Jaký Pull-UP rezistor

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Saruman

Jaký Pull-UP rezistor

#1 Příspěvek od Saruman »

Zdar všetci.Prvýkrát programujem 8051 a zistil som, že potrebujem pripojiť na port P0 Pull-UP rezistor, pretože ho chcem využívať ako univerzálny vstupno-výstupný port .Konkrétne keď nastavím na neho log "1", tak aby tam bola log "1".Teraz tam nie je ani omylom.Lenže neviem akú hodnotu má mať taký rezistor. Diky moc za radu. :(
teo
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od teo »

tuším že resistor se dává cca 1K až 10K
stepa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od stepa »

Plus minus autobus...nejaky kOhm.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
endthe
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od endthe »

ja mam pul UP u ruznych zarizeni ruzny ale nikdy se nedostane pres jiz minene hranice 1k - 10k zalezi na tom co tam leze
Bernard

#5 Příspěvek od Bernard »

Port P0 vo funkcii výstupu máva pull-up odpory zabudované, dokonca až tri - slabý, stredný a silný. Tie sa menia dynamicky podľa potreby. Ak má P0 zvyčajnú funciu A/D zbernice, nebýva potrebné ťahať piny hore externe. Inak záleži na záťaži, a väčšinou je to tak, ako hovoria kolegovia. Čo s tým budíš?
teo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od teo »

já si nemůžu pomoct, ale pracuju doma s 89C51ED2 a ta určite pull up nemá... možná některé jiné 51 ano.pull up mají spíš až AVR ty jsou takové vytuningované :D
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

P0 má interní pull-upy jen pokud funguje jako externí datová/adresní sběrnice. Pokud je použitý jako normální port, musí mít externí pull-upy řádově pár kOhmů.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

"Zespodu" je ta velikost pull-up odporů omezená maximálním ztrátovým výkonem čipu, pokud jsou všechny výstupy v LOG-0. Takže pohlídat. Já dávám většinou 2K2 nebo 4K7 osminásobný žebříčky.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

teo píše:já si nemůžu pomoct, ale pracuju doma s 89C51ED2 a ta určite pull up nemá...

Jak se to vezme. Ten slabý se dá programově odpojit nastavením bitu AUXR.7 pro okamžiky, kdy výstupní latch obsahuje "0". Ten střední se připojí, když výstopní latch je v "1" a pin je též v "1". Ten silný se připojí na 2 CPU takty v situaci, kdy výstupní latch měl "0" a teď se mění na "1". Není to dost vytuningované? :wink:
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

Bernard píše:
teo píše:já si nemůžu pomoct, ale pracuju doma s 89C51ED2 a ta určite pull up nemá...

Jak se to vezme. Ten slabý se dá programově odpojit nastavením bitu AUXR.7 pro okamžiky, kdy výstupní latch obsahuje "0". Ten střední se připojí, když výstopní latch je v "1" a pin je též v "1". Ten silný se připojí na 2 CPU takty v situaci, kdy výstupní latch měl "0" a teď se mění na "1". Není to dost vytuningované? :wink:

To je sice hezké, ale řeší se tu port P0 a ten nic takového nemá ani u 89C51ED2 a už vůbec ne u 8051.
Bernard

#11 Příspěvek od Bernard »

Andrea píše:..... řeší se tu port P0...

Tak sorry. Nějak mi to uniklo.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“