Led display

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
caaara

Led display

#1 Příspěvek od caaara »

Scháním zapojení co nejednodušího zapojení jednomístného LED displeye,který dokáže zobrazovat číslice od 0-9 v závislosti na napětí 0-12V.Mělo by to fungovat v PC ,ve kterém řídím ventilátory pomocí LM317 a chci mít i zobrazovaní výonu (napětí).Děkuji Caaara
SMITH

#2 Příspěvek od SMITH »

Predpokladam ,ze riadis ventilatory linearne /potenciometrom / ? Tak si to prerob na prepinac s 9 polohami a 2 paketami ,jednou paketou prepinaj odpory pre LM317 a druhou zobrazovanie čísla. :lol:

Alebo A/D prevodník ,uP ,LED display -len neviem kdo ti napise program 8O
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
caaara

Pro smith

#3 Příspěvek od caaara »

Já vím,že je to jeden ze spůsobů.Ale spíše scháním výše (níže uvedené.)Takže se mi jedná o schema buzení číslicového segmentu a pravděpodobně převodníku,který mi v závislosti na velikosti napětí zobrazí číslicový údaj.
SMITH

#4 Příspěvek od SMITH »

Vyrabajú sa AD prevodníky s výstupom na LED display napr.ICL 7107 ,ale ten má základný rozsah 200mV ,tak že v žiadnom prípade nedostaneš z neho aby ti pri 12V ukazoval čislo 9 :twisted:
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Hill
Administrátor

a proč ne?

#5 Příspěvek od Hill »

stejně se rozsahy měření pro ICL upravují děličem. Když umí 19,99, bude umět i 12,00. Případně lze děličem dosáhnout toho, že bude zobrazovat 00,00 až 09,00 - využije se výstup jen ve třetím řádu a ostatní výstupy se nepoužijí. Ale nemyslím si, že by to bylo efektivní řešení, i když efektní, to každý nemá. Na takovou parádičku je tohoto obvodu skoro škoda.

Teď mě napadlo: rozběhne se ten ventilátor ještě při 3V? V chodu se udrží, ale roztočit se musí připojením většího napětí. A je jedno, zda jde o kartáčový nebo bezkartáčový motor. Takže ten údaj stejně bude kecat podle toho, jestli došlo k přepnutí z otáček vyšších nebo z nižších. Ty otáčky totiž rozhodně nejsou přímo úměrné napájecímu napětí.

Nakonec nejjednodušší by bylo otáčky snímat, porovnávat s nastavenou hodnotou a regulovat na souhlas; a místo displeje bude stačit obyčejný dekadický přepínač.
ok1umb

#6 Příspěvek od ok1umb »

Nebylo by vhodnější měřit teplotu chlazeného prostoru nebo součástky?
Zdravím Míra UMB
Hill
Administrátor

jistě

#7 Příspěvek od Hill »

určitě by to bylo nejlepší, ale to umí většina základních desek sama a to asi není ta chuť, když to není vidět, nebo co.
ok1umb

#8 Příspěvek od ok1umb »

Já totiž mám takovou starou šunku a mám naintalován malý prográmek na 4 čidla SMT160. Osobně neměřím uvnitř PC, ale umístit čidla lze kamkoli. Je to jen námět k zamyšlení.
Zdravím Míra UMB
caaara

Led display

#9 Příspěvek od caaara »

Já vím,že nápadů je tu spousta jak řešit.Ale v tomto případě nejde o to,přesně indikovat otáčky či napětí,ale jen blbůstka,která se lineárně zobrazuje číslicema.i když jak to vypadá,šuplíkové číslovky zůstanou v šuplíku a použiji jednoduchý LM3914 a 10 diod.Ono se tu totiž jedná o přídavné ventilátory,at už je to VGA,či v cases počítače a na ty už nejsou vstupy pro regulaci na motherboardu.Ale díky všem,chtěl jsem si jen vyzkoušet jinou variantu :-).
007
Moderátor

#10 Příspěvek od 007 »

Dá se to řešit tím LM3914 a maticí z diod,která převede kód 1 z 10 na kód pro LED display.Ale je to asi 35 diod.Počet diod by se dal snížit nepoužitím všech čisel,např. když se ventilátor roztáčí při 4 V,místo 1-3 zobrazovat třeba pomlčku.Podobným způsobem indikuju přepnutí napětí na nabíječce 6-12-24-36-48 V.
007
SMITH

#11 Příspěvek od SMITH »

2 HILL: Máš pravdu ,deličom sa dá nastaviť čo chceš, ale já som takej zásady ,keď mám merak niečo ukazovať nech ukazuje čo tam je a nie to čo tam chce majitel mať. Na to je toho IC fakt škoda. :cry:
benny2

řízení větráčku...

#12 Příspěvek od benny2 »

možná je to off topic, ale řízení otáček ventilátoru změnou napětí se mi nezdá příliš košer. S ohledem na záběrový moment ventilátoru (s ohledem na jeho případné znečištění prachem) bych doporučoval spíš řízení PWM (pulsně-šířková modulace) - na i-netu je takových zapojení celá řada - od jednoduchých pomocí 555, po složitější s jednočipem, které však umí i zobrazovat hodnoty na displayi.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“