Belinea 10 60 20 (19") - f(v) jenom 60Hz

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vanDave

Belinea 10 60 20 (19") - f(v) jenom 60Hz

#1 Příspěvek od vanDave »

Zdravím, dostal jsem tento monitor - vše funguje jak má, jenom nejde změnit obnovovací kmitočet. Pokud nechám PC naběhnout s jiným monitorem a na něm nastavím třeba 85Hz nebo i 100 Hz a pak přehodím kabel na tu Belineu, tak to v pohodě funguje. Ještě jsem to zkoušel na jiném PC a tam to dělalo to samý. Někde jsem četl, že by to mohlo být kabelem, ale ten jsem proměřoval, vodiče jsou v pořádku, ale jsou jakoby přeházené piny pro signály s barvou - tak nevím, co si o tom mám myslet. :)
http://pinouts.ru/Video/VGAVesaDdc_pinout.shtml
Pokud sedí popis signálů u konektoru na desce, tak to mám
1. D/SCL, 2. V SYNC, 3. prázdný, 4. D/SDA, 5. - 12. GND, 13. B-I a H SYNC, 14. G-I a 15. R-I. P1040749.jpg
Foto desky: P1040743-2.jpg

BTW: Po přepnutí na rozlišení 800x600 se obraz smrskne na úzký vertikální pruh a pak se monitor vypne. Ostatní rozlišení jsou bez problému.

Setkal se s tím někdo? Za každou radu díky.

EDIT: Změnil jsem ty odkazy.
Naposledy upravil(a) vanDave dne 24 dub 2009, 02:15, celkem upraveno 4 x.
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

ten obrazek vpravo dole
http://78.24.10.43/7/7ab20a59e610dfc44c ... 040749.jpg

jsi namaloval spatne, ten konektor [lichobeznik] ma byt nahore uzsi stranou a pak to sedi s prvym odkazem [proste ty mas PIN1 vpravo dole].
To, ze se pri prepinani modu obraz smrskne do svisle cary, je vada v monitoru, kdy neopravnene zareaguje obvod pro hlidani velikosti VN a havarijne se vypne H rozklad.
Naposledy upravil(a) breta1 dne 22 dub 2009, 23:33, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Problem je v PC.
vanDave

#4 Příspěvek od vanDave »

breta1: Máš pravdu, když jsem ten kabel začal proměřovat, tak jsem si ho uchytil mezi dvě zásuvky/šuflata ve stole, ale hned u prvního pinu a nejspíš i u 3. pinu to vypadlo (podle toho, že mám H SYNC a B-I na stejném pinu) a pak už jsem si neověřoval, jestli mám užší stranu nahoře nebo dole. To rozmístění pinů jsem si stahoval až po doměření, jinak by mě to hned trklo. A to jsem si byl opravdu jistý, že jsem ten konektor měl delší stranou nahoře... :)

Jo a ten integráč od Motoroly nalevo má označení LSC4371P2 - pokud to pomůže.
vanDave

#5 Příspěvek od vanDave »

Nemáte někdo datasheet k tomu IO? Nikde ho nemůžu sehnat.
Nebo co se stará o přepínání režimů zobrazení a nastavení obnovovacího kmitočtu? Ten IO MC13282EP, co je napravo, je podle datasheetu spíš jenom na OSD menu a el. nastavování kontrastu atd. http://www.datasheetarchive.com/MC13282-datasheet.html

Ještě abych to doplnil - na našem PC jsem zkoušel celkem 3 monitory a u těch dvou dalších obnovovací kmitočet šel změnit. Pokud připojím Belineu a změním ve Windows obnovovací kmitočet, tak se Windowsy tváří, že tam těch 85Hz/100Hz opravdu je, ale monitor ve svém menu ukazuje pořád 60Hz (a viditelně bliká).
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Uvedom si, ako funguje monitor a kde tu frekvenciu menis, resp. v tomto pripade nemenis. Mozno ti nefunguje DDC a "kvalitny" driver na grafiku sa potom sprava takto.
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

Ver tomu, co se zobrazuje v menu na monitoru, to je pravda.
vanDave

#8 Příspěvek od vanDave »

JJ, vím, že to co ukazuje monitor je správně.

