Ze,by konecne neco anti China????

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Maskot

Ze,by konecne neco anti China????

#1 Příspěvek od Maskot »

Tady je cosi co potesi snad vsechny odpurce vyrobku z dalneho vychodu.http://www.novinky.cz/auto/164796-ceska-replika-jaguaru-c-type-retro-pro-narocne.html
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

neboj, číňani to zkopírujou :lol: aj s ojetejma gumama
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

docela bych chtěl vidět, jak v tý dílně na vesnici vyrábí klikovku a lisuje paraboly pro světlomety... klobouk dolů.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Hm, mám takový pocit, že například odlitky (blok motoru, obal převodovky), pevnostní výkovky (ojnice, písty, klika, ozubená kola převodovky) a přesné věci (třeba ty Crifodem zmíněné paraboly) se řeší dodavatelským způsobem - jednoduše se koupí hotové, nanejvýš se objednají u většího dodavatele. Klidně i podle dobových výkresů nebo modelů, ale aby měl takový pidivýrobce svou slévárnu a kovárnu je finančně nereálné. V té dílničce se dělá finální montáž a případné dopasování jednotlivých dílů - tohle všecko se dělá samozřejmě ručo-fučo a proto je to tak drahá záležitost. I tak to může být velmi zdařilá replika dobového auta - což žluťáci ve své snaze být co nejlevnější nutně oje*ou, takže možná to (až to skutečně zkusí opajcovat) bude vypadat jako "E-type", rozhodně to ale nebude tak jezdit.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Každopádně je to obdivuhodné a pro mě až nepředstavitelné, že se takovému výrobci kusovky podaří (a ekonomicky zaplatí) celá ta mašinérie s testováním, zkušebnami, už jen třeba jak dělat vstupní přejímky a ověřování kvality dílů, je nepředstavitelné... jak poznat, že subdodavatel neojebal cementování, že v odlitcích nejsou bubliny, že rám ten a ten nebo čep ten a ten při 160kmph neprdne a nepůjdu si za to sednout... na to jsou přece celé laboratoře pro velké automobilky.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Anebo se to dá ošetřit formou smluvního svazku podle norem řady ISO 9000 - prostě za kvalitu dílu odpovídá subdodavatel. Když se pak něco vysere, dohledává se podle výrobní dokumentace, kdo, kdy, kde a jak dotyčný díl vyrobil - jestli jsi to nikdy nezažil, můžu potvrdit, ŽE SE TO DÁ i po spoustě let. Ano, finální záruku nese výrobce/kompletátor auta, jenže ve smlouvách má doložky o přenesení odpovědnosti za závady způsobené konkrétním dílem...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

už to vidím, jak z hromady šrotu vyžíhané na 1200° nebo hrnuté 600m po kolejích někdo usvědčí výrobce zapalovací cívky, že měla studeňák, a že to nebylo prasklým svárem nebo zapomenutou závlačkou. To bys ukecal na subdodavatele ještě tak na té zkušební stolici. Ale při 4 kusech ročně...
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Nebo při 4 miliónech kusů ročně - jde to. Byl jsem účastníkem (jako pracovník sub-sub-sub dodavatele) podobného řízení, kdy se Škodovka bránila před soudem za případ zamykání řízení Ochcávie za jízdy. Bylo to někdy kolem roku 2000-2001, stalo se několik havárií v Německu. Dohledalo se i jméno pracovníka, který konkrétního viníka (plastový dílek tvaru destičky o rozměrech cca 4x4x2mm sloužící jako pojistka v zámku řízení) vylisoval a kdy. Sice to trvalo asi půl roku, ale našlo se vše. Vinu nesl podnik na stejné úrovni, jako tehdejší můj zaměstnavatel - akorát ze Španělska. Kolik kdo zaplatil jsem se nedozvěděl, vím jen, že to tenkrát u nás vedlo ke zpřísnění už i tak přísné výstupní kontroly - některé věci se od té doby kontrolovaly ultrazvukem ze 100% - tedy každý kus!
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Ale poškozený každopádně vysoudil odškodnění od Škody .
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

Me se to libi...pekna prace, zvuk taky dobrej a zivy to je asi dost. Palec nahoru a at se jim dari.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

BOBOBO píše:Ale poškozený každopádně vysoudil odškodnění od Škody .

A Škodovka se potom odpovídajícím způsobem hojila na dodavateli, ten na subdodavateli a ten zase na sub-sub....
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Musí to mít svoje meze, jinak by nikdo kůži na trh nenesl a škodovka by si to mohla dělat sama. Jediný, kdo líže bez rizika, jsou komerční právníci, ta pakáž.
Autičko je to pěkné, i když mám pocit že takovou sumu do něj investuje nejlíp někdo jako politik nebo lobbista spíš než automobilní nadšenec.
Je to krásná připomínka lepších časů.
Ten plastový dílek tvaru destičky o rozměrech cca 4x4x2mm sloužící jako pojistka v zámku řízení je zase připomínka naší čínské doby.
vrky

#13 Příspěvek od vrky »

Mě se to nelíbí, má to takový divný tvar. To bych radši bral http://www.kaipan.cz/?lang=cz tu "57" ale to bude v jiném životě a v jiné firmě. Tady ne.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Crifodo píše:...Ten plastový dílek tvaru destičky o rozměrech cca 4x4x2mm sloužící jako pojistka v zámku řízení je zase připomínka naší čínské doby.

To nebyla pojistka ve významu jištění - to byl takový pohyblivý ozub, vylisovaný ze speciálního vysokopevnostního plastu (obdoba ZYTELu, taky to bylo od DuPonta), jenže ten plast měl v závislosti na šarži velmi nestálé smrštění po vylisování vlivem chladnutí - a stačilo o maličko "ujet" s technologií sušení hmoty, tavení a lisování a už utíkaly rozměry a hmota se propadala. My jsme na to měli speciální CNC přípravnou mašinu, která hlídala na vstupu hmotu co do teploty a vlhkosti. Ten zoubek nepraskal - on se "zašprajcoval" - a po určitém obroušení pohybem řízení to zablokovalo zámek řízení za jízdy. Kdo za to vzal silou, tak to urval - ale (prý) z toho byl nejméně jeden smrťák při rychlosti kolem 200km/h.
Ve vlastním zámku ten dílek hlídal, jestli je nebo není vložený klíč - ono známé zamknutí volantu u Š100, které taky způsobilo několik nehod - šetřílci vypínali motor při jízdě z kopce - a zamkli si volant. U Š105/120 už se k zamknutí musel klíček ze zámku vytáhnout...
Crifodo

#15 Příspěvek od Crifodo »

Ekkare, já ti rozumím, taky jsem myslel pojistku ve smyslu něčeho z podezřelého plastu, co někdo vřadil do konstrukce a co má rozhodovat o životech. Asi jako soudruzi okolo raketoplánu a jeho těsnění :evil:

Mně se to auto líbí, ty "divný tvary" se takhle prostě dělaly. Připomíná mi to skvělý film Tajný závod :wink:

Z hlediska svezení to je stejně buď a nebo, nemá to rám a kdyby něco, je všechno špatně.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“