Myčka Whirpool - čerpadlo

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hejnicek

Myčka Whirpool - čerpadlo

#1 Příspěvek od Hejnicek »

Mám dotaz na součástku u motoru čerpadla. Donesl mě ho dnes na velikonoce kamarád jen na konzultaci. Volal mi, že už je na prášky, 2x vyplavil kuchyň vodou co mu vytekla z hadic a pravil, že má u čerpadla asi vadný rozběhový kondenzátor. Čerpadlu se musí pomoct rukou. Tak jsem mu řekl at to přijede ukázat. Přestože jsem už trošku požil, opatrným přístupem k problému jsem mu sdělil, že si spíš myslím, že ten typ čerpadla co donesl, nepotřebuje ke své bohulibé činnosti kondík, ale to co tam je spíš tepelná ochrana. Je to s vinutím v sériii. Vinutí jsem odpojil a na součástce X bylo 0 ohm. Z údajů na X ale nejsem moudrej. Údaj o teplotě nevidím.
Můj závěr je spíš takovej, že má vůli uložení rotoru, a ten motorek nemá normálně moc velkou sílu, takže jak to drhne kvůli vyosení. nechce se rozběhnout. Rotor je pouze magnetický váleček schovaný v tom šedém plastovém válci. Kde je na konci taková čepička, ve které je zasunuta osa rotoru.
Přílohy
Cerpadlo2.jpg
(145.94 KiB) Staženo 153 x
tatramacek

#2 Příspěvek od tatramacek »

tyto motorky jsou z permanentním magnetem a ve velké oblibě se používají u čerpadel praček,myček sušiček atd. Jsou spolehlivé a pokud jsou v pořádku tak i poměrně tiché. Ale jak jsi napsal - maj nevýhodu v tom že jejich hřídelka je uložená v plastových ložiscích takže časem se vychemlaj. Motorek začne být hlučnější a hlučnější až jednoho dne dojde k jeho zablokování a znehybnění rotoru a tím pádem k přehřátí a zareagování tepelné ochrany. A ještě k tomu je tam velká vrtulka takže ložiska jsou opotřebená. Viděl bych to na výměnu motorku...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od workhard »

Dá se to poměrně kvalitně opravit výměnou osičky za silnější a převrtáním pouzder,tuším,že osička má 3,5 mm průměr a dával jsem 4 mm.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Tyto motorky maji i čerpadýlka k fontánkám. Problem jejich je ten, že mag. pole statoru má tendenci házet rotorem do stran. Rozběh je řešenej hlavně nesymetrickým statorem a nebo závitama na krátko. Někde i obojím dohromady.
K tomu rotoru: síly pusobící házeni rotoru ze strany na stranu způsobí,že se "ložiska" vyčvachtají do tvaru O a pak drhnou o stator. A jak je známo, tak synchronní motor buď běží 3000 ot/min (dvoupólové u čerpadýlek), nebo vůbec..
Hejnicek

#5 Příspěvek od Hejnicek »

Chlapi děkuji za odpovědi.
Vidím, že jsme se na příčině shodli.
Vaše reakce jsem předal kamarádovi, který zatím neúspěšně
shání nové čerpadlo.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“