Pokud to dobře chápu, tak se pomocí signálu DDC identifikuje model monitoru a dává grafické kartě info o tom, jaké rozlišení a obnovovací frekvence monitor podporuje. A pomocí signálu V SYNC z grafické karty se nastavuje/synchronizuje obnovovací kmitočet? Čili buď je v tomto případě grafika a monitor vzájemně nekompatibilní nebo je chyba v monitoru, když jiné monitory fungují bez problému a na jiném PC ta Belinea dělala to stejný. Na mém PC je grafika ATI, na druhém nVidia.

Pokud by to bylo tím DDC (nebo V SYNC) v monitoru, na co se mám zaměřit?

BTW: Díky všem za rady, už aspoň trochu vím, v čem je chyba.
Naposledy upravil(a) vanDave dne 25 dub 2009, 00:13, celkem upraveno 1 x.
breta1

#9 Příspěvek od breta1 »

Po pinech 12 a 15 komunikuje monitor s kartou sbernici I2C. V praxi ta komunikace moc vyznam nema [treba nektere prodluzovaci kabely a i samontne kabely k monitoru tyto piny nemaji]. Takze kdyz karta posle Vsync [pin14] nebo Hsync {pin13] mimo rozsah moznosti zpracovani frekvence daneho monitoru, slusny monitor bud nic nezobrazi a po case usne, nebo napise OUT OFF RANGE, neslusny monitor muze taky odpravit svuj radkovy rozklad, nebo, pokud je vada v ochranach, zareaguje vypnutim radkoveho rozkladu, potazmo VN [to je ta svisla cara].
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Frekvencie sa na VGA vystupe nijako "nenastavuju". Jednoducho pri vyssej nastavenej frekvencii je tato frekvencia na VSYNC. Na HSYNC je frekvencia zodpovedajuco zvysena a na RGB vystupoch je tiez rychlejsi signal.

Takze z principu nie je mozne, aby z grafiky islo 75Hz a monitor zobrazoval 60. Z toho vyplyva, ze driver na grafiku ta nad 60Hz nepusti - vo Windows celkom bezna vec prave vtedy, ked nefunguje DDC.
vanDave

#11 Příspěvek od vanDave »

Ok, díky.

Není teda problém v tom švábu IO MC13282EP napravo, co dává info grafické kartě o režimech, které monitor ne/podporuje? To že nefunguje režim 800x600 mně vadí míň, než že nemá účinek změna obn. kmitočtu.

Nebo jde nějak zamčít info od monitoru - že bych nechal naběhnout PC s tím druhým monitorem (který teď mám mimochodem napojený), nastavil si 85/100Hz, zamčel info/ovladač pro tento monitor a přehodil kabel na tu Belineu? K těm dalším 2 monitorům jsem žádné ovladače neinstaloval a ve vlastnostech zobrazení se ukazuje univerzální "Plug and Play monitor" a funguje to bez problému. Čili grafika DDC vysílá, ale Belinea neodpovídá nebo odpovídá špatně?

Nebo nevíte o nějakých zaručeně funčních ovladačích na tento monitor pro Win XP?

EDIT:Co ten pin 12 (DDC SDA) na zkoušku odpojit?
Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Display_Da ... abling_DDC .

EDIT2: Teď jsem si stáhl Powerstrip a je tam i možnost zamčení frekvencí, takže zítra zkompletuju monitor a vyzkouším to.
Naposledy upravil(a) vanDave dne 25 dub 2009, 00:17, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Ak je kabel OK, tak vypni DDC v nastaveni grafiky (ak to tam je), alebo skus ten powerstrip.
vanDave

#13 Příspěvek od vanDave »

Tak jsem to zkoušel s tím Powerstripem: V pohodě tam nastavím klidně i 1152x864 @ 100 Hz, po odkliknutí tl. Použít cvakne v monitoru relé a opravdu se to přepne na těch 100Hz. DDC jsem zkoušel zakázat v Powerstripu, ale to tak jako tak nefunguje, protože mně to při pokusu o načtení info přímo z monitoru nic nenačte a napíše to komunikace DDC s monitorem selhala nebo není podporována. U druhého monitoru načtení info o monitoru pomocí DDC funguje bez problému.

Můžu tam nechat těch 100 Hz? - abych ten monitor nepřetěžoval.

U režimu 800x600 to v Powerstripu dělá to stejný jako při nastavování přes Windows - smrskne se obraz na vertik. čáru, zapraští vzadu v monitoru a pak se vypne. Pak musím dát Esc, aby se vrátilo předchozí nastavení, vypnout/zapnout monitor a pak to zase jede.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“