Harddisky MFM
Moderátor: Moderátoři
-
míša
Floppy mechaniky mají neosazený pin 3 (druhý zleva ve spodní řadě), tím asi sledujou nezáměnnost. Jak říkám, volba konektorů a celkově koncepce byla chvílema u ajbí em na palici.
Low level formát mají přímo MB, ale záleží jak která. Al epozor u hodně starých disků se to nedoporučovalo, protože na začátku byl v nultém sektoru záznam o organizaci disku, místo v EPROM
-
míša
Tady je fotka toho kabelu. Ta ucpávka byla asi v jiné zdířce, ale už nevím ve které... Ale kolík na kartě nechybí žádný takže jsem ji musel vyndat a nechápu proč tam byla.
- Přílohy
-
kabel.JPG- (102.67 KiB) Staženo 70 x
-
míša
Na 1. fotce je zapnutý řadič na základní desce - IDE controller 14,15
Na 2. fotce je řadič na základní desce vypnutý a karta nemá žádné IRQ. Nemělo by se tam něco objevit?
- Přílohy
-
oba IDE kanály na zákl.desce vypnuté .JPG- řadič na základní desce vypnutý
- (165.61 KiB) Staženo 64 x
-
oba IDE kanály na zákl.desce zapnuté .JPG- řadič na základní desce zapnutý
- (156.77 KiB) Staženo 72 x
Přerušení se u přídavné desky může schovat pod přerušení pro floppy, obyčejně snad IRQ6.
Tys nechal zapnutý onboard floppy řadič??
K otázce lowlevel a ztrátě informací o struktuře dat: vycházím z knihy M. Minasi: IBM PC - Velký průvodce hw, česky Grada 1994, okolo s. 420. Sám jsem prastarý MFM na fyzické úrovni (radši) přeformátovat nezkoušel a ani nebyl důvod. třeba má někdo jiné poznatky.
Tu knihu ti doporučuju přečíst, je tam mj. i problematika správného propojování překřížených 34pin kabelů atd.
- Přílohy
-
FDD_pin3.JPG- (93.35 KiB) Staženo 79 x
míša píše:Ještě dotaz: Neměla by ta karta mít nějaké IRQ?
Na 1. fotce je zapnutý řadič na základní desce - IDE controller 14,15
Na 2. fotce je řadič na základní desce vypnutý a karta nemá žádné IRQ. Nemělo by se tam něco objevit?
No těžko se ti ta karta objeví ve výpisu PnP zařízení na PCI sběrnici, když je na ISA a není PnP. Sežeň si radši nějakou 286ku.
Edit: Jestli dobře počítám, tak podle té fotky karta používá IRQ14.
ale jestli výzkumník nezkoumá připojení DVOU MFM naráz, překřížení bych neřešil a disk zapojil do místa bez překřížení a jen vybral drive propojkou na HDD. Proč si komplikovat život. Hlavně aby kabel měl nepřerušené žíly nebo nezkratované mezi sebou, ty kabely už mají za sebou obyčejně moc manipulací a samořezné konektory nejsou zrovna na věčnost. Jako všechno z té nadšenecké doby prvních IBM počítačů pro doma.
-
pepik9
K otázce lowlevel a ztrátě informací o struktuře dat: vycházím z knihy M. Minasi: IBM PC - Velký průvodce hw, česky Grada 1994, okolo s. 420.
Mozna u puvodnich PC "bez pripony". U XT jsem se zucastnil LowLF, ale nebylo to z biosu ale z prikazoveho radku, je to uz 20 let.. Sam jsem ho delal u AT286, bez problemu, u obou disk seagate 40MB MFM. Byla u toho disketa Ontrac Disk Manager. Akorat na tom disku byla nalepka s vypisem neduveryhodnych sektoru, ktere se mely zadat, aby je format vynechal. Ja to neudelal a chodil bez ztraty dat dale. LLF format nebyl doporucovan delat u IDE disku.
-
míša
Teď ještě sháním program na low level formát, protože jsou tam chyby a Fdisk si s tím neporadí (buďto nejde spustit vůbec, a nahlásí že je disk nečitelný, nebo se spustí ale kontrola integrity nedoběhne až do konce).
Nevíte kde se dá nějáký stáhnout?
Je ale fakt, že některé IDE HDD v přechodném období používaly různé utility a manažery pro zprovoznění velkých kapacit pro staré MB a když se smázly, bylo vystarány (diskety s instalací utilit obyčejně uživatel - pakůň poztrácí).
U disket běžně provozuju LL formát permanentním magnetem, když tvrdošíjně hlásí "Vadná stopa 0, sektor 0, disk je nepoužitelný".
-----
Míšo zkus nastavit ten MFM jako druhý sekundární a ty předtím na "AUTO", tím získá trochu času než si MB otestuje ty neplatné pozice.
Starší MB mají low level formátování jako volbu přímo v BIOSu, je tam možnost scanování povrchu a hlavně vyčištění předchozích tabulek vadných clusterů, což mně pomohlo u toho "vadného" Quantum.