu. Skúšal som aj priesvitnú fóliu a originálnu náplň, ale tlač nebola dobrá. Túto predlohu ani nestriekam pausklarom. Osvetľujem to 300W halogénkou 17 minút z výšky asi 30cm cez sklo asi 4mm hrubé a výsledok je veľmi dobrý. Nepotrebujem zháňať výbojku, tlmivku, pausklar a ani nepotrebujem laserovú tlačiareň :) .
stepa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od stepa »

Tisk na pauzak stranove otocene, pote prilozit na desku inkoustem k ni a osvitit. Rozebiralo se to tady porad dokola. Kdyz budes hledat, najdes toho vic.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Zirafka

#4 Příspěvek od Zirafka »

Já osobně tisknu na "pauzák" a pak to ještě postříkám sprejem "Pauskular" no a je to super :-)

Jednou jsem omylem vzala obyčejný papír a výsledek byl stejný.

Stejně si to musíš vyzkoušet, na webu je tolik návodů, kolik je lidí, ale teorie a praxe se dosti rozcházejí. Já například osvěcuji pomocí 150W halogenky (s baňkou :lol: ) 10 minut a mám klid.
rkozeluh

#5 Příspěvek od rkozeluh »

a všichni tisknete inkoustovkou?
laserem by to na ten pauzák nešlo?
Robosand

#6 Příspěvek od Robosand »

Ide to aj s laserovkou, ale tá Ti bude tiež (pravdepodobne - podľa typu) krčiť pauzák. Nevyhodou, väčšinou to nevadí, teplom mierne deformuje papier, takže s obdlžnika budeš mať mierny kosodlžnik. Ale to viac menej "straším"...
Robo...
stepa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od stepa »

Laser malo kryje pauzak...musis tisknout vickrat. Kdezto inkoustu tam nalozis a mas to pekne syte.
jarda_k

#8 Příspěvek od jarda_k »

Přesně tak, předloha musí být rovnoměrně nanesena a neprůsvitná. Moje zkušenost je taková, že čím kvalitnější předlohu máš, tím více můžeš ošidit přesnost u zbytku procesu. Když budeš mít ideálně černou předlohu, můžeš dýl svítit. O to lépe se to pak bude vyvolávat. Když jsem doplnil inkoust u tiskárny, začala mi tisknout světleji a nerovnoměrně. Měl sem pak velké problémy při vyvolávání. Smíval se mi motiv spolu s osvíceným lakem a byl to hnus. Tenkrát jsem poprvé koupil i DPS s tím novým modrozeleným lakem z GME a chvíli jsem podezříval i nové desky z mých neúspěchů. Takže moje rada je na předloze nešetřit. Čím větší kontrast, tím míň následné práce. Zatím jsem netiskl s laserovkou, která by udělala lepší předlohu než obyčejnej inkoust za 2tisíce.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Jinak se i prodává pauzák do lejzrovek . Tiskne se na něj perfekt a tiskárnou proběhne bez nejmenších potíží .
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

BOBOBO píše:Jinak se i prodává pauzák do lejzrovek . Tiskne se na něj perfekt a tiskárnou proběhne bez nejmenších potíží .

Pokud myslis ten krasne hladky, takovy tuzsi, ktery pri ohybu/zmuchlani dela bile mapy, tak ten je podle mych zkusenosti uplne naprd. Nevim jestli to bylo horsim tonerem v tiskarnach, nebo spatnym nastavenim, ale tisknul jsem to na nekolika laserovkach a sytost hrozna, polovina cest prosvitala...taky potom stala za prd samotna deska :? . Mozna ma s tim nekdo lepsi zkusenosti.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Dělali mi z toho desky pro SMD u Bučka a perfekt . Pokud to jinak neuvedu , tak jsou vše mé osobní zkušenosti .
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jezevec »

stepa píše:Laser malo kryje pauzak...musis tisknout vickrat. Kdezto inkoustu tam nalozis a mas to pekne syte.

Nemusíš, stačí nechat tak čtvrt hodiny působit páry acetonu na toner a ten se krásně "slije". Dělám to tak, že do víka papírové krabice naliju trochu acetonu a předlohu vložím dovnitř. Tisknu na HP LJ5L.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od stepa »

A svetlejsi mista resis jak? Na to staci taky ten aceton?
Zirafka

#14 Příspěvek od Zirafka »

Já používám úplně obyčejný pauzák z papírnictví a laserovou tiskárnu HP LaserJet 1020. Bez nějakého dalšího upravování acetonem či fixem. Jen to přestříknu tím Pauskularem a svítím halogenkou a je to super :-) Ale to jsem už psala...
Zmije

#15 Příspěvek od Zmije »

Aceton se používá na ztmavení toneru, ne na zvýšení průhlednosti, od toho se to tiskne na pauzák, jen se musí dát pozor, aby se toner nerozpil mimo cesty. Taky záleží na druhu pauzáku, na průmce jsme takto dělali dps, jednou jsem si koupil obyčejný pauzák v papírnictví a učitel mě s ním vyhodíl, že je málo průhledný, erární pauzáky ze školy byly udájně kvalitnější, ale typ jsem nezjistil.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“