Sdílení internetu cca na 100 metrů

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Lepo

Sdílení internetu cca na 100 metrů

#1 Příspěvek od Lepo »

Dnes mi byla položena otázka na kterou jsem si raději netroufal odpovědět a ptám se tudíž zde:

Švagr má doma zavedený internet. Tchán bydlí o 2 paneláky dál. Cca 100m. Tchán z ložnice přímo vidí na švárův obývák. Chtěli by pomocí nějakého WiFi routeru a směrových antén udělat internet i pro tchána. Další problém je ale v tom, že tchán má PC v obýváku a na šváru vidí z ložnice. Tudíž ještě cca 20metrů kolem zdí. Nemáte někdo zkušenost s něčím konkrétním aby to nestálo balík, ale na druhou stranu aby to fungovalo. Děkuji ..... PS: Je to bohužel maloměsto s jedním providerem a švára za 1024 platí 990 Kč, být tam levnější připojení tak si ho pořídí i tchán
Honza_dy

#2 Příspěvek od Honza_dy »

Já koupil tuhle sadu a tahám si s ní internet do dílny. Bohužel už není moc k dostání. kdyžtak koukni na jiné výrobce protože ji dělali i s externí anténou na tom USB přjímači což by pro tebe bylo lepší.
Lepo

#3 Příspěvek od Lepo »

Honza_dy píše:Já koupil tuhle sadu a tahám si s ní internet do dílny. Bohužel už není moc k dostání. kdyžtak koukni na jiné výrobce protože ji dělali i s externí anténou na tom USB přjímači což by pro tebe bylo lepší.

Jo jsi hodný, ale USB přijímač by nic neřešil. PC je od okna v ložnici přes 3 zdi plne železných drátů. To je ten problém!!!
Honza_dy

#4 Příspěvek od Honza_dy »

Vím že to není ideál, ale pokud nechceš investovat tak se o tom dá uvažovat. Osobně mám doma router na okně, a přijímač přes usb prodlužku nalepený taktéž na skle a funguje to. Být tebou tak koupím jenom router + nejlevnější AP třeba odněkud z bazaru. LAN kabel od okna do PC už někde schováš.
p32

#5 Příspěvek od p32 »

U švagra se dá router s wifi, na jehož výstup se dá nějaká panelovka. Náklady na router tak 800 Kč (edimax) plus kabel (10 Kč/1m) plus panelovka (asi 500 Kč). U tchána by se dal router za 600 Kč bez wifi (taky třeba Edimax) plus kabel (10 Kč/1 m) a stejná panelovka za těch asi 500 Kč.

U výběru těch routerů bych doporučoval trvat na WPA2 pro zajištění komunikace, provázání na MAC adresy a firewally pro daná IP atd. atd.
MaTTo

#6 Příspěvek od MaTTo »

Ako pomocou jedneho wifi routra sa pripoja navzajom dve miesta vzdialene 100m odseba a kam si pripoji panelovu antenu ked si kupi router bez wifi ?
jave

#7 Příspěvek od jave »

Nikdy jsem nic takoveho neresil, ale u jednech zakazniku jsem videl panelovou antenu a k ni se nechal napojit primo sitovy kabel. Ale podrobnosti neznam.
p32

#8 Příspěvek od p32 »

No, já bych to dal na ten vstup WAN stejně jako minule :lol:
Samozřejmě si přečíst návod a nastavit režim příjmu.

Nebo i tak, jak píše Jave, dát tam panelovku s vývodem přímo na síťový kabel, ale ty jsou mám dojem jen na 5 GHz a kvůli ceně stačí vše jen na 2.4 GHz.
Lepo

#9 Příspěvek od Lepo »

p32 píše:U švagra se dá router s wifi, na jehož výstup se dá nějaká panelovka. Náklady na router tak 800 Kč (edimax) plus kabel (10 Kč/1m) plus panelovka (asi 500 Kč). U tchána by se dal router za 600 Kč bez wifi (taky třeba Edimax) plus kabel (10 Kč/1 m) a stejná panelovka za těch asi 500 Kč.

U výběru těch routerů bych doporučoval trvat na WPA2 pro zajištění komunikace, provázání na MAC adresy a firewally pro daná IP atd. atd.

Promin, take zcela nechapu kdyz bude druhy router bez wifi kam pripojim tu panelovku. Nemohl bys mi prosim poradit konkretneji. Moc dekuji
oscilos

#10 Příspěvek od oscilos »

Když to tak čtu tak kolik lidí ví co je to vůbec router? Co je to access point?. Odevšut slyším jen slovo router... vychází mě ztoho že 95% lidí nezná rozdíl mezi modemem ADSL, acces pointem, switchem, hubema routerem.
oscilos

#11 Příspěvek od oscilos »

Lepo píše:
p32 píše:U švagra se dá router s wifi, na jehož výstup se dá nějaká panelovka. Náklady na router tak 800 Kč (edimax) plus kabel (10 Kč/1m) plus panelovka (asi 500 Kč). U tchána by se dal router za 600 Kč bez wifi (taky třeba Edimax) plus kabel (10 Kč/1 m) a stejná panelovka za těch asi 500 Kč.

Promin, take zcela nechapu kdyz bude druhy router bez wifi kam pripojim tu panelovku. Nemohl bys mi prosim poradit konkretneji. Moc dekuji

Rady uplně nahovno! 6ádnej router chlape sakra říka se tomu access point! neboli AP které může běžet v režimech bud jako AP nebo jako klient nebo WDS nebo jako bridge! nejzákladnější režimy! ty potřebuješ propojit 2 body pomoci WIFI tedy 2,4Ghz nebo pomoci 5Ghz to je samozřejmě 4x rychlejší ale také dražší!

Materiál který potřebuješ: jelikož nevím na čem přijímáš net jestli rádiem nebo kabelem nebo tedy DSL ale to asi ne když píšeš o nějakém providerovy.
Začneme propojením 2 bodů Antény stačí nějaké uplně malinkaté 8dbi nebo 10 panelovky! protože spoustě lidem nic neříka GL12 z r. 2000 doporučuji přečíst! Zmíním se o nejdůležitejší věci že max povolený vysílací výkon je 100mW tedy 20dbi e.i.r.p. (na 2,4ghz na 5 ghz je to jinak tam je to 30dbi ale jen v pásmu 5500-5700 mhz a co je potřeba si uvědomit je fakt že na 5 ghz máme 3 frekvenční pásma 5180-5320 pouze uvnitř budov 250mW, 5500-5700 1000mW uvnitř i venku , 5745-5825 25mW uvnitř i venku a jeden nosný kanál má šířku 20 mhz narozdíl od 2,4 kde je jen 5mhz). Proto je potřeba sečíst vysílací výkon antény a rádia a odečíst utlum na kabelu a konektorech. Proto je potřeba dávat antény tak akorát aby se výkon příliš nepřekračoval! VF kabely koupíš hotové doporučuji max délku do 10m u kabelu H155

co se týče radií je potřeba vybrat něco co bude mít režim AP a klient to splnuje ovis. 5460 nebo jemu podobné zařízení! Ovšem tyto přímo sračky se budou stále zasekávat! Nabýzí se možnost použít profesionalní Mikrotik verze 411 a dát je do bridge. a přemostit ethernet a radiový rozhraní v mikrotiku. toto ve své síti používám léta na cca 50 spojích a spokojenost. Takže žádný router!

Na straně klientské tedy u tchána který chce ten net taky tak se flákne zařízení v klient modu nebo bridge modu a druhé straně bud v AP podu nebo zase bridge modu záleží na uživateli jestli dobudoucna přibude nějaý další zákazník nebo to zůstane takhle.
bránu vych řešil podle typu připojení nějakým malým routříkem za 1000 korun nebo zase spolehlivou RB450kou.

Kdyžtak napiš načem přijímáš net.
p32

#12 Příspěvek od p32 »

No, já samozřejmě myslel APéčko, ale všemu říkám router, protože pokud se bavím s neznalým laikem, tak mu nebudu vykecávat odbornými souvětími, co by to mělo být, protože si to stejně nikdy sám neudělá když tomu nerozumí a za 5 minut psaní nebo vykládání by měl jen dojem, že z něj dělám blba. A zatěžovat někoho Mikrotikem a jeho jednoduchým programováním bych už raději nedělal vůbec. GL nikoho nemusí zajímat, když tam nebude dávat anténu s 24 dB atd. Myslím, že jim stačí jen to levné, malé a na 100m. Lepší než o GL by bylo psát o kanálech, rušení atd.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

p32 píše:...pokud se bavím s neznalým laikem...
Ale tady je neznalých laiků dost málo, nemyslíš?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
oscilos

#14 Příspěvek od oscilos »

Na 100m se žádné rušení neprojeví to tak možná na 3km. sítě provozuju pomalu už 10 let takže otom něco vím. Když si nakousnul ty kanály tak na ven je vhodnější použít standart 802.11b ale na 100m se může vyzkusit i gčko to ale většinou sežere vpohodě 6 nebo i více kanálů takže naven nevhodné jelikož tím zužujete prostor ostatním kteří chtějí vysílat tím samým směrem . Kanál vyber takový aby byl vzdalen od nějakého vysílače co nejvíce! Neznamená to ovšem že když někdo bude provozovat v 7 patře síť na stejném kanalu tak se to bude nutně rušit ikdyž tu síť chytneš a bydlíš v patře prvním! Nezapomínat také že máme dva druhy polarizace což zvětšuje prostor pro další přenosy!
p32

#15 Příspěvek od p32 »

EKKAR píše:
p32 píše:...pokud se bavím s neznalým laikem...
Ale tady je neznalých laiků dost málo, nemyslíš?

Ne, takhle jsem to nemyslel. Špatně jsem se vyjádřil :lol: Když se bavím s tím laikem, tak jsem myslel, že když se bavím doopravdy a ne když píšu. No a prostě ze zvyku se bavím jen o jednom zaŕízení, kterému prostě říkám univerzálně i když blbě jen slovem routr. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“