Komunikace na pár metrů bez drátů
Moderátor: Moderátoři
- tominekk
- Kontaktovat uživatele:
Komunikace na pár metrů bez drátů
Vcelku mě zajímá přenos dat bez drátů a rád bych se do tohoto problému chtěl postupně prokousat.
Moc o tom nevím a pro začátek bych chtěl pochopit jednoduchou komunikaci na vzdálenost cca 10 - 20m. Jinak řečeno jak přenášet na onu vzdálenost NF signál.
Děkuji všem za jejich rady.
Nf signal musiš namodulovať na nosny VF signal pomocou modulatora,ďalej ho privedieš na nejaky koncový stupeň a potom ho vyžiariš do priestoru antenou.Na druhej strane sa deje presny opak,prijaty signal sa zosilni,demoduluje/oddeli sa nf zložka od vf nosneho signalu /a to sa potom zosilni v nf zosilňovači a privedie na reproduktor
Je to klasicke vysvetlenie,k tej teme je čo rozpravať
Na pár metrů můžeš postavit kompletní vysílač s modulátorem a výkonovým stupněm a superhetový přijímač, ale taky vysílat a přijímat přímo nf signál indukční cívkou, můžeš vysílat opticky- infračervený signál modulovaný nebo přímo, můžeš uplácat jednoduchý oscilátor a ten modulovat nebo můžeš použít jednoúčelový IO pro bezdrátový mikrofon... způsobů je moc, podle požadovaného účelu.
- tominekk
- Kontaktovat uživatele:
Je mi jasné, že je to rozsáhlé téma tak se zeptám zase o něco lépe.
Ze začátku bych chtěl něco jednoduchého, levného a na rozměr malého. S optikou (fotodioda a fototranzistor) jsem si trošku hrál, ale teď mi o tento způsob nejde.
Takže uvedu modelovej příklad. NF signál (třeba z mikrofonu) spojím s ňákým VF signálem, ten pak zesílím a pošlu do okolí.
Mám jednu otázku. Ten NF a VF signál spojím pouze drátem nebo je v tom větší zapeklitost (jde mi o to, zda můžu vzít krystal o ňáké frekvenci a spojit ho přímo se zdrojem NF signálu a pak ho zesílit)? A o kolik vyšší (bráno v Hz) musí být ten nosný signál od toho kterej chci přenášet?
To by bylo zatím tak všechno. Příště se zeptám zase o trochu chytřeji
Nejlíp bych ti asi poradil půjčit si nějakou knížku o základech radiotechniky nebo přepadnout někoho z průmyslovky a sebrat mu učebnici
Frekvence nosné by měla být oproti modulaci aspoň 5x větší kvůli tvarovému zkreslení signálu, ale spíš jde o to, že tak nízkou frekvenci pořádně nevyzáříš, rozměry antény by měly být srovnatelné s délkou vlny a to je u dlouhých vln tak trochu šílenost
Nemůžeš vzít krystal a někam do něj píchnout drát, samotný krystal nekmitá, na to musí být oscilátor, do toho pak můžeš zapíchnout drát ale musíš vědět kam
Zkus si sehnat knihu Tauš G. Pokusy z radiotechniky (1967), tam to je pěkně od začátku popsáno. Není to téma na pět řádků
Kup si tuhle knížku a začni od základů. Autor popisuje problematiku tak názorně, že to pochopí snad každý (kdo chce)
http://www.ben.cz/_d/obsah/121009o.pdf
http://www.digitalnitelevize.cz/magazin ... stavy.html
vypadá to, že to BEN modernizoval a rozkouskoval a za celý soubor dáš pět tisíc...
- tominekk
- Kontaktovat uživatele:
Honza_dy píše:http://shop.ben.cz/detail.asp?id=121034
Kup si tuhle knížku a začni od základů. Autor popisuje problematiku tak názorně, že to pochopí snad každý (kdo chce)
Dík. Tohle jsem potřeboval
Pro Crifodo:
Tak se nerozčiluj!
A kutilmile - nelituju tě
- weed_smoker
Stačí to na srozumitelnej přenos řeči,přijímač musí mít zádrž 50Hz,pokud jsou v dosahu jiný rozvody.
Na přenos dat se používá ISM pásmo,obvykle 433.92M(zahlcený) nebo spíš 868.1MHz.Někdo používal i hračkářský pásma 27/40/45MHz.U Flajzarovy verze 433.92M s použitím Yagi šlo údajně překlenout 2km s TX modulem samotnym,bez jakýhokoliv PA.
Na ty moduly se připojí jenom datovej vstup toho kódu(z MCU,obvodu DO nebo jinýho enkodéru),zem,5V nebo 3V a anténa.Z toho RX modulu leze rovnou ten použitej kód v TTL/CMOS úrovni.Údajně na některý moduly jde naroubovat U806+U807 nebo rovnou sériovej výstup z MAX232 s TTL úrovní.
Je tam i řada jednoduchých AM přijímačů, dálkově ovládaný model Lunochodu...