životnost CD-R a dvd-r nosičů
Moderátor: Moderátoři
životnost CD-R a dvd-r nosičů
zkoušky prováděné v klimatizovaných místnostech demonstrují výdrž okolo 100 let jak u CD-R, tak i DVD-R médií. To však platí pouze pro disky uskladněné za určitých klimatických podmínek, přičemž kvalita jejich vypálení přirozeně také hraje důležitou roli. V tomto ohledu se preferují spíše kombinace vypalovačka/médium. Způsob uskladnění těchto disků je také velice důležitý (v plastové krabičce na stojato, při teplotě 20 až 25 °C a 55% relativní vlhkosti vzduchu, chráněné před světlem, kouřem apod.). Každé jednotlivé použití CD-R/DVD-R nosiče zkracuje jeho zbývající dobu životnosti, stejně jako drobné škrábance, otisky prstů, prach apod., čemuž je samozřejmě obtížné se vyhnout. Opatrná manipulace je proto žádoucí, chceme-li zachovat co nejvyšší životnost média. Vzhledem k přímému vlivu uživatele na tuto vlastnost je však nemožné určit přesnou délku životnosti pro konkrétní médium. U prázdných médií neumíme určit délku životnosti vůbec, neboť nejsou k dispozici žádná testovací data. Nicméně u médií, na které byla data zapsána již ve fázi výroby, je životnost přibližně stejná jako u médií určených pro pozdější zápis dat (za předpokladu, že média jsou vyrobena ze stejně kvalitního materiálu).
pozn.informace poskytla firma/značka VERBATIM media...ale, může jít o reklamu, propagaci výrobku a marketing, že...
DVD Verbatim skladované při normální teplotě tlaku zrychlení radiaci elm. polích a mimo patogenní zóny, po pár letech statisticky tak 20-30% nečitelné na jiné než vlastní mechanice, stará CD (víc než 7 let) i na vlastní mechanice, resp. nečitelná nikde, asi tak v 5%.
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
rnbw píše:Pozeram, ze vsetko znacky, tie by nieco vydrzat mali. Mnohi ludia ale kupuju rozne smejdy, uz som videl aj TESCO Value. Tam je ta zivotnost podstatne horsia.
dobrý computer prečíta aj papierový pivný tácok. tuna som viděl v Kauflandu CD-R Emgeton, 10 ks.=34.90 Kč...čo na to povietě ?
Podobně rychle mizely různé páskové systémy, navzájem nekompatibilní. Zkusili jste někdy kazetu 2,5GB zapsanou na Tandbergu přečíst v mechanice téhož výrobce určenou pro kazety třeba 8GB? Navíc těm kazetám moc nechybělo do rozměru kazety VHS. Jenže mechanika nesměla dosloužit. Po 5 letech byly už k nesehnání, takže hromady nahraných kazet není na čem přečíst.
Podobně dopadly i jiné páskové systémy s mnohastopým podélným záznamem (DLT), i když některé firmy (nebo nadšenci, co po nich zbyli?) určité modely stále repasují a udržují v chodu. Cykly inovací se stále zkracují.
Tak co čekat od placek? Místo hledání vyšší trvanlivosti se výrobci vydávají cestou zvýšení hustoty záznamu. Ta je prakticky na hranici omezené velikostí krystalové mřížky a/nebo vlnové délky světla použitého laseru. Tak se jede na dvě vrstvy... kapacita média rozhodně nevede uživatele, natož programátory, k efektivnímu hospodaření s objemem dat, ale to není ten největší průseur.
Tady se zase objevují omezení daná životností laserových jednotek, které také nebudou k dispozici věčně a jednou to nebude na čem přečíst.
Zabývat se tedy trvanlivostí záznamu na médiu, které zanedlouho zase přestane být pro výrobce zajímavé a čtecí hlavy (třeba i bez možnosti vypalování) se stanou vzácnými, je z tohoto pohledu celkem zbytečné.
Nezbývá, než s tím počítat a data si jednou za 5 let přepsat na modernější médium. Jestli původní záznam vydrží dalších 20 let, tím líp. Ale spoléhat se na to stoprocentně nelze.
Nakonec asi zvítězí média bez pohyblivých součástí, tedy paměti v pevné fázi...asi...nebo fotografický či holografický záznam...kdo ví?
Pro každý případ - i data lze zachovat i na diapozitivech, filmech - prostě stejně, jako kulturní dědictví, všechno se ofotí na kvalitní materiál (jako třeba Zlatá bula, plány význačných staveb, kopie obrazů, partitur a jiných uměleckých děl), vyvolá, pečlivě ustálí, vypere a usuší, a uloží se do hermeticky uzavřených tlustostěnných nerezových kontejnerů, a ty se pak odvezou třeba do průzkumné štoly bývalého stříbrného dolu Barbara v Oberriedu. Tři sta metrů žuly nad tím, stabilní teplota a vlhkost kolem.
