Ventilátor procesoru

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stepa
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od stepa »

keemo píše:Niektore resp. vacsina chladicov ma take ventilatory ktore maju iba JEDEN sposob montaze,tudiz spravny.

Nikdo nevi co tam Feryact ma, takze to je zase jako vzdy na kristalovou kouli.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
FERYACT

#17 Příspěvek od FERYACT »

Nepřečetli jste si všichni můj první příspěvek.Měl jsem a mám hlučící ventilátor
na procesoru.Chtěl jsem ho vyměnit za nový nehlučící.Koupil jsem nový
ventilátor a zamontoval na procesor.Počítač jel pár vteřin a PC se vyplo.
Vrátil jsem původní zpátky a PC se rozjel.Ventilátor dává impulsy zpět
do desky.NaBIOSU jsem přečetl otáčky /starý/ 3200 RPM.Na novém
ventilátoru jsem přečetl 2000 RPM.
Ale to všechno jsem už jednou napsal.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od stepa »

Tak upresni ty dohady...ventilator fouka na chladic? V BIOSu mas zapnute/vypnute hlidani otacek ventilatoru? :wink:
FERYACT

#19 Příspěvek od FERYACT »

Stěpo já jsem prošel celý můj BIOS a kromě fotky co jsem poslal
kde je jeden řádek vysvícený nevím kam sáhnout.
Zapár vteřin se procesor neohřeje.Ventilátor nasává vzduch/vcucne papír/
Podotýkám že mám zastaralé XP.
PavelFF

#20 Příspěvek od PavelFF »

FERYACT píše:Nepřečetli jste si všichni můj první příspěvek.Měl jsem a mám hlučící ventilátor
na procesoru.Chtěl jsem ho vyměnit za nový nehlučící.Koupil jsem nový
ventilátor a zamontoval na procesor.Počítač jel pár vteřin a PC se vyplo.
Vrátil jsem původní zpátky a PC se rozjel.Ventilátor dává impulsy zpět
do desky.NaBIOSU jsem přečetl otáčky /starý/ 3200 RPM.Na novém
ventilátoru jsem přečetl 2000 RPM.
Ale to všechno jsem už jednou napsal.
Tak si ten svůj první příspěvek přečti pořádně po sobě ty. Hlavně větu "...Nevím jestli by nešlo navolit otáčky nového ventilátoru
z 3000 na 2000ot." chápu dost odlišně než ty. Nevím, proč bys chtěl na novém ventilátoru navolit 2000 z 3000, když tam 2000 máš.

No to je jedno. Mně se "povedlo" osadit nový chladič tak blbě, že nedosedal a divil by ses, jak rychle naběhla teplota. Když se podíváš na velikost procesoru a na výkon, který se na něm maří, je to docela pochopitelné. Ale pokud jsi si jistý, žes ho přitisknul pořádně, je to bezpředmětné.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od forbidden »

Tys koupil jen samotnej vetrak bez telesa chladice? Muzes jeste vyzkouset, ze novej vetrak zapojis do vedlejsiho konektoru na ten system fan a do konektoru pro CPU fan das ten starej, bude slouzit jen pro generovani impulsu pro desku. Tak zjistis, jestli deska vypina, protoze se ji zda, ze se vetrak toci moc pomalu, nebo se fakt prehriva, treba kdyz jsi pri montazi hnul s telesem chladice.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jenys »

FERYACT píše:Ventilátor značněji hlučel a tak jsem koupil nový a zabudoval do PC.
Prodavač mne ujistil že je na něm všechno normalisované.
Jaké bylo mé zklamání když ventilátor jel pár vteřin a pak vypnul počítač.
Na starém byl uveden pouze proud a napětí ne otáčky.V Biosu jsem si otáčky našel.Nevím jestli by nešlo navolit otáčky nového ventilátoru
z 3000 na 2000ot.

Ahoj, proč jen nevyčistíš a nenamažeš ten ventilátor co dělá bordel :?: Já vrzající a jinak kvílící ventilátory čistím, zbavuji těch gumových O kroužků a mažu. Ten O kroužek tam právě po vyschnutí maziva dělá ty vibrace a drnčí. Na nějakou dobu bude klid.
Nebo vrať ten nový a vem si jiný, když nedělá co má :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od stepa »

FERYACT píše:Stěpo já jsem prošel celý můj BIOS a kromě fotky co jsem poslal kde je jeden řádek vysvícený nevím kam sáhnout.

Ta fotka cos poslal je ale uplne k prdu. Tim ze vyfotis hlavni menu toho moc nereknes. Vyfot co mas v PC HEALTH STATUS a co tam mas nastavenyho. Tohle je napriklad moje:
Obrázek
michalnb
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od michalnb »

Keď to vypína iba s novým, skús tam nedať žiadny - ono to v biose kľudňe vydrží, poprípade fúkaj na chladič(ale nepľuj :lol: ). Ak to nebude vypínať(sleduj teplotu chladiča ohmatom), určíš diagnózu jednoducho. Ak by si mal nastavené kritické otáčky CPU FAN v BIOSe na 3000 a ten nový ventilátor je len 2000ot tak by to bolo jasné, no to by si musel zavesiť obrázok z BIOSu ako povedal stepa. (kľudne zaves obrázok z menu PC HEALTH STATUS aj so starým ventilátorom, keď to nevypína, ide totižto iba o aktuálne nastavenie).
:pc:
Cahnov axióm: "Zlyhali všetky pokusy, je načase prečítať si návod.''
FERYACT

#25 Příspěvek od FERYACT »

Stěpo já ti povím pravdu chtěl jsem poslat tři obrázky monitoru ale neumím to.Vždy mi jde jen jeden poslat.Něco neumím.
Přesto jsi trefil hřebíčkem o kladívko.Na mém monitoru je zobrazeno jen
prvých devět řádků/otáčky,teploty a pod/ a další chybí.Je to způsobeno asi tím a o tom jsem psal, že mám staré XP s menším komfortem.
Zkusím připojit jen jeden soubor.
Přílohy
P3151689.JPG
(95.39 KiB) Staženo 87 x
stepa
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od stepa »

Odkud zacit? Od obrazku :wink: ...kdyz chces poslat vic obrazku, tak na te strance, kam pises text prispevku das pod tim oknem co pises text dole PROCHAZET, vyberes soubor, potom kliknes na PRIPOJIT SOUBOR a pockas az se nahraje...po jeho nahrani ti vyskoci dalsi okynko pro zadani dalsiho obrazku. Az budes mit vsechny obrazky nahrane, tak kliknes na ODESLAT.

Ted k probemu. To ze mas stary XP je uplne irelevantni informace, to nema s BIOSem nic spolecnyho. BIOS je vybava(software) zakladni desky. Mnozstvi nastavitelnych parametru zavisi od vyrobce desky a jeji ceny/kvality.

Z fotky je patrne, ze pomalu nic nastavit nejde, vypinani PC podle teploty je vypnute. Tohle je pri provozu s tim starym ventilatorem s 3200ot. Ted tam dej ten druhy vetrak s 2000ot, zapni PC a vlez do BIOSu do toho sameho okna a pockej co to udela, pritom sleduj ty 2 teploty a otacky procesoru, co tam jsou(posledni 4 radky na fotce). Potom napis k cemu si dospel...pripadne muzes udelat fotku s tim pomalejsim ventilatorem.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od forbidden »

Neplet do toho porad ty XPcka, co je v BIOSu je na OS nezavisly. Evidentne nemas v BIOSu hlidani otacek vetraku, jen teploty a to mas vyply. Zkus ten muj postup se zamenou vetraku a uvidime cim to fakt je. Tobe se to vyplo jeste nez to stihlo najet do OS ne?
FERYACT

#28 Příspěvek od FERYACT »

Díky stepa a forbidden za objasnění problému.
Můj nový ventilátor vypne PC dříve než se rozsvítí obrazovka a já se k BIOS nedostanu.Nový stál jen 50Kčs toby mne nebolelo ale na 3000RPM neumím koupit.Prý se dávno nevyrábějí.
Kdyby někde v software byla naděje na změnu divider.Potřebuji přidat
asi polovinu impulsů ventilátoru.Ale nevím jak.
Můj syn přijede za týden,tak kdybych ho navedl, tak by to snad udělal.
Nerad strkám nos do věcí kterým nerozumím.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od stepa »

Ventilatory maji stejne pripojeni? Oba jsou 3drat? Stejny konektor? Asi blbost, jinak by to neslo...neni treba prehozeny drat v konektoru toho noveho? Podivej se na to.

Dalsi vec, nekdo ti uz tady psal, at ten ventilator zapojis do jineho konektoru na desce. Zapoj ho na ten SYS_FAN a pak se podivej do BIOSu, jestli ma OK otacky. V tehle konfiguraci by ti nemel vysazovat ventilator od CPU a melo by to jet OK.

Prijde mi divny, ze by PC vypinalo...neco musi byt s tim ventilatorem.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od forbidden »

To je nejaky divny, to vypada jako bys mel natvrdo nastaveny minimalni otacky vetraku a kdyz je vetrak nema, tak se PC vypne. Normalni nepretaktovanej CPU vydrzi chvili i bez vetraku (ne bez chladice!), rozhodne dost dlouho na to abys stihnul vlezt do setupu.
V nejhorsim pripade muzes udelat AKO s 555 a jim simulovat ty otacky :lol:
Ja mam na jednom starsim PC taky pomalobeznej vetrak a pri zapnuti to na me vybafne, ze je problem s vetrakem, ale po zahrati se otacky zvednou a je to OK. V BIOSu toho PC nejdou taky nastavit minimalni otacky, ale rozhodne se nevypina.

Kurnik, stepa je vzdycky rychlejsi :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“