Přepínání rezistorového pole pomocí soft tlačítek
Moderátor: Moderátoři
Přepínání rezistorového pole pomocí soft tlačítek
byl bych rád, kdyby mi někdo mohl poradit s následujícím problémem:
Potřeboval bych hotové zapojení doplnit o obvod dle následujícího schématu. Jedná se pouze o ideové schéma, jako tlačítka by měly sloužit např. typy P-DLT2xx, navzájem se vylučující, zvolená větev by měla být "sepnutá" trvale. Takovéto řešení jsem viděl na jistém zařízení někdy ze 70. let, takže udělat to jistě jde i s běžnými součástkami (ASI, nebylo to nic High End), ale nenašel jsem nikde jeho schéma.
Bohužel nemám absolutně žádné zkušenosti s navrhováním hardware, proto prosím o pomoc zde. Jde mi o to, jakým způsobem realizovat přepínání větví. Napadlo mě použít nějaká hradla, ale nevím, zda vůbec jde řídit jejich přestavování pulsy z tlačítka? Samozřejmě by šlo použít klasický otočný přepínač, ale z určitého důvodu by bylo vhodnější mít možnost mezipolohy přeskakovat, tj. rovnou např. z polohy 1 do 4.
Děkuji.
- Přílohy
-
Driver.jpg- (8.45 KiB) Staženo 127 x
Pomocí mC by to samozřejmě šlo, to bych si napsat uměl (teď když vím, že by to šlo s tou 4066), jsem programátor, ale přijde mi to jako atomovka na komára...
Uvažuji stále řešení bez mC, tento případ by ta 4051 už asi řešila. Ten 74HC238 vypadá funkčně ekvivalentní, ale z datasheetu si nejsem jist, jestli by vyhověl rozsahu napětí CV, ten je cca 0-10V.