Jak to vidí teenageři. ( Většinou mistři světa. )

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
michalnb
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od michalnb »

zdenoeddie píše:S Tis suhlasim, ale s EPS nie. Ja mam tento odbor, a sme museli vsetko vediet od A do Z ako pan boh prikazal, pocitace boli az na druhom mieste (co som trochu olutoval na vysokej, ale zase som bol macher na elektro predmetoch, a programovanie som sa naucil dotacne)

Ved píšem "česť výnimkám". Hádam nechceš povedať že 70-80% neboli ľudia čo s tzv. elektrikárčinou potrebovali pomáhať denno denne? Najlepší elektrikári boli na telekomunikačných systémoch. Síce boli leniví, ale vedeli riešiť veci. Ja sám som z EPS. Tam dvaja až traja z 13 vedeli programovať a ďalší traja sa rozumeli do elektroniky. Ostatní preplávali.
:pc:
Cahnov axióm: "Zlyhali všetky pokusy, je načase prečítať si návod.''
breta1

#17 Příspěvek od breta1 »

Taky je mi trochu smutno z toho, co "produkují" střední a vysoké školy. Svým způsobem nechtěně sehrává negativní úlohu internet, mnozí vypadají jako prvotřídní odborníci, protože si vyguglují mnoho základních informací, kterým zpravidla ani nerozumí a ani o to vlastně nestojí, nikdy už nejdou do hloubky. A učitelům to mnohdy nevadí.
Navenek ale budí dojem odborníků s velkým přehledem. Stačí pak ale krátký rozhovor a okamžitě víme, co je to za odborníka.
Já mám pro tyto odborníky svoje pojmenování - gůglmachři.
konosuke

#18 Příspěvek od konosuke »

breta1 píše:Taky je mi trochu smutno z toho, co "produkují" střední a vysoké školy. Svým způsobem nechtěně sehrává negativní úlohu internet, mnozí vypadají jako prvotřídní odborníci, protože si vyguglují mnoho základních informací, kterým zpravidla ani nerozumí a ani o to vlastně nestojí, nikdy už nejdou do hloubky. A učitelům to mnohdy nevadí.
Navenek ale budí dojem odborníků s velkým přehledem. Stačí pak ale krátký rozhovor a okamžitě víme, co je to za odborníka.
Já mám pro tyto odborníky svoje pojmenování - gůglmachři.

je to bohužel asi tak jak píšeš...VŠ dipom se redukoval na úroveň maturity před 30 léty a maturita na výuční list. běžná praxe je taková že inženýři dělaj taxikáře, podomní dealery kosmetik a plastových oken, distributory léčiv, knih a potravin, řadové referenty obchodu...není to škoda těch pěti let na vejšce ? ale, to je skrytý záměr: degradovat vzdělaný národ na prosté nádeníky, cvičené opice. ať držej hubu, krok a jsou rádi za takovou práci. dobré, co ? (vlastní zkušenost)
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od zdenoeddie »

michalnb píše:
zdenoeddie píše:S Tis suhlasim, ale s EPS nie. Ja mam tento odbor, a sme museli vsetko vediet od A do Z ako pan boh prikazal, pocitace boli az na druhom mieste (co som trochu olutoval na vysokej, ale zase som bol macher na elektro predmetoch, a programovanie som sa naucil dotacne)

Ved píšem "česť výnimkám". Hádam nechceš povedať že 70-80% neboli ľudia čo s tzv. elektrikárčinou potrebovali pomáhať denno denne? Najlepší elektrikári boli na telekomunikačných systémoch. Síce boli leniví, ale vedeli riešiť veci. Ja sám som z EPS. Tam dvaja až traja z 13 vedeli programovať a ďalší traja sa rozumeli do elektroniky. Ostatní preplávali.

ok jasne, u nas to bolo podobne, len som narazal na to ze ked povies ze si programator tak vacsina elektronikov mavne rukou so slovami ze je to zbytocne s tebou riesit....................................... a niekedy ten programator vie toho viacej ako nejaky promovany ing elekrotechnik (vlastne skusenosti)
Zirafka

#20 Příspěvek od Zirafka »

Tady je důležité to, že mnoho lidí prostě vědět nechce. Jeden čas jsem vedla kroužek elektroniky a tak o tom něco málo vím. Ta nechuť byla fantastická.

Jinak s tím potenciometrem si to myslím také, že to je od toho kompenzátoru. Ačkoli asi tam původně nebyl měřáček, ale něco jiného, například žárovka či sluchátko.

Začátečnický dotaz je v pořádku, ale je potřeba vidět, že dotyčných chce vědět a ne že jen machruje. Dneska si každý hnedka chce stavě Teslovo trafo nebo elektronkový zesilovač, ale neumí pořádně zapojit ledku s odporem... Stejně se divím, že to většinou přežijí.

A o Češtině a Slovenštině raději ani nemluvit. Já sama s ní mám docela potíže, ale snažím se. Ale když vidím v jednom příspěvku deset hrubek takového kalibru, že je poznám i já, tak je asi něco špatně. A bohužel takových příspěvků je čím dál tím více.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když si vzpomenu na sebe v 10 letech, tak mě zajímaly taky hlavně jiskry a snaha o přizabití kočky nějakým tím výbojem či schválně přepólovaným elytem....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
konosuke

#22 Příspěvek od konosuke »

ZdenekHQ píše:Když si vzpomenu na sebe v 10 letech, tak mě zajímaly taky hlavně jiskry a snaha o přizabití kočky nějakým tím výbojem či schválně přepólovaným elytem....

v mých 10 letech přistáli amíci na Měsíci a já počítal (ohmovým zákonem) odpor kabelu nataženého ze Země až na Měsíc (384 000 km) a jestli rozvítí 40W žárovku tam nahoře...dobrý, ne ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
DrFus
Zablokován
Zablokován

#23 Příspěvek od DrFus »

Když vzpomínám na svoje začátky je pravda že jsem taky tápal a zprvu
kupoval 2W odpory a svitkáče na 250V na zesilovač ke krystalce protože jsem netušil že jsou nějaké miniaturní TR112 a keramika. Taky jsem zprvu žádal odpor třeba 120pF na 250V pravda. Ale vžycky jsem byl spíš z těch ušlápnutých a bojácných před pultem u paní Klingerové, protože jsem ve svém okolí neměl nikoho s kým bych se o tom mohl poradit. Internet tehdá nebyl a jediným zdrojem chytra tehdá bylo několik ročníků Amatérského rádia které kdosi vyhodil na smeťák. Hbitě jsem si je tehdá na kárce navozil domů. A ležel v nich celé dny.

Když tady dnes procházím jednotlivá témata a čtu kolikrát ty nesmysly co tu mladí zosnují hlasitě se směju. Ty výroky které jsem sem dal k dispozici ostatním jsou beztak vybrány z nějakého takového serveru.

Také jsem krátkou chvíli pracoval jako mistr odborného výcviku kde se
učili i mechanici - elektronici. Hrůza, když jsem zjistil koho všeho tam nevezmou jen aby učiliště Belgická přežilo. Po roce jsem raději utekl.
Cust

#24 Příspěvek od Cust »

konosuke píše:
ZdenekHQ píše:Když si vzpomenu na sebe v 10 letech, tak mě zajímaly taky hlavně jiskry a snaha o přizabití kočky nějakým tím výbojem či schválně přepólovaným elytem....

v mých 10 letech přistáli amíci na Měsíci a já počítal (ohmovým zákonem) odpor kabelu nataženého ze Země až na Měsíc (384 000 km) a jestli rozvítí 40W žárovku tam nahoře...dobrý, ne ?

tak to je dobrý... jak se to počítá? to je přes ty farady?
SMITH

#25 Příspěvek od SMITH »

konosuke píše:
Peterseal píše:Vy ste asi nikdy nezačínali, že nie???
:roll:

ne. já jsem se narodil v pravý ruce mikropáječka a v levý digitální multimetr

Tak to musíš byť hodne mladý . Ja som sa narodil s avometom :lol:
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
SMITH

#26 Příspěvek od SMITH »

Každy začínal a začína stále , tiež si spomeniem ,ako som presviečal kamaráda , že na symetrické napájanie ide z trafáka priamo + - a mnoho a mnoho iných vecí .

Z dnešnou mládežou to je rôzné . Chodia k nám na prax študenti a v študijnom obore elektronik nevedeli vôbec nič . Problém bol v tom ,že to bola výberová ,športová trieda - futbalisti ,tak o elektroniku nejavili vôbec zaujem . (ani o futbal) . Nasledne smen dostali učnov a tý mali velký zaujem o elktroniku - bolo očividné ,že ich to baví.
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Obecné (mé osobní) zkušenosti s mládeží z posledních let: - na jakoukoliv školu s maturitou jdou ti, co mají aspoň trojky a chtějí se dostat na bakaláře nebo magora. Ti o praxi nechtějí ani slyšet, protože přece oni študujou proto, aby mohli v práci sedět za stolem a rozhodovat, případně podnikat služební cesty a stáže do zahraničí.

Ti, co prolezou základku se čtyřkama a trojkama, jdou do učení a ty to buď baví, ale jsou na spoustu věcí tupí jak bambusy, takže třeba základní matematika je problém, anebo je to nebaví, protože by nejradši šli do hospody nebo za babama.

Poslední sorta jsou ti, kteří za 9 let povinné základní školní docházky s vodřenýma slechama absolvujou 5 tříd obecné a ti se akorát těší na to, až budou plnoletí a budou dostávat svoje sociální dávky, podobně jako to zhusta dělají jejich rodiče.

Čest výjimkám, ale 99% absolventů ZŠ lze takto zařadit - a včíl vybírejte, kdo že nás "občany středního věku" bude vlastně za nějakých 20-25 let živit svou prací při vytváření HDP...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
konosuke

#28 Příspěvek od konosuke »

SMITH píše:
konosuke píše:
Peterseal píše:Vy ste asi nikdy nezačínali, že nie???
:roll:

ne. já jsem se narodil v pravý ruce mikropáječka a v levý digitální multimetr

Tak to musíš byť hodne mladý . Ja som sa narodil s avometom :lol:

to hej ! DU-20 lebo PU-120 ? poznám tiéž...
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od drabek06 »

Tak nějak s váma souhlasim. Když jsem před pár rokama udělal učňák tak jsem se u hodně lidí divil že jim to vůbec taky dali. Na praxi to byl neustále nějakej exot co přepóloval elektrolyt a pak se hrozně divil že mu to řáchlo do xichtu a nebo 10x převíjel trafo protože se mu tam nevešlo vinutí. O teorií radši nemluvit, ohmův zákon byl pro hafo z nich oříšek jak něco. Na jednu stranu mě to přišlo nespravedlivý, páč já kterej se elektru věnuju téměř furt mám výučák jako dalších 20 kluků který jsou absolutně nepoužitelný. Teď jsem na podnikatelský nástavbě a můžu vám říct že to je asi jedna z mála škol kde si držej úroveň a jen tak bez základních znalotí učiva z ní nevyleze . . .
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od PabloX »

Krasne casy ked spominam ako som sa cudoval preco mi ta LEDka po pripojeni na baterku pomaly zhasne a potom nechce svietit. Alebo ked som si spravil graetzov mostik a pripojil ho na baterku a cakal ze mi vyrobi striedave (myslel som si ze ked dokaze spravit zo striedaveho jednosmerne tak to vie aj naopak :D ). Alebo 12V ziarovka pripojena na 230V (zavit sedi tak musi svietit).

Este k tym skolam - je nas v triede 26 a z toho som bohuzial jediny ktory som na tu skolu siel lebo ma to zaujima, ostatni na to seru a myslia si o mne ze som maniak a vkuse sa hrabem len v elektronike ked oproti nim toho viem dost. Ja som tam vsak siel koli tomu ze mato bavi nie koli tomu ze nemam kde ist na skolu. Inak by som nemusel kazde rano vstavat 4:40 a trepat sa 40km do Hradku...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“