Sendyx píše:konosuke píše:správně...nejstarší CD-R mám cca 8 let, dvd-r asi pět let. zatím bez jediné chyby čtení a hrají všechny. Pálím co přijde pod ruku (verbatim, imation, maxell, philips, EmTec, Sony, Fuji, Panasonic, memorex) ...mnohem víc škod napáchá nesprávné skladování (teplota, vlhkost, prach a UV záření) nešetrné zacházení (oděrky a škrábance) v oddělených krabičkách a za sklem knihovničky mě asi přežijí...
To bude jednou veselé probuzení, až zjistíš, že část disků je čitelná jen někde a občas a část jen v upravené mechanice. A z části máš dekoraci.
Mám noname disky, které před 6 lety vypálil kolega na různých strojích - od HP mechaniky po stolní audio CD rekordér. Měřil jsem RF signál v testovací mechanice tehdy a s nějakým časovým odstupem, před 2 lety to bylo cca poloviční proti čerstvému výpalu, dnes si už v test mechanice ani nevrznou (mechanika asi nestárne, orig. disky mají amplitudu RF pořád stejnou).
no a co ? chceš mně pokazit náladu ? ale, pane kolego...vše mám zálohováno na HDD počítače (který má 1000x životnost) a v případě havárie CD-R, dvd-r nosiče vypálím znovu, za 5.-Kč. a hraje se vesele dál... what´s the problem ?