regulace :-) motoru 220v 10 000ot/min z pračky

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

To mtajovský . Asi jsi špatně četl zadání nebo ho nepochopil . Jemu jde o "zdroj proměnných otáček " od cca 200 do plných . Jemu nezáleží na udržení otáček +-50/min. On potřebuje projet rozsah během 3 sec (kontrola relé víc nepotřebuje ) a koukat na kontakty relé . Když mu nejdříve sepne výkonový spinač a regulační přejde během změny otáček nahoru od plného + přes mezipolohu ke zkratovacímu kontaktu , tak nemá co řešit a má vyděláno . Jak jsem psal , kdyby použil 8-mi součástkový tyristorový regulátor , tak by měl dávno po starostech a dynama by točil jako divý . jinak jestli to nevíš , tak tyristorový regulátor sám o sobě ve své jednoduchosti "obsahuje " i "samoudržování " otáček . A co se týče chlazení , jde zde o zatížení motoru v řádech 10tek sec .
mtajovsky

#17 Příspěvek od mtajovsky »

Jo, už to vidím, takže jen ten regulátor otáček.

Tyristorový regulátor, zapojený jako řízený usměrňovač využívá toho, že:
- pro ss proud se neprojeví indukčnost budícího vinutí motoru a tak má kotva tvrdší napájení.
- při ss napětí je možno využít napětí indukované v kotvě jako regulační protinapětí
T505

#18 Příspěvek od T505 »

Já té elektronice moc nerozumím ale právě bych potřeboval regulaci která mě udržuje otáčky při proměné zátěži, jelikož jak to relé sepne tak se ty otáčky sníží. Zároveň bych ten stejný regulátor mohl následně použít i na takový menší soustruh.

předpokládám že ss znamená stejnosměrný proud, jaké výhody má provoz takového motoru na ss proud?
123

#19 Příspěvek od 123 »

a co tohle www.classiccmp.org/rtellason/chipdata/tda1085.pdf tenhle šváb se používá v některých pračkách[url][/url]
T505

#20 Příspěvek od T505 »

Děkuji, zajímavý, ale já to podle toho dohromady nedám :( :(
tatramacek

#21 Příspěvek od tatramacek »

Chlapui prosím Vás....
Není to ani dynamo,ani asynchronní a už vůbec ne synchronní. Je to komutátorový motor. jinak řízení otáček si obstarává v pračce elektronika sama na základě dat z programátoru. Já kdysi chtěl taky vyzkoušet to,že bych si ten motor reguloval na základě zpětné vazby toho tachogenerátoru - ale dle mne to zrealizovat nepůjde....
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“