DPS mikropáječky ERS50
Moderátor: Moderátoři
P.S. byl to těžký průmysl
janousek píše:Právě, že na schematu nic není, když jsem ji stavěl, samozřejmě to nechodilo. Už nevím jak jsem se k tomu doměřil, ale vzhledem k tomu, že je tam termočlánek, který je polarizován, tak bylo třeba zaměnit vodiče od "pera". Z hlavy si to už nepamatuji jak je to správně, dá se to odvodit ze schema regulace a změřením napětí na nezapojeném hrotu, mírně nahřátém třeba trafopájkou. Pokud bude zapojení v pořádku, tak to nebude regulovat při špatné polaritě hrotu.
Mohu to potvrdit. Pokud se prehodi privodni vodice tak nefunguje regulace.Hreje to jako prase na max. Mel jsem preruseny vodic u rukojeti. Uz jsem si myslel ze KT je v prcicich. Pak me napadlo podivat se na ten kousek co jsem urizl. Mel jsem to obracene. PO spravnem zapojeni to funguje.
http://www.bucek.name/stranky/pajecitec ... /ers50.htm
anebo sem
http://www.ivo-pt.cz/viewblock.php?vyber=14
Jednoduche a zaroven genialne pouzit rucku s telieskom isty cas na ohrev a potom to iste pouzivat ako termoclanok
Treba si dat pozor,aby sa odporovy drot telieska nikde nedotykal rucky alebo hrotu tam kde sa nema. Mal som raz zavadu, ze sa to v polovici dlzky odporoveho drotu dotklo zvnutra hrotu, a stale to hrialo...az skoro do znicenia telieska.Dovod bol jasny.Polovicna dlzka odporoveho drotu vyrobila len polovicne napatite termoclanku a to signalizovalo "malu " teplotu. Tak bacha na to! To bola asi jedina slabina tychto spajkovaciek.
Ak chcete original navod a schemu, mozem zoskenovat
miroja píše:...Treba si dat pozor,aby sa odporovy drot telieska nikde nedotykal rucky alebo hrotu tam kde sa nema. Mal som raz zavadu, ze sa to v polovici dlzky odporoveho drotu dotklo zvnutra hrotu, a stale to hrialo...az skoro do znicenia telieska.Dovod bol jasny.Polovicna dlzka odporoveho drotu vyrobila len polovicne napatite termoclanku a to signalizovalo "malu " teplotu. Tak bacha na to! To bola asi jedina slabina tychto spajkovaciek.
Ak chcete original navod a schemu, mozem zoskenovat
Myslím, že kopie originálů by jistě nebyla naškodu.
Řek bych, že napětí termočlánku nezávisí na délkách nebo velikostech jednotlivých kovů, které termočlánek tvoří, ale pouze na druhu obou kovů a teplotě spoje obou kovů - spoj rozdílných kovů tvoří termočlánek.
Jinak vcelku vyčerpávající popis, který všem zájemcům jistě pomohl pochopit princip.
Podobná mikropájka s měřením a regulací teploty byla kdysi zveřejněna v AR. Tam se vyráběla i ručka z prázdné kovové náplně z propisovací tužky (té staré, klasické nebo mikronáplně - obě z mědi). Tělísko se vinulo z odporového drátu (tuším "konstantan") a keramické tělísko zpevňující konstrukci a izolující topné tělísko od pouzdra ručky (těleso náplně) bylo nahrazeno hmotou získanou z tuše bílé barvy (sedlina ze dna skleničky - z důvodu vyšší hustoty), kterou se tělísko potíralo a pozvolným ohřevem vypalovalo. Jeden konec tělíska byl izolovaně vyveden jako jeden vývod ručky, druhý konec těsně namotán na spodní konec měděného pouzdra (náplně) - vznikl termočlánek. Měděné pouzdro bylo druhým vývodem ručky. Polaritu termočlánku si už nevybavuji. V jedné půlvlně je tělísko vyhříváno, v druhé půlvlně, která je odříznuta, je dán prostor termočlánku předat informaci o teplotě (pomocí ss napětí) elektronice, která vše vyhodnotí a případně zastaví ohřev tělíska.