Videokamera VHS-HQ Panasonic NV-M10

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jef111
Kontaktovat uživatele:

Videokamera VHS-HQ Panasonic NV-M10

#1 Příspěvek od jef111 »

Ahojte.
Včera jsem dotáhl tohohle "drobečka" :lol:
No, vypadá to hodně dobře a hlavně je to na klasické VHS kazety, kterých mám doma tak 50 takže můžu natáčet, natáčet, natáčet.... jen je otázka co :D
Po vyčištění optiky a "kukátka" naboku, má velmi pěkný obraz, teda až na takový úzký rozmázlý proužek zhruba v 1/3 obrazu. To svádím na nečistoty v mechanice, ještě jsem to nečistil, není to moc rušivé. Byl urvaný mikrofon, který jsem teda opravil.

Ale k problému:
Nepodařilo se mi nijak aktivovat nahrávání zvuku do šikmé stopy, tedy stereo. Klasika je oničem, to spadne kvalitou o kategorii níž, tak mě to docela mrzí.
Tady je manuál:
http://support.panasonic.co.nz/manuals.asp
Vzadu je jakýsi přepínač AUDIO SELECT, má pozice HiFi, Mix, Normal. Ve všech pozicích nahrává zvuk stejně. V manuále je to popsané jaksi divně, nebo jsem to moc nepochopil.
Má někdo zkušenosti s touhle kamerou nebo aspoň nějaký nápad?
Dík
Martin
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Jak ten zvuk dostáváš z kamery ven?
Zkoušels kazetu přehrát na stolním VCR a naopak jinou přehrát v kameře?
jef111
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jef111 »

Crifodo píše:Jak ten zvuk dostáváš z kamery ven?
Zkoušels kazetu přehrát na stolním VCR a naopak jinou přehrát v kameře?

Přehrávám ji na 6-ti hlavém VCR Sony (ještě klasická poctivá mechanika) ale ani z audio výstupu na kameře to nejde stereo.
No teď jsem objevil, že by asi měla svítit LEDka u toho přepínače audia, pokud je přepnutý v provozu hifi (stereo) a ona nesvítí. Při ohledání veškeré elektroniky jsem objevil totálně vyteklý elyt na desce co z ní jde kabel k rotační hlavě. Bohužel asi napáchal mnoho škod, spousta spojů je přinejmenším pochybných, pokud ne zcela "shnilých". A to jsou okolo ještě nějaké SMD...
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
jef111
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jef111 »

Trochu jsem pokročil.
Při nahrávání jde z přímého audio výstupu kamery zvuk ve stereu, pokud jsou přepínače zvuku správně nastavené. Na kazetu ovšem stereo nenahraje, jde jen podélná stopa mono. Stereozáznam z VCR kamera taky přehraje jen mono. Tedy vůbec nefunguje záznam ani přehrávání zvuku v šikmé stopě. Na destičce o které jsem psal minule objeven ještě jeden elyt bez kapacity, asi filtrační (47u/16V). Ovšem bez schématu s tím už nepohnu. Osazení desky IO: AN3932, AN3972, AN3799 a pak ještě nějaký malinký 8 vývodů s nápisem 5201 a pod tím 971. Pomohlo by mi aspoň něco podobného.
Je mi líto takový krásný stroj nechat bez sterea, ta podélná stopa je na VHS o ničem. To je zvuk jak z rozhlasu... :x
www.sigmaphon.cz
cikan

#5 Příspěvek od cikan »

zdravím, sehnal jsem SM, ale bohužel není v ENG jazyce, provedení taky žádná sláva - ale určitě pomůže:

http://rapidshare.com/files/222243561/P ... _.zip.html

(klik na "free user"/30 sec čekat/klik na tl. "download")
jef111
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jef111 »

Díky, ale bohužel mi to moc nepomohlo, je to úplně něco jiného. Nechápu proč pojmenují stejně dvě naprosto rozdílné kamery. Je tam jiné osazení, jiné desky, i vnější provedení je úplně jiné.
V téhle kameře ta moje destička vůbec neexistuje, obvydy pro rotační hlavu jsou na společné desce s ostatními signálovými obvody a servem a jsou úplně jinak osazeny. :opravar:
Čert aby ty japonce vzal. :evil:
www.sigmaphon.cz
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “