Řízení více (6ti-8mi) sedmisegmentovek pomocí LPT portu PC
Moderátor: Moderátoři
Řízení více (6ti-8mi) sedmisegmentovek pomocí LPT portu PC
mám problémek, který jsem se snažil řešit vygooglením, ale na nic kloudného jsem nepřišel. Stavím časomíru pro rychlostní zkoušky automobilů a chtěl bych k ní připojit něco jako informační display. Jelikož ceny těchto zařízení jsou mimo mé finanční možnosti, rozhodl jsem se takovou "světelnou tabuli" postavit po vzoru bastlířů. Ke spokojenosti by mi stačilo umět budit pomocí LPT šest - osm sedmisegmentovek. Je mi jasné že musím z LPT vysílat 6x - 8x BCD kód (pro každou číslici zvlášť) a nějakým čítačem ten signál rozdělovat. Chci se vyhnout práci s mikročipy (nikdy jsem s tím nedělal) a potřebuji sehnat někde co možná nejjednoduší schéma (návod) jak to vyřešit. Nejsem žádný elektrotechnik. Naprogramování LPT mi nečiní žádné potíže, mile rád přenechám práci programu, než abych se stavěl s nějakým superinteligentním obvodem.
Díky moc za případné rady nebo nasměrování.
http://www.geocities.com/zoomkat/output.htm
přesný čas ti přece drží RTC, stačí se ptát timeru.
-
bohous1
Delal jsem mereni pro veteranskou rallye s garantovanou presnosti 0.001s a vim o cem mluvim.
Pokud budes chtit hotove overene zarizeni, ozvi se soukrome na
bohumilfulin@yahoo.com
2 Ostatní: Díky všem za podněty pro stavbu zobrazovací části. Donutilo mě to si o problematice trošku něco nastudovat a došel jsem k tomu že ideální řešení pro -n zobrazovacích členů je použít posuvné registry v kombinaci s čítačem který bude na výstupech jednotlivým registrům dávat instrukci k přečtení BCD kódu. V případě potřeby osmi segmentů pak lze v paralelním režimu "učení" registru komunikovat po 5ti pinech, pokud budou registry nastavené v sériovém režimu, může být komunikace jen po dvou pinech.
V případě potřeby více segmentů pak půjdou čítače určitě řadit za sebou. V každém případě by pak nebylo od věci nechat jeden pin rezervovaný pro reset zařízení... Pokud se pletu, tak mě prosím opravte. (Opravdu nejsem žádný elektrotechnik)
A ještě jeden infantilní dotaz. Existuje nějaký obvod, který by měl na vstupu BCD, s tím že bude fungovat jako posuvný registr a zároveň na výstupu bude mít budič sedmisegmentovky? Prostě něco jako 4511 a 74194 dohromady???
Dej sem kdyžtak alespoň blokové schéma, ať víme, o čem se bavíme.
Crifodo píše:přesnost 0,001 s je hezká, ale při rychlost veterána dejme tomu 120 kmph to obnáší 3,3 mm rozlišení, to už klade slušné nároky na stabilitu čidel, ne?
Nestálo by za to uvažovat o maticovém displeji třeba 8x 128 bodů?
S tím maticovým displayem by to bylo moc hezké, ale takový nemám a stavět se mi jej nechce. (ani nevím jak ho řídit... ) Potřebuju aby byl display dobře viditelný "na dálku" a jelikož takové sice existují, ale cenově jsou mimo možnsti smrtelníků, stavím takové samodomo "sedmisegmentovky" z vysocesvítivých diod.
Caiman píše:Super... odvolávám co jsem napsal. Tohle je přesně ono... O existenci nějakého 4094 jsem neměl ani tuchy. Myslel jsem že takový posuvný registr, který by měl pin, posílající LOG 1 dalšímu kolegovi do kaskády při saturaci všech paměťových pozic neexistuje. Proto jsem se to snažil řešit za pomoci součástek, které jsem pokoutně našel. Ještě jednou děkuji za toto poslední schéma. Přesně takový obrázek jsem si představoval...![]()
Úplně stejně se to dá zapojit s těmi 74HC595 co jsem radila hned na začátku.