breta1 píše:Můj názor je, že toto forum v poslední době "zhrublo a zarogantnělo". A opravdu věřím, že třeba noví návštěvníci nebo ti méně znalí po některých drsnějšních odpovědích dostanou strach se vůbec na něco dalšího zeptat a odejdou jinam.
Chápu čím dál větší problémy živnostníku opravářů, ale není nic snadnějšího, než místo nadávek prostě na daný dotaz či problém raději nereagovat. Ušetřím nervy sobě i jiným.
Také se musím přidat k této diskusi

Já vím, že někdy jsou někteří, možná i já otravní a pro profíky sběhlé snad ve všem, zvláštní sorta a něco neskousnutelného, když naše otázky nejsou zrovna úplně přesné
Jelikož dělám 25 roků po různých pracovištích, od výzkumáků, přes údržby a zase výzkum, tak vidím propastný rozdíl mezi vysokoškoláky, tedy s vyšším vzděláním a třeba jen dělníkem. Tím něchci nikoho urážet, to v žádném případě, jen si všímám, jak člověk s nižším vzděláním, je rovnou srážen dolů i když je ve svém oboru jednička, ale nějak není na stejné úrovni s lidmi vzdělanými. Pamatuji jak se ve škole rozlišují rodiče dětí "To je jen dělník", nebo to je pan "Inženýr, to pozor"!! A při tom ten dělník může být super člověk, co se týká lidských vlastností, než pan Inženýr. Znovu píši, že se nechci nikoho dotknout, není každý stejný, zrovna tak může být dělník úplný dement.
Chci jen říct, že by bylo asi dobré spíš k lidem přistupovat s pomocí a ne s nadávkami. Také jsem si tu všimnul reakcí některých lidí. Když jsem se tu jednou zmiňoval o své televizi, která mi přestala fungovat, tak mi bylo řečeno, že je to šunt co vyrábí Turek a že to stejně odejde a tak podobně, že si mám vybírat jiné značky. Asi to nevyznělo tak jak jsem to cítil, musel bych hledat ten příspěvek, ale to není potřeba. Každý má nějakou věc co si koupil rád a není asi dobré mu brát iluze, to on pozná, že je to drek nebo to ví sám. Prostě myslím si, že fakt se tu trochu zhoršil přístup některých lidí k těm co nejsou takoví odborníci. Rovnou jsou bráni za neschopné. Ale zase musím uznat, že někdy je to docela síla, jací tazatelé sem přicházejí

Pak se nelze divit

Ale to je kus od kusu
Všimnul jse si také jedné věci, to jest, že se někdo striktně drží nějaké Normy a ani náhodou ji nechce porušit, i když je to někdy docela dílo, co ta Norma nařizuje

Vždy jsou alternativy, vždy to jde udělat jinak, ale bezpečně, stačí k tomu použít rozum a ne se jen držet Normy, kterou někdo vymyslí za stolem, nebo podle toho, že nějaký opravdu dement porušil základní ochranu a pak vznikla Norma. Někdy zase jen podle teoretických výpočtů... Stále tu je to slůvko kdyby, slůvko dosti zavádějící...Jako co kdyby se náhodu něco stalo...co by jsi pak říkal u soudu a pod. To mi stále připomíná ten vtip s jeptiškou a sprckami na svíčce..Sichr je sichr
Někdy už z tohoto titulu, nepoužití přesného znění Normy, která se stejně časem zase změní, to jak budeme kam patřit(EUR) a pak se zase budeme striktně držet jiné Normy. Jen bych to třeba připodobnil k nucení lidí používat chrániče pro celý dům i když je spousta elektrikářů, praktiků co by si to nedali na svůj dům ani náhodou, tím nemyslím chrániče pro nebezpečné prostory, tam ano. Sám asi ví každý, že při pouhém neopatrném měření vadaskou lze vyhodit celý dům a pokud bude zrovna někdo dělat na PC, asi bude opravdu nadšený
A právě ten kdo se drží zuby nechty jen Normy a neumí si představit altrnativu, asi bude zde na ostatní cenit zuby

Takže pravda na toto téma je někde uprostřed a zlepšit by šlo vše, ale mám dojem, že je však trochu nervózní doba a pak lidé fungují jak fungují a to se projeví na odpovědích.
Takže trochu shovívavosti neuškodí nikomu, ani mě, budu se snažit být lepší, ale jsem jen obyčejný človíček a omylný
Omlouvám se za delší příspěvek a děkuji za případné reakce