výpočet trafa

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Filda

výpočet trafa

#1 Příspěvek od Filda »

Zdravím, už si moc nepamatuju jak se vypočítá transformátor ..... je to takhle?: když mám sloupek 25mm*26mm ------ pruřez je 6,5cm čtverečních. Pak se vypočítá počet závitu na volt tj 45/6,5 to je cca 7z na volt (pro primár i sekundár) a k sekundáru se přičte 7% kvuli strátám ............................................ Mám to dobře nebo ne ???
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jo, pro 50Hz, běžný křemíkový trafoplechy a mag.tok 1 Tesla jsi v normě. Ještě se přidává 5% k sekundáru,aby byl tvrdší, ale to asi víš. Těch 7% z primáru dolů je docela hodně, já dávám u menších 5%, u větších dokonce jen 3% dolů - a stačí mi to, dokonce někdy PŘIDÁVÁM až 10%, abych snížil sycení a trafo mělo menší rozptylový vyzařování - třeba do gramců je to docela dobrá věc.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

Na navhovanie sieťových trasformátorov nájdeš programy, zdá sa mi že jeden alebo dva sú tu na uploade, ale hneď sa pozriem na nete je určite.

napr.:http://hw.cz/taxonomy/term/13/all?page=2
Hop377

#4 Příspěvek od Hop377 »

denwistr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od denwistr »

zdravim neni nejaky program pro vypocet trafa do spinaneho zdroje?nedo nejaka stranka se vzorci pro vypocet nic se me nedari najit
H-class

#6 Příspěvek od H-class »

Tak to by mě taky zajímalo. Na síťový trafa je programů povícero, ale ještě sem nenašel nic, podle čeho bych byl schopnej navrhnout transformátor pro spínanej zdroj..
Možná tak jeda publikace co vyšla u BENu - Transformátory a tlumivky pro spínané zdroje od Zdeňka Faktora, ale ta je možná až příliš podrobná a spoustu parametrů stejně nezjistim - hlavně jádra, který jsou vykuchaný ze zdrojů z PC...
denwistr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od denwistr »

no na spinany zroje je toho dost pomalo :?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“