Po delší odmlce zdravím všechny příznivce bastlení. Vím, řešilo se to tu asi 20× (i já jsem otevřel jedno thread na toto téma zde:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=26315), ale nedá mi to "nastřelit" jednu věc a sice konstrukci nabíječky z roku 2009. Předně podotýkám, že ta kondenzátorová mi po asi 4. použití odešla, netuším proč (nejsem zase až taková lama, zátěž byla připojena, kondenzátory v pohodě, akumulátor nemá jeden nebo více článků naprd, ...) Napadlo mě, jestli by někdo nezkombinoval nějaký osvedčený princip s "modernějšíma" součástkama a hlavně nadimenzoval by konstrukci na současné akumulátory (málo kdo má dnes šade 120 se 35A baterkou, myslím, že standard je 60A a více, vyhnul bych se proto tyrystorům Tesla, tranzistorům KD a podobně. Nabíječka nemusí být prošpikována elektronikou nebo mít spínaný zdroj a podobně, ale měla by mít velkou účinost, měla by být blbovdorná (přepólování, zkrat, tepelné přetížení, ...), trvalý proud alespoň 10A, neměla by poškodit akumulátor, když ji třeba po určité době zapomenu odpojit, ... Nechci mluvit za ostatní, ale cena asi není rozhodující, vždyť všude je tolik krásných součástek, troufám si tvrdit, že za pár peněz, chtěl bych něco fakt dobrýho, pěknýho, protě "pro radost".
PS: Projel jsem poctivě všechna temata, malinko mě zaráží, že i když nahodí nějaký guru lety osvědčené schema, že to vzápětí jiný odborník (teď to nemyslím ironicky, spouty lidí zde si pochvalu za vědomosti a přístup jistě zaslouží), že to shodí ze stolu, že to je blbost, kravina, že to funguje jen na 30%, že se přesycuje trafo, ... a že je to naprd.
shrnutí: moje představa je kvalitní robustní provedení, trafo s dostatečným výkonem, nějaká ta elekrtonika, provední a konstrukce odpovídající dnešní době, co vy na to - zůstanete u můstku a žárovky?