Jak odstranit pocínovanou měď z plošňáku?
Moderátor: Moderátoři
Jak odstranit pocínovanou měď z plošňáku?
Zatím je mi líto kvůli tomu odleptat nový cuprextit.
Dá se nějak relativně snadno odleptat vrstva cínu (asi směs Pb+Sn+?) z mědi? Nebo jinak odstranit bez poškození povrchu desky.
S tím, že pro zachycení okraje fólie jsem použil pájku podle Atlana, aby se to snadněji oddělilo. V místě ohřevu je laminát trochu porušený, ale bude to buď mimo oblast, co potřebuju použít, nebo tam budou měřáky nebo svorky a nebo to prostě zakreje barva.
Takže děkuji všem za rady!
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Problem s tym je ten, ze toto sa da robit len v digestoriu. Pb je nerozpustne v HCl(na povrchu sa vytvori PbCl2, ktory je pasivacnou vrstvou).
Takze ono je tazko radit takymto kutilom.
Vsetky oxidativne zluceniny, rozpustajuce takuto kombinaciu su bud prudko jedovate(kys. trichloroctova a fluoroborita), resp. uvolnuju toxicke plyny(lucavka, nitracna zmes...)
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Tato metoda mi připadá pro domácí podmínky neproveditelná. Nechci podrápat povrch a dodržet rovinnost. To bych musel mít nějakou strojní brusku a dokonalou rovinnost laminátu.Ivan_Ryger píše:Najjjednoduchsie je to asi mechanicky zbrusit pre domace podmienky...
Jako správný kutil jsem zvolil loupací metodu. Sloupnutí bylo relativně snadné, ekologické, bez škodlivých výparů , téměř bez nároku na energie a povrch laminátu zůstal nepoškozený. Jsem spokojen.