Oddělovací trafo
Moderátor: Moderátoři
Oddělovací trafo
Díky.
To trafo z GESu sice JE oddělovací trafo, ale pro sdělovací vedení, zabraňuje zemním smyčkám a podobně. Rozhodně to NENÍ trafo určené pro to, co jsi chtěl. Také počítej s tím, že bezpečnostní trafo je relativně drahé.
Jinak si ho můžeš nechat vyrobit, například u Troniců
popest píše:Co já vim... malinký je no... to by se mi hodilo. Tak nic. Chtěl jsem z něho cca 100mA vic ne.
Jen tak pro představu 100 mA při 230 V je cca 25 VA příkonu a potřebuješ jádro o průřezu středního sloupku cca 5 cm čtverečních. Tvoje vyhlédnuté trafo má sloupek asi 1 cm.
-
domogurec
honza_jan píše:popest píše:Co já vim... malinký je no... to by se mi hodilo. Tak nic. Chtěl jsem z něho cca 100mA vic ne.
Jen tak pro představu 100 mA při 230 V je cca 25 VA příkonu a potřebuješ jádro o průřezu středního sloupku cca 5 cm čtverečních. Tvoje vyhlédnuté trafo má sloupek asi 1 cm.Jinak takové trafo musí splňovat podmínky dané normou. Elektrická pevnost izolace mezi vinutími musí být minimálně 4 kV po dobu jedné minuty a každé vinutí proti jádru taktéž. Navíc nesmí v případě poruchy primáru prošlehnout vzniklý oblouk na sekundární vinutí a ani na jádro. Povrchové cesty mezi vinutími a jádrem musí splňovat normu podle ČSN EN 60664-5. Takže žádná legrace v tom, že si vemu trafo, které se mi líbí a budu mu říkat oddělovací.
zdravím, mám podobný dotaz-mám takový macek ze staré profi upsky (váží asi 15kg), je na tom napsáno prim. 230V/sec. 230V + ještě asi jedny pomocne vyvody. dalo by se to použít, jako oddělovací trafo? kdyžtak to nafotím...