Úložiště je pod nejvyší ochranou Unesco.
konosuke píše:dobrý computer prečíta aj papierový pivný tácok
Haha.
Na Samsung Premium se ani dobrý computer prostě nechytá.
Hill na to jde příliš filozoficko-celospolečensky, ona je praxe jednotlivce ale trochu jiná. Člověk by si rád koupil 2-3 identické vypalovačky, obzvlášť při jejich ceně okolo 500, když se nebudou masově používat tak by měl jejich laser vydržet pát tisíc cyklů a to pro čtení archivací stačí.
Jenže kromě toho existujou data, která člověk dostane/najde od někoho jiného a tam neovlivní ani výběr značky média, ani způsob skladování. Prostě máš placku s fotkama a máš z toho vyrobit zakázku. Že to je nečitelné, zákazníka tak dalece nezajímá. Jemu to před 5 lety přečíst šlo a zákazník má vždycky pravdu.
Začíná být problém i s krátkodobou čitelností při hromadnějších zakázkách, kdy se vychází vstříc statistické chybě. Při 50 exemplářích po 1,5h není myslitelné, abych všechno 100% kontroloval a není vyloučeno, že z těch 50ks se najde nějaké, které některý zákazník na mechanice se slabším laserem nepřečte, takže jako reklamaci (s patřičně nataženým xichtem) vrací. Nejsem schopen mu vyvrátit fakt, že nový disk mu nejde přečíst na jeho mechanice, zatímco jeho vlastní nahrávky ano. Bohužel i od solidního prodejce hw slyším, že ani značková vypalovačka a značkové médium není zárukou 100% čitelnosti kdykoliv kdekoliv. Chtěl jsem tedy médium typu "gold" se 24karátovým zlatem místo barviva, prodejce tvrdil že ani u toho nebude nikdo ručit za čitelnost po 2 letech.
Přehrávat si archiv každých 5 let na čerstvá média je sice pěkné, ale naráží to na ekonomický protiargument (a ztrátu času) a na fakt, že občas se stejně na nějakou nahrávku zapomene, ta se pak vynoří zdánlivě zachovalá ale vinou oxidace nebo čeho se prostě v půlce kousne a šmytec.
konosuke píše:správně...nejstarší CD-R mám cca 8 let, dvd-r asi pět let. zatím bez jediné chyby čtení a hrají všechny. Pálím co přijde pod ruku (verbatim, imation, maxell, philips, EmTec, Sony, Fuji, Panasonic, memorex) ...mnohem víc škod napáchá nesprávné skladování (teplota, vlhkost, prach a UV záření) nešetrné zacházení (oděrky a škrábance) v oddělených krabičkách a za sklem knihovničky mě asi přežijí...
To bude jednou veselé probuzení, až zjistíš, že část disků je čitelná jen někde a občas a část jen v upravené mechanice. A z části máš dekoraci.
Mám noname disky, které před 6 lety vypálil kolega na různých strojích - od HP mechaniky po stolní audio CD rekordér. Měřil jsem RF signál v testovací mechanice tehdy a s nějakým časovým odstupem, před 2 lety to bylo cca poloviční proti čerstvému výpalu, dnes si už v test mechanice ani nevrznou (mechanika asi nestárne, orig. disky mají amplitudu RF pořád stejnou).
Pokud toužíte po fundované správě navštivte stránky NASA je tam spec oddělení jenž archivuje data ! Toto oddělení převedlo před lety všechny záznamy do digitální podoby a vypálilo na cd - dvd - nyní část tohoto oddělení pernamentně vytváří zálohy ze záloh a druhá část má jedíný úkol najít spolehlivé trvalé medium pro uložení dat !! Dokonce je na to řešení vypsaná tučná odměna !
Osobně jsem rád že většinu dat mám duplicitně ! některé první dysky nejsou již dnes čitelné strátadat ! 4ást archivu jsem před cca 4-5 lety převedl na HDD o kapacitě 200G a přenechal kolegovi v jeho pracovní stanici jako archív ! Na počátku roku jsem pořádal uklid a archivoval cd opět na HDD ale ovej na spoustě diský nečitelné soubory né celé disky !
Naštěstí kolegovu disk to zachránil !
Jako perličku donesli mi na opravu jednu starou konstrukci data k ní byla v HDD v mém prvním notasu 486 monochrom - s hrůzou jsem jej zapl a modlidl se at najede najel a data šla bez problémů číst !
Zlatý dobrý magnetický záznam !!!!!
PS:omluvte pravopis dík