Renovace mosazného pouzdra
Moderátor: Moderátoři
-
Hanizek
Renovace mosazného pouzdra
Zrovna se pokouším o renovaci starého "kapesního" elektronkového rádia Philips (je menší než krabička od cigaret), které je zapouzdřeno v mosazné krabičce.
Problém je vtom, že v něm kdysi patrně vytekla jedna z baterek (jsou tam dvě - jedna na žhavení a jedna pro anody). Vnitřek mosazného pouzdra je proto pokryt HODNĚ HRUBOU vrstvou měděnky. Zkoušel jsem ji odstranit běžně dostupnými prostředky (nejrůznější cídící vaty a podobné svinstva k tomu určené), nic ale nepomohlo!
Nemáté někdo tip na nějáký osvědčený přípravek (něco, co se nepřestalo vyrábět před 20 lety) nebo jiný postup, jak odstranit ten nános? Vybroušení a následné přeleštění bych volil až jako poslední možnost.
Sendyx píše:Člověče, elektronika se sice dá oprašovat i stlačeným vzduchem, ale vysavačem to jde taky a člověk je míň špinavej.
Tady platí zhruba topinkový/romadůrový axiom: Co páchám já, to jest přijatelné, jinak je to na zabití.
I tak se ale snažím příjem předmětů do opravy od jistých sociálních/etnických skupin vyloučit, opravy strojů neřeším doma nýbrž tam, kde je ten kompresor (a pokud je tam průmyslový 3 motorový vysavač, kupodivu řve jinak a míň než ten domácí bázmek...),
jinak jako důkladnější očista mi připadá horká jarová koupel s následným okamžitým sušením.