menic + chladnicka
Moderátor: Moderátoři
menic + chladnicka
takyto problem, jeden znamy ma na chalupe kolektory + akumulatory a menic na 220 (ten menic je v principe pre vypoctovu techniku 600W vie dodavat trvalo a 1kW spickovo ale asi nedava krasny sinus). A ten znamy tam skusil pripojit taku beznu (novu) chladnicku, a ta sa proste nerozbehla. Starsia chladnicka raz ten menic pretazila - zapla sa ochrana. Otazka je problem to, ze ci chladnickovy motor potrebuje na rozbeh sinus a teda mu vadi ten nesinusovy priebeh alebo nesinus nie je problem ale jednoducho nabehovy prud bol vysoky... 500Watovu vrtacku to toci bez problemov. Dakujem za nazory.
Fero
Co stím nu upravit UPS koncový stupen - za předpokladu že v 600W je opravdu tak výkoné trafo ! což pochybuji ! Poptej se u autobusáků ty takové mněniče používaly a dnes už se to vlastně nesmí ale bude to na 24V takže zas problém !
Jo pozor na impulzní zdroje- UPS stěma bych to raději vúbec nezkoušel ! ten výstupní pár tranzistorů co modeluje sítové napětí to asi nezvládne a mněnič 12/300 DC bud vypne jako přetížení nebo umře také !
PS: omluvte pravopis dík
fero_b píše:tie akumulatory co su tam pouzite su 4x65Ah trakcne gelove olovene spojene paralelne. Zda sa mi ze taka kapacita by mala byt dostatocne tvrdy zdroj.
Jenze Ty potrebujes aby tvrde napeti bylo i za menicem,ne jen na privodu do neho.I kdybys tam mel tech aku 10 tak z toho stejne pujde tech 600W jak jsi psal.
Jak říkam KD503 4 kusy paralelně v každé větvi buzeno jako darlikton KD501 (3) a pkud to trafo snese tak bude klid jinak těžko radit
PS: Omluvte pravopis dík
Východisko je jenom dostatečně výkonný měnič s přijatelnou účinností, nebo absorbční lednice, kde se původní topné těleso nahradí telesem potřebného výkonu napájené přímo z baterie. Takové lednice se asi už nevyrábí, takže potom chladit pomocí peltierových článků. To je, mám pocit, ale jenom tak na vychlazení piva, když není velká žízeň. Praktické zkušenosti s nimi ale nemám, protože jsem je k ničemu nepotřeboval.
- Artaban001
honza_jan píše:......Takové lednice se asi už nevyrábí, takže potom chladit pomocí peltierových článků. To je, mám pocit, ale jenom tak na vychlazení piva, když není velká žízeň. Praktické zkušenosti s nimi ale nemám, protože jsem je k ničemu nepotřeboval.
Docela nedávno jsem viděl v nabídce ledničku 3 systémovou:
1 - 12V (24V)
2 - 230V
3 - Propan-butanové napájení