Aku bateriu na chalupu?
Moderátor: Moderátoři
rezis píše:rnbw píše:Chcelo by to nejake ziarivky s menicom na 12V.
Když už tam jsou rozvody 230V nebylo by vyhodné dát tam nějaký měnič na 230V a osadit normální úsporky?
problem je v tom ze rozvody na 230 tam su ale nik tam nedotiahne elektrinu na 220 nebo 230 ci jak se tomu rika:-)
najblizsia sanca v 5-10rokoch je 12V nebo 24V si zariadit sam to je cele nic vic mi tam nik nedotahne...
Cust píše:v GM jsem si kupoval 1 W ledky a pán byl vtipný a říkal, že 1 W je málo, že mají i 10 W, jestli ji nechci, takže 20 W už by nemusel být problém, ale ta velikost chladiče bude šílená...
Vtipnost pánů z GME bývá docela svérázná a v daném kontextu občas docela bizzarr
hlavně okolo 17 hodiny, kdy se pánové z GM plouží jako podhuštěný balónek z matějský pouti.
Reflektorové halogenky 12V mají dobrou účinnost pro lokální osvětlení, pro rozptýlené nasvětlení interiéru by vyšly výkonově moc náročné. LEDky ještě hůř a navíc cenově. Na difúzní osvětlení radši úsporky cca 11W, sice to znamená v principu dva měniče za sebou, ale pořád lepší. Jako zdroj energie bych zkusil nějaké starší aku z traktoru nebo autobusu, když budou mít trochu větší vnitřní odpor tak se celkem nic neděje při odběru řádově desítky W. Těžko bude něco levnějšího, do té doby než k tobě dorazí elektrifikace.
a co sa tyka stylovosti.. myslim ze LED svetla to nepokazia... ide skor o to ze
tento druh LEDky http://www.ledky.sk/index.php?page=shop ... t&Itemid=1
ako je na tom s osvietenim miestnosti.. povedzme 2 kusy na miestnost 3mx4m na vysku 2,5m
Jestli začnou čínani dovážet levné soláry nebo levné kogenerace, za pár let to může být s elektrifikací jinak.
V roce 1988 si taky nikdo nemyslel, že by měl doma počítač když na něj nemá fabrika.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Pre inšpiráciu páni http://www.sos.sk/?str=702
Moc pěkná sestava,takhle si to nějak představuji,lépeřečenosnívám o tom.Jediný a to móc velký problém jsou finance.
Tady je taky jedna http://www.aukro.cz/item632733089_mala_ ... w_24v.html
Toto je také paráda.
-
D.i.n.g.o
otakarv píše:Taktéž budu pravděpodobně řešit problém se svícením a ohřevem vody na chatce své dcery,koupili ji před pár dny.Já jsem jim navrhnul běžnou autobatérii.Jelikož mají pouze kola,jako dopravní prostředek,bylo by pro ně problém vozit tento akumulátor domů nabíjet,tak uvažuji použít solární článek,který by baterii udržoval stále v nabitém stavu."rezis" to tu také spomínal.Popřípadě nějakou malou větrnou elektrárničku,ale to budu muset vše zvážit,až budu vidět lokalitu(ještě jsem tam nebyl,viděl jsem jen fotky).
Jinak z těchto názorů,co zde padly,jsem si také mnohé vzal.Vždy mám dobrý pocit z toho,když se něco nového dozvím a nebo mohu jinému poradit zase svými zkušenostmi.
Pro ohřev vody použiju sluneční kolektor.Mají tam vlastní studnu,kde se čepá voda ruční pumpou.To bych chtěl také vyřešit nějakým 12V-ovým čerpadlem.Budou tam tím pádem potřebovat větší akukumulátor s větší kapacitou,jelikož tam chtějí také malý,černobílý televizor s rádiem,co se prodával na tržnicích.
Budu to muset spočítat a navrhnout.
Pokud mají jako dopravní prostředek kola a budo jezdit na chalupu, tak holt petrolejka a nějaké baterky-třeba čelovky na tužkovky
Nojo, ale když je někdo namlsanej z města na elektrický proud a čudlík na "teplo" tak asi těžko radit.
Stručně vyjádřený výsledek je, že nejrychlejší a ekonomicky nejrychleji dostupná je centrála, po ní větrník a nakonec solárko - přitom centrálu i s baterkami lze zamknout "do šopy", čímž je chráněná před zvěří nejen čtvernohou, ale větrník nebo solárko se jen tak zabezpečit nedá...
A kutilmile - nelituju tě
I kdyby větrník měl průměrně jednou za dva roky dosloužit nebo zmizet, asi se pořád ještě vyplatí. Pro takový případ by to pak jistil ten spalovací agregátek. Stejně, jako v případě, že budeš na chatě celou dovolenou a vítr by na to už nestačil.
Protože, bude-li někdo chtít ti to zařízení ukrást nebo aspoň poškodit, udělá to, ať už tam máš cokoli.
Začal bych pomalu se starým automobilovým akumulátorem a s takovou svítilnou.
Potřebuješ zkušenosti a ještě nevíš, co přesně potřebuješ a tohle je nejlevnější.
A to vše postupně vylepšuj.