MC34063 zdroj konst. proudu
Moderátor: Moderátoři
-
Tazz
Omlouvám se, ale nedošlo mi, že to první zapojení ve vláknu je proudový zdroj. Na něj se počítají součástky podobně jako na klasický Step-Down? Teda krom odporů. JankoP má na www stránkách zapojený step-Up a jako proudové omezení má odpor z pinu 5 a výstupu proti zemi. Iout počítá 1,25V/R. Můžu to použít i u Step-Down?
A poslední dotaz, jakou roli hrají ESR kondenzátory? Vadí když mám obyč?
Díky vám všem za rady a ještě jednou sory, za mé "vědomosti" a natvrdlost.
Tazz píše:Tak jsem to celé předělal na menší proud a jako zátěž dal LED. Zafungovalo to. Sice byl proud troch jinde než měl být ale alespoň nějaký pokrok. Jen se mi stává, že při vypnutí vstupního napětí dojde na výstupu ke zvýšení proudu i napětí. Když jsem měl jako zátěž tři LED a výstupní proud 0,6A, tak při vypnutí napájení došlo ke krátkodobému zvýšení na 2,5A a napětí vzrostlo asi o 5V. Nevíte někdo proč?
Patrne prechodak pri vypinani...jak vypnes napajeni, je jeste energie v soucastkach dost a tim ze seberes napajeni motorole, tak prestane regulovat vystup. Jenom moje domenka.
Tazz píše:JankoP má na www stránkách zapojený step-Up a jako proudové omezení má odpor z pinu 5 a výstupu proti zemi. Iout počítá 1,25V/R. Můžu to použít i u Step-Down?
Rekl bych ze muzes...je to zalozeny na ubytku na odporu R3, ktery je zpetna vazba pro ten obvod...takze si sam udrzuje ten ubytek stejny...tudiz konstantni proud.
Tazz píše:A poslední dotaz, jakou roli hrají ESR kondenzátory? Vadí když mám obyč?
Nesmyslny dotaz. Pred tim ESR ti chybi podstatne sluvko LOW. Low ESR kondenzatory hraji podstatnou roli...v zivotnosti. Tim ze se jedna o spinany zdroj, jsou hodne namahany...cim vyssi ESR, tim drive odejdou do kremikovyho nebe.