Zdravím Vás !
Tak hodiny už jsou hotové. Na první pokus to nevyšlo protože přehřál krystal ale podruhé už fungovaly. Bohužel jen dva dny. Prý se k tomu krystalu dává nějaká ochrana. Nevíte prosím někdo o jakou ochranu konkrétně jde ? Děkuji ! Kaca
Zrovna nedávno jsem na to narazil. V té diskuzi dole se píše něco o ochraně krystalu, ale zároveň to má nějaký vliv na funkci (Né roztlináře ).
Snad to pomůže.
O tom krystalu jsem tam psal ja po te,co jsem dva rozstrelil. Nejsou to me prvni hodiny,krystal prehratim 'ujede',nikdy se mi nestalo,ze by se rozstrelil. V oscilatoru 4060 byva v serii z krystalem omezovaci odpor. Ja dal 2k2 a muzu ladit krystal jak chci a on neprdne. V datasheetu Q se pise neco o P-max - 1uW
Ano - děkuji ! Nakonec to syn zapojil podle schématu z těchto stránek : http://tc-pipa.wz.cz/hodiny.html Je tam ten ochranný odpor a hodiny fachčí ta jak mají. Možná se mě podaří ho přemluvit aby sem dal fotky.
Zdravím ! Kaca
Taky bych nějaké digitrony doma našel, jak české, tak nějaké menší z ruské kalkulačky tak i ty segmentové zobrazovače. Pokud by někdo projevil zájem, můžu zjistit typy a nafotit stav jak vypadají.