LM 3915 - do kaskády

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jurawood

LM 3915 - do kaskády

#1 Příspěvek od Jurawood »

Ahoj, potřebuji udělat bargraf s logaritmickou závislostí.

Rozsah měření 0-1V (maximum nastavitelné třeba 0,7-1,2V)

Začátek potřebuji po menších krocích a logaritmicky se zvětšující až po půl voltu, potom zase obráceně aby u maxima byly co nejmenší kroky.

Našel jsem schéma na 2xLM3915 s propojením :
mínus-(Rlo-Rhi)-10kohm-(Rhi-Rlo)-Refout.
Rozdíly oproti schematu: Napájím to přímo 12V a nemám tam kondík..
Přikládám schéma, po zhotovení se mě zdá přehnanej odpor 180ohm , ledky nějak moc září.
A taky nefunguje režim mode-bodový, pouze sloupce. Respektive u IO co je zapojen v klasickém uspořádání funguje a druhá část zapojená opačně odporovou kaskádou tak blikají nesmysly.

Poraďte mě někdo zkušenější, díky

Obrázek
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Koukni datasheet str.15 . Pokud jsi to zapojil dle Tvého schema , tak ty obě spojené 6-ky ve vzduchu .... Ad2 zkusil bych dát ten druhý kus v lineáru nevím 3914,3916 .
Jurawood

#3 Příspěvek od Jurawood »

právě tu druhou potřebuji nutně logaritmickou a zapojenou obráceně, nejprve velké kroky a potom malé.

Kaskádě by mělo být jedno jak je zapojená ne? jestli je mínus na Rhi a plus na Rlo
akorát se rozsvěcuje obráceně...

Každopádně sem došel na to že 12V je moc, zřejmě kvůli těm odporům 180ohm. Co sem se díval tak tam bývá cca 1k.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

LM3915 asi obráceně zapojit nepůjde, přece jen jsou ty odpory v děliči tvořené na principu PN přechodů a ne nějakou nepolarizovanou tlustovrstvou technologií jako v nějakém hybridu - takže podle mého názoru asi neuspěješ. Jestli potřebuješ antilogaritmický = exponenciální průběh indikace, budeš muset spočítat dělič z několika odporů, dát nějaký referenční zdroj a nasadit jednoduché komparátory nebo operáky zapojené jako komparátory. Zapojení pro inspiraci případně pošlu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jurawood

#5 Příspěvek od Jurawood »

EKKAR: díky, myslel jsem si že to bude ten problém.
Takže se to takhle standardně nezapojuje a to jsem potřeboval slyšet..

Takže jedině jak to funguje: ... zapojit do barmodu, napájet 5ti volty a použít odpory 180 ohmů... takhle to skutečně valí ...
Teď jen musím vysledovat kam až můžu snížit jas ledek..
Jurawood

#6 Příspěvek od Jurawood »

Tak jsem nahradil budící odpory na 2k, místo 180R a krásně to funguje..

:D

Takže poznatek, LM391x jdou zapojit i obráceně, LM3915 jde použít v exponenciální funkci 8O :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“