funkcia meničov CCFL
Moderátor: Moderátoři
funkcia meničov CCFL
- Přílohy
-
menice CCFL.GIF- prosím o prepáčenie za čmáranicu :-)
- (5.98 KiB) Staženo 402 x
- Artaban001
Ty nemáš šanci jednoduchým buzením docílit těchto vlastností. Speciální IO hlídají proudy jdoucí spínacím prvkem, aby se docílilo stejných vlastností.
(mám pocit, že jeden obvod hlídal napájecí napětí přímo na tom měniči v závislosti na proudu zářivkou, PWM mu zadávala aktuální jas)
PS: to první schéma je velmi chodivé a živí mi tu 8W zářivku, akorát ten kondík paralelně ke zpětnovazbovýmu vinutí mám zapojen jinak
Artaban na teba som si spomenul hned pri písaní otázky
Před rokem jsem se dobře vypotil s ccfl měničem ve starým ntb, samý studeňák v propojkách a než jsem to našel, odpálil jsem půlku dosud zdravých součástek, naštěstí ne řídicí IO. Tahle zapojení od sebe celkem všicni opisují (opisovali před pár lety). Princip i náměty pro zvýšení účinnosti jsou tam dobře popsány.
O samokmitech je velmi dobrá a raritní (Chile
http://ludens.cl/Electron/Electron.html
- Artaban001
Ten dvojčinný měnič. Trafo běží v rezonanci a pokud koukáš dobře, zářivka je přes kondík. Kondík dělá omezovač proudu. CCFT trubka se chová trochu jinak než klasikální zářivka. CCFT je studená katoda.
AD zářivka a měnič na levo:
Bohužel i u tohodle zapojení se používají vlákna. On ten sloupec výboje se dotýká těch vláken, ty vlákna se ohřívají a jak možná víš, na jejich povrchu je emisní vrstva. Tato emisní vrstva, spolu s teplotou snižuje napětí na výboji. A jen takové malé tajemství - Opaluje se jen jeden konec trubice. Je to zvláštní, ale zářivkou sice prochází Střídavý proud, ale má stejnosměrnou složku. Pokud vypne tranzistor, na výstupu trafa se indukuje vyšší napětí, než při zapnutí. Je to nectnost všech jednotranzistorových měničů.
Najdi si na Netu funkci blokovacího oscilátoru, budeš mít přesně vysvětlený, jaký vliv ma zpětnovazební vinutí na ten tranzistor.
Pamatuji si, že první můj měnič chodil tak, že jsem od pasu střelil primár, sekundár zpětná vazba - 30 - 250 - 20 závitů drátem který jsem vymotal z relé. Když jsem polaboroval z odporama, tak tranzistor KU611 byl studený i bez chladiče. To byl jediný typ, co se mi podařilo vykuchat ze zbytku televize.. Schéma jsem získal z továrně vyráběné zářivky..
Ešte som sa chcel spýtať, Artaban, ked si sa pohral s tvojim meničom, nevieš aký výkon zhruba odovzdal do žiarivky? Ako silno vlastne svietila? Lebo tento kupovaný jednočinný 12V menič v porovnaní s 230V verziou svieti asi ako sviečka
PeteBurns píše:Andrea že sa nehanbíš, myslel som že sa voľačo viac naučím, a ty tu iba podpichuješto čo má Artaban na mysli asi chápem, ten priebeh na flyback meniči je nesymetrický, jedna polvlna má väčšiu plochu ako tá druhá
A víš že nehanbím? Mě by to docela zajímalo, jak se dá trafem přenést stejnosměrná složka.
- Artaban001
Andrea píše:Artaban001 píše: A jen takové malé tajemství - Opaluje se jen jeden konec trubice. Je to zvláštní, ale zářivkou sice prochází Střídavý proud, ale má stejnosměrnou složku.
Jak se transformuje stejnosměrný proud?
No, Přesně ta asymetrie má za následek, že se jedno vlákno nažhaví víc, než druhý. A máš nedokonalou "usměrňovací elektronku", A tím se ten nepoměr ještě zvětší. (mám tady 4W kapesní UV zářivku a při provozu ji žhne jen spodní vlákno. Má v sobě ten jednoduchý blokovací měnič. Přižhavování vláken není (ke každy straně vede jen jeden drát)
- Přílohy
-
PZS 06 zarivkove svitidlo.png- (4.31 KiB) Staženo 391 x
-
usporka na 12V.png- (2.5 KiB) Staženo 384 x
-
UV tester bankovek od CONRADa.png- (2.52 KiB) Staženo 375 x