absorpční lednička - kolik tepla nutno dodat ?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
layyen

absorpční lednička - kolik tepla nutno dodat ?

#1 Příspěvek od layyen »

Ahojte, zajímá mě na jakou teplotu se vyhřívá elektricky či plynem či jinak .. ? tedy jakou teplotu je potřeba dodat ( je mi jasný že se dodává teplo a né teplota ) ale zajímá mě na jak vysokou teplotu je potřeba zahřívat... mam možnost mít vodu horkou cca 90°C, stačilo by ohřívat dané místo průtokem této horké vody, nebo je to málo .. ? případně by mě i zajímalo kolik W Tepla je nutno dodat..?

děkuji
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od PeteBurns »

Malé absorbčné chladničky majú výhrevné teleso zhruba 100W, ale mám pocit, že tá teplota je vyššia ako 90 stupňov :?: No ale prečo to nevyskúšať? :wink:
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

No, přesnou teplotu by Ti řekl někdo z oboru servis chlazení - ale protože transportním médiem v absorpčním cyklu je amoniak čili čpavek a absorpčním médiem je obyčejná voda, stálo by za to podívat se po netu nebo do nějaké příručky na termicko-fyzikální parametry směsi voda-čpavek neboli čpavkové vody - osobně si myslím, že ani celých 90°C potřeba nebude, aby se čpavek z vody uvolnil v podobě par a mohl být odveden do ochlazovacího výměníku... Ono to totiž ani tak nezávisí na teplotě samotného ohřevného elementu, jako na množství tepla, které se do té čpavkové vody přenese - stačí se podívat na plamínek, který drží "v chodu" propan-butanovou nebo parafínovou ledničku a podle něj (a jeho spotřeby + z údaje o výhřevnosti paliva) odhadnout spotřebovávaný tepelný výkon. Pak už jen dopočítat potřebný tepelný spád pro tu "topnou" vodu a objem/výhřevnou plochu potřebného výměníku a myslím, že od "velké" matematiky bude pokoj...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mourek »

Pokud se pamatuju, psalo se o varu , té směsi. Tak asi 90 stupňů nebude stačit.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Ta směs se ohřívá jen do teploty, kdy se z ní "vyvařuje" právě ten amoniak, vodní pára je v termodynamickém cyklu spíš nežádoucí - a protože čistý čpavek se vaří za normálního tlaku už při -33,35°C, bude ta teplota někde pod bodem varu vody i při zvýšeném tlaku. Ale tohle opravdu zodpoví nejlíp servisák přes absorpční chladicí techniku. Já už bych svou křišťálovou kouli namáhal přespříliš - mohla by mi prasknout a co já potom bez ní???
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“