Klimatizace (split) - rozbehovy proud

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Standa99

Klimatizace (split) - rozbehovy proud

#1 Příspěvek od Standa99 »

Chteli jsme si koupit klimu do bytu a celkem me zarazily ty rozbehove proudy. Do bytu je hlavni jistic 16A a u jednotky co bych mel zajem je rozbehovy proud 22A. Potom uz samotne chlazeni bere 4,5A.
Nemate praktickou zkusenost, jestli by to ten 16A jistic zvladal? (Tusim, ze ne, ale aspon se blbe zeptam.)
Naposledy upravil(a) Standa99 dne 13 kvě 2009, 11:29, celkem upraveno 1 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Mam doma jednotku o vykonu 3,5 kW (chladici vykon) a 16 A jistic staci v pohode. Nevim jaky to ma rozbehovy proud, nekoukal jsem na to.
Standa99

#3 Příspěvek od Standa99 »

Tomu chladicimu vykonu by odpovidala napr. tato klima http://www.whirlpool.cz/index.php?vyrob ... 641&tid=11 a u te pisou dokonce rozbehovy proud 31A.
kevin_mitnick

#4 Příspěvek od kevin_mitnick »

V tomhle dokumentu
http://www.oez.cz/viewDocument.asp?document=44752
na strane 5 mas graf vypinaci charakteristiky jisticu.

Vtip je v tom, ze zadny jistic nevypne pri pretizeni okamzite, ale az za nekolik vterin/desitek vterin. Takze pokud jde o kratkodoby rozbehovy proud, jistic vetsinou "vydrzi" vic.

Konkretne pro tvuj pripad jistic 16A charakteristiky B by mel proud 32A "vydrzet" zhruba 10 vterin a proud 25A zhruba minutu. To je myslim na rozbeh dostatek casu...

Jinak, pokud mas jeste pred bytem nebo v byte jeste stare "bakelitove" jistice, durazne doporucuju vymenu...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Mam konkretne tuhle a tam ani rozbehovej proud uveden neni.
Standa99

#6 Příspěvek od Standa99 »

Tak s tim jisticem by to teda slo, az na ty bakelitaky, protoze ty tam jsou. Ale letos se v dome chysta rekonstrukce, takze je to jenom otazka casu.
A pokud to v praxi nedela problem, tak budu uvazovat o te co jsem dal odkaz. Ta by totiz mohla zvladnout i dve mistnosti.
Dik chlapi.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Jestli muzu radit, tak bych do klimy bez invertoru nesel. Je to dost otravny to neustaly zapinani a vypinani kompresoru. Ta invertorova umi plynule regulovat vykon kompresoru. V lete ji mivam naprogramovanou na spusteni treba v 16:00 a vypnuti v 23:00. Sledoval jsem jeji prikon a vecer kdyz uz byl byt vychlazenej, tak si brala ze site jen nejakych 200 W. Na udrzeni teploty to uz stacilo. Taky je pak vecer tissi, kdyz kompresor nejede jen naplno, nebo vubec.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Taky o tom uvažuju. Nejenom kvůli chlazení, ale hlavně kvůli jarnímu/podzimnímu přitápění.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Standa99

#9 Příspěvek od Standa99 »

Tak jsi mi zamotal hlavu tim inverterem. Cena je asi 2-3 vyssi, ale asi by to za ty proudove narazy stalo.
Cetl jsem si princip a ten frekvencni menic mluvi za vse.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“