Harddisky MFM

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#61 Příspěvek od rnbw »

Niektore BIOSy maju aj nastavenie "hard disk delay".
pepik9

#62 Příspěvek od pepik9 »

míša píše:Jo někde jsem to viděl, ale já low level format v BIOSu nemám tak sháním program...

Ten Ontrack bych mel nekde mit, (pokud ho najdu, pokud zazehnu AT286 z r.1991, pokud bude disketa citelna, pokud najdu seriovej kabel na prenos dat..
míša

#63 Příspěvek od míša »

Jo tak super jestli bude tak mohl bys mi ho prosím poslat na mail?
pavlikn@seznam.cz
Díky moc
pepik9

#64 Příspěvek od pepik9 »

Je to verze 4.3 ; snad se to precetlo spravne.
http://uloz.to/1571862/Manager.zip
http://uloz.to/1571861/Ontrack.zip
Jenze pokud se pamatuju, tak jsem ho nepouzil, formatovani se spoustelo pod dosovym programem debug ( g=c800:5 ).
http://stason.org/TULARC/pc/hard-drives ... ST412.html
http://discussions.virtualdr.com/archiv ... 69312.html
míša

#65 Příspěvek od míša »

Díky za ten program, tak už mi to funguje.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od jjilek »

Sice jsem tohle vlákno našel náhodou dnes, ale troufám si připojit nějaké poznámky. Všechny MFM disky se musí "low level" naformátovat na použitý MFM řadič. Jakmile ten řadič vyměníte, tak to buď nejede nebo jsou tam chyby a je třeba opět provést LL formátování. Ještě je nutné provést diagnostiku (pokud LL format chyby neohlásí sám) a zjištěné chyby je vhodné zapsat do programu při následném formátování disku. Pokud by někdo snad chtěl dál experimentovat, mám tady jak řadiče MFM tak RLL. Dtto staré disky. Byly kdesi zapomenuté a dnes je mi líto je vyhodit. Některé disky jsou 5/4" a tlusté asi 5 cm. Váha se počítá v kg.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Lukas-Peca »

Včera mně přišla z Aukra řadičová karta, tak jsem mohl odzkoušet své MFM disky. Karta byla typ KP2000 (s čipem s nápisem MORSE HF308), základní deska SiS 486 ISA/PCI, disky ST-225 a 2x ST-251-1. Tak se podělím o poznatky.

1. Po zapnutí se z karty zahulilo, shořel jeden blokovací keramický kondenzátor. Takže u takto starého hardwaru je nutno počítat se vším.

2. Disky musí být provozovány se stejným kontrolérem, jakým byly naformátovány, pokud mají být dostupná uložená data. Nemyslí se tím ale přímo konkrétní kus, ale jen typ, a to ještě jen u 8bitových kontrolérů z PC-XT, protože ty mají vlastní BIOS. Novější 16bitové používají BIOS v základní desce a měly by jít zaměňovat.

3. V BIOSu je nutno správně nastavit parametry disku (cyl/head/sector). Špatné nastavení se pozná tak, že při nabootování disk neustále klepe (cykluje) a samozřejmě není dostupný. Autodetekce neexistuje.

4. Z jednoho disku nešly po delší době chodu přečíst některé soubory. Disk ležel volně na stole a zřejmě se zespodu nedostatečně chladil. Stačilo jej nechat vychladnout a zase fungoval normálně. Problémem může být i poloha a mechanické namáhání (zašroubování do skříně).
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od jjilek »

Tak několik poznatků (již skoro zapomenutých) přidám:
ad 1) to je ale problém i dnešních elektrolytických kondensátorů i jiných součástek, a to nemusí být vyrobeny před 20 lety.
ad 2) použití disku naformátovaného na jiný kontrolér bylo vždy nespolehlivé, možná i vlivem méně dokonalých technologií. Nepozoroval jsem nikdy rozdíl v chování na XT a AT PC.
ad 3) tohle tvrzení neplatí obecně, disky mohou být formátovány několika způsoby, je to ale uvedeno jako doporučení výrobce, bývá ale různá dosažená kapacita disku. Dokonce bylo možno některé disky formátovat na RLL nebo MFM formát.
ad 4) Tento jev bych přisuzoval mechanickému optřebení disku. Pracoval jsem dlouho s XT i AT PC, ale asi nikdy jsem tento jev nepozoroval nebo naopak je možno jej pozorovat i u podstatně novějších disků.
ad x) pokud by si chtěl někdo pohrát, tak bych nějaké MFM disky i karty našel.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“