Zapojení nabiječky pro mobil

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Tazz

Zapojení nabiječky pro mobil

#1 Příspěvek od Tazz »

Ahoj, nemá prosím někdo nápad jak upravit nabiječku mobilu na vyšší napětí? Nebo alespoň nějaký návod? Mám tu miniaturní nabiječku na nokii a ta umí při 5 V až 800mA. mám tušení, že to jen tak zásahem do původního zapojení nepůjde. Díval jsem se, že nepoužívají žádný speciální obvod. Jen cívky, kondenzátory, pár odporů a tranzistorů. Kdyby z toho lezlo alespoň 7,5V při 700mA tak by se to dalo využít líp.. :)
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nie je nahodou jeden ten "tranzistor" v skutocnosti IO?
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

Mám taký zdroj na 12V/400mA. Myslel som si najprv, že je nabíjačka na mobil. Na vstupe klasika Gretz a dva ellyty, jeden bipolárny tranz. npn a pár súčiastok. Je to niečo ako pomocný zdroj v zdroji PC -
Přílohy
S KSC5027.JPG
(35.02 KiB) Staženo 306 x
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Tazz

#4 Příspěvek od Tazz »

Jde o CTD 13002. V datasheetu je : NPN SILICON PLANAR EPITAXIAL, HIGH VOLTAGE FAST SWITCHING POWER TRANSISTOR
jandu

#5 Příspěvek od jandu »

Vtip je v tom, že tam namiesto neho nedáš klasický s rovnakými parametrami pre nedostatok miesta. Ale inak ide o bežný npn na 800V/1-2A
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Tazz

#6 Příspěvek od Tazz »

to jandu: To je spínaný zdroj? Máš ho vyzkoušený?
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

To je 🤐 zapojenie z niektorych ATX PC zdrojov. Uz sa nastastie nepouziva. Nizka ucinnost a nespolahlivost. Existuje mnoho lepsich.
jandu

#8 Příspěvek od jandu »

Písal som, že je to podobné niečo. Podobných zapojení nájdeš na nete - ja už nepamätám, či na Belzovi, alebo kde, ale . pracujú na tomto princípe.

Ak sa pozrieš na stránku Ronešovej, má tam jeden ATX zdroj - EC model 200X, ktorý má pomocný zdroj s jedným npn tranzistorom. Ten konkrétne funguje.
http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php? ... bastl/smps

Máš tam aj zapojenia rôznych typov pomocných zdrojov. /stand-by/
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Odporucam vybrat niektory so spatnou vazbou cez optoclen. Inak budes casto menit ten elyt a tiez to, co pripojis na vystup :D
Tazz

#10 Příspěvek od Tazz »

Díky za odkaz, má tam zajímavé zdroje. Myslel jsem, že omezit proud, nebo napětí u těchto zdrojů bude jednodušší. Potřeboval bych u něj řídit proud. Abych tím mohl napájet LED. Líbí se mi tam ten spínaný adaptér, ale VIPER22 jsem našel jen v GESu a navíc není skladem. :(
Jak zjistím jaké trafo tam použít. Myslím kolik mám mít které vinutí závitů a pod.
Přílohy
gyt9v08.gif
(13.23 KiB) Staženo 240 x
Piroga

#11 Příspěvek od Piroga »

ty jednotranzistorové "samokmitače" vypadají sice líbivě, ale bez nastavitelného zdroje, osciloskopu nebo čítače je to oživování jen ztráta času. a že frekvence se mění se zátěží jak se jí zalíbí, to rač rozebírat nebudu.
e88

#12 Příspěvek od e88 »

zdravím, chci se Vás zeptat a nechci zakládat nové téma:
nezkoušeli jste někdo vyrobit nabíječku na mobil napájenou z dynama (alternátoru) na kole? jaká z něj jde frekvence a jaké napětí? potřebuju z něj udělat 5V pro nabíjení telefonu (gps)
breta1

#13 Příspěvek od breta1 »

Frekvence a napětí jde podle toho, jak rychle jedeš. Udělat můstkový usměrňovač a napětí stabilizovat buď lineárním stabilizátorem 7805 nebo lépe DC/DC měnič, např 34063 (nevím, jak rychle jezdíš, aby napětí naprázdno nepřelezlo 35V).
e88

#14 Příspěvek od e88 »

já si myslím, že víc jak 35V z toho snad nepůjde. Mě šlo spíše o frekvenci, jestli to normální diody stihnout usměrnit. nechci vymýšlet nic světaborného. mám nabíječku do auta, možná by stačil grécův můstek, kondenzátor a pak zasuvka na autonabíječku...všecko by se mohlo vlést do té zásuvky.
e88

#15 Příspěvek od e88 »

vlastně čistě teoreticky frekvence nebude problém, max 10tis. otáček za minutu= frekvence poměrně nízká.